Νομισματική επανάσταση Ρωσίας και Ινδίας-Εκτός δολαρίου εμπορικές συναλλαγές 100 δισ. δολ.

3296
Η Ινδία και η Ρωσία ανακοίνωσαν μια νέα συνεργασία στα αντίστοιχα συστήματα πληρωμών τους – το RuPay της Ινδίας και το MIR της Ρωσίας
Η τάση της αποδολαριοποίησης συνεχίζει να κερδίζει το momentum στην παγκόσμια οικονομία, παρά το γεγονός ότι πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η απειλή δεν είναι σημαντική σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Καθώς η Ινδία και η Ρωσία ανακοίνωσαν μια νέα συνεργασία στα αντίστοιχα συστήματα πληρωμών τους – το RuPay της Ινδίας και το MIR της Ρωσίας ώστε να γίνουν απρόσκοπτες οι διασυνοριακές συναλλαγές εκτός δολαρίου.
Η ανακοίνωση της εταιρικής σχέσης ακολουθεί την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας Narendra Modi στη Μόσχα, κατά την οποία οι δύο χώρες συνήψαν νέες συμμαχίες και εμπορικές συμφωνίες.
Στη συνάντηση, η Ινδία επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να διευρυνθεί το εμπόριο με τη Ρωσία, βασικό στέλεχος των BRICS, χρησιμοποιώντας τα συστήματα πληρωμών RuPay και MIR.
Ως μέρος της συμφωνίας τους, ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin και ο Narendra  Modi φέρεται να έθεσαν στόχο να επιτύχουν εμπορικό κύκλο εργασιών μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας έως το 2030 στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η χρήση εγχώριων συστημάτων πληρωμών και των τοπικών τους νομισμάτων αναμένεται να ωφελήσει τις χώρες , καθώς θα τους επιτρέψει να εξοικονομήσουν εκατομμύρια για τη μετατροπή των νομισμάτων και να απομακρυνθούν από το δολάριο, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των τοπικών νομισμάτων και οικονομιών τους.

«Εμείς [οι BRICS] πρέπει να αναπτύξουμε το δικό μας σύστημα διακανονισμού των συναλλαγών που να περιλαμβάνει τον παγκόσμιο νότο που μας επιτρέπει να πραγματοποιούμε συναλλαγές στα δικά μας εθνικά νομίσματα» και όχι στο δολάριο ΗΠΑ, δήλωσε ο Andrey Kostin, Διευθύνων Σύμβουλος της ρωσικής VTB Bank, σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.
«Η Ινδία έχει θετική στάση απέναντι στη συνεργασία με τη Ρωσία».
Ο Kostin είπε ότι εργάζονται σκληρά στα παρασκήνια για να εναρμονίσουν τα συστήματα RuPay και MIR για εμπορικούς διακανονισμούς.
«Θα σημειώσουμε κάποια πρόοδο δεδομένων των πολυπλοκοτήτων που υπάρχουν», είπε, προτού επαναλάβει ότι οι BRICS θέλουν να είναι απομακρυνθούν από το δολάριο, το ευρώ και άλλα δυτικά νομίσματα.
Ενώ πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η απειλή της αποδολαριοποίησης είναι υπερβολική, είναι αναμφισβήτητο ότι το δολάριο θα μπορούσε να δει τη χρήση του στις συναλλαγές να μειωθεί σημαντικά εάν οι χώρες BRICS αρχίσουν να αυξάνουν τη χρήση τοπικών και εθνικών συστημάτων πληρωμών για το εμπόριο. 
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-07-14_192316.png
Το σοβαρό πλήγμα για τις τράπεζες των ΗΠΑ

Ο τραπεζικός και χρηματοπιστωτικός τομέας των ΗΠΑ θα μπορούσε να πληγεί περισσότερο από την απομάκρυνση των BRICS από το δολάριο.
Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε ανατροπή στις αγορές συναλλάγματος καθώς τα νέα ζεύγη νομισμάτων αυξάνονται εν μέσω της μετάβασης σε ένα νέο νομισματικό καθεστώς, αποδυναμώνοντας περαιτέρω το δολάριο .
Με τις τράπεζες των ΗΠΑ να δανείζουν εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, οποιαδήποτε απομάκρυνση από το δολάριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση αυτών των δραστηριοτήτων, βλάπτοντας τα αποτελέσματα των τραπεζών σε μια εποχή που ήδη αγωνίζονται να βρουν ουσιαστικές οδούς ανάπτυξης και εσόδων.
Αυτό, σε συνδυασμό με την έντονη έκθεση στην ταλαιπωρημένη αγορά εμπορικών ακινήτων, τις απώλειες των αμερικανικών ομολόγων με χαμηλή απόδοση και το γεγονός ότι οι τράπεζες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τους ίδιους αντίθετους ανέμους που οδήγησαν σε μια μεγάλη κατάρρευση τραπεζών στις αρχές του 2023 έως το 2024, υποδηλώνει τις σημαντικές προκλήσεις για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ο τραπεζικός κλάδος θα μπορούσε να πληγεί σοβαρά εάν τα κράτη της ομάδας των BRICS συνεχίσουν να προωθούν στρατηγική της αποδολαριοποίησης
Το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ θα μπορούσε επίσης να επηρεαστεί, καθώς η μειωμένη χρήση των δολαρίων σε όλο τον κόσμο θα έχει ως αποτέλεσμα τα κεφάλαια αυτά να επιστρέψουν στις ακτές των ΗΠΑ, πιθανότατα να ωθήσουν ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό, γεγονός που θα είχε αντίκτυπο στην ήδη αλγεινή δημοσιονομική κατάσταση στις ΗΠΑ και τα περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών και των επιχιερήσεων.
Ενώ αυτή η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας είναι απλώς το πιο πρόσφατο παράδειγμα μιας κίνησης προς την αποδολαριοποίηση, σύμφωνα με το Ατλαντικό Συμβούλιο, κανένας ανταγωνιστής του δολαρίου, είτε είναι το ευρώ είτε οποιοδήποτε νόμισμα BRICS, δεν έχει μειώσει σημαντικά την παγκόσμια εξάρτηση από το δολάριο.
«Ο ρόλος του δολαρίου ως το κύριο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα είναι ασφαλής βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα», ανέφερε μια νέα έκθεση από το Κέντρο Γεωοικονομικών του Atlantic Council.
«Το δολάριο συνεχίζει να κυριαρχεί στα συναλλαγματικά διαθέσιμα, στις εμπορικές τιμολογήσεις και στις συναλλαγές συναλλάγματος παγκοσμίως.
Όλοι οι πιθανοί αντίπαλοι, συμπεριλαμβανομένου του ευρώ, έχουν περιορισμένη ικανότητα να αμφισβητήσουν το δολάριο στο άμεσο μέλλον».
teaser image
Πολυπολιτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα

Υπογραμμίζοντας αυτήν την πρόσφατη εξέλιξη και τους αγώνες που είχαν οι BRICS για να συμφωνήσουν σε ένα κοινό νόμισμα, η μελέτη αναφέρει: «Τα μέλη της BRICS έχουν στρέψει την προσοχή τους μακριά από ένα κοινό νόμισμα και προς νέα συστήματα διασυνοριακών πληρωμών με στόχο τη δημιουργία ενός πιο πολυπολικού χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η Κίνα ηγήθηκε αυτής της προσπάθειας επιταχύνοντας την ανάπτυξη του Συστήματος Διασυνοριακών Διατραπεζικών Πληρωμών (CIPS) – ενός μηχανισμού διακανονισμού σε γιουάν».
«Μεταξύ Ιουνίου 2023 και Μαΐου 2024, το CIPS πρόσθεσε εξήντα δύο άμεσους συμμετέχοντες και τώρα περιλαμβάνει 142 άμεσους και 1.394 έμμεσους συμμετέχοντες», ανέφερε το Atlantic Council.
«Η SWIFT εξακολουθεί να είναι μακράν ο κυρίαρχος παίκτης, με περισσότερες από 11.000 συνδεδεμένες τράπεζες.
Δεδομένου ότι οι άμεσοι συμμετέχοντες στο CIPS μπορούσαν να εκκαθαρίσουν τις συναλλαγές τους χωρίς να βασίζονται στο SWIFT ή το δολάριο, οι παραδοσιακοί δείκτες χρήσης ρενμίνμπι ενδέχεται να υπομετρούν την πραγματική αξία».
Νικητής ο χρυσός
Προστίθεται ότι ενώ «οι διαπραγματεύσεις γύρω από ένα σύστημα πληρωμών εντός των BRICS βρίσκονται σε πρώιμα στάδια, τα μέλη έχουν καταλήξει σε διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες μεταξύ τους, με έμφαση στο διασυνοριακό χονδρικό ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας (CBDC) και στην ανταλλαγή νομισμάτων συμφωνίες.
Αυτές οι συμφωνίες είναι πιθανόν δύσκολο να κλιμακωθούν λόγω ρυθμιστικά θέματα και ζητήματα ρευστότητας, αλλά μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για μια πλατφόρμα ανταλλαγής νομισμάτων με την πάροδο του χρόνου».
Ο πραγματικός νικητής σε όλη τη συζήτηση για την αποδολαριοποίηση ήταν ο χρυσός, σημείωσαν, καθώς «όλα τα μέλη των BRICS αύξησαν τα αποθέματά τους σε χρυσό με ταχύτερο ρυθμό από τον υπόλοιπο κόσμο [από το 2018] παρά τις ιστορικά υψηλές τιμές του».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας