Το ζήτημα ενδέχεται να τεθεί στην έκτακτη και άτυπη σύνοδο κορυφής των «27» – Τι ζητούν Γαλλία, Ιταλία και άλλες χώρες, τι απαντά ο Βορράς
Είναι γνωστό ότι οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες αποφάσεις και λύσεις. Αρκετοί, λοιπόν, στην Ευρώπη θεωρούν ότι το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και οι σοβαρές συνέπειές του, που ήδη είναι ορατές και σίγουρα θα ενταθούν, επιβάλλουν μέτρα ανάλογα με εκείνα που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ανάμεσα σε όσα προτείνονται, περιλαμβάνεται και η έκδοση ενός νέου ευρωομολόγου, δηλαδή ενός κοινού χρέους των «27» με την εγγύηση της ΕΕ, με στόχο να χρηματοδοτηθούν οι δράσεις σε δύο τομείς: Αφενός, την άμβλυνση των πιέσεων που προκαλεί σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά η ενεργειακή ακρίβεια και, αφετέρου, η αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Ευρώπης σε στρατιωτικό επίπεδο.
Ποιοι στηρίζουν το ευρωομόλογο
Η πρόταση, όπως σημείωνε το σχετικό ρεπορτάζ του ΟΤ με βάση δημοσίευμα του Bloomberg και πηγές των Βρυξελλών, είναι πιθανό να συζητηθεί αύριο και μεθαύριο, στο πλαίσιο της έκτακτης και άτυπης συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βερσαλλίες. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η γαλλική προεδρία στηρίζει σθεναρά αυτό το σενάριο, έχοντας στο πλευρό της αρκετές χώρες, όπως Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα και άλλες.
«Ο πόλεμος θα έχει συνέπειες στην τιμή της ενέργειας, τις οποίες οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με νέα μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων και οικογενειών. Είναι χρήσιμο η ΕΕ να τα διευκολύνει, προκειμένου να αποφύγουμε εκτεταμένες επιπτώσεις στην ανάκαμψη», έχει πει από την προηγούμενη εβδομάδα ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι.
Όλα δείχνουν, ωστόσο, ότι για την ώρα δεν υπάρχει ομοφωνία στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς ορισμένα κράτη-μέλη έχουν διατυπώσει ήδη τις ενστάσεις τους, αν όχι την κατηγορηματική τους άρνηση. Ανάμεσά τους είναι η Γερμανία και η Ολλανδία, που θεωρούν ότι ακόμη είναι νωρίς για να γίνουν τέτοιες κινήσεις – ειδικά καθώς «τρέχει» ο δανεισμός για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Κ. Λίντνερ: Δεν είναι στην ατζέντα μας
«Στηρίζουμε την Ουκρανία. Υπάρχει επίσης σε εξέλιξη μια κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία. Όμως, αυτό είναι ανεξάρτητο από τη συζήτηση για χρηματοδοτικά εργαλεία. Ο δανεισμός της Ευρώπης μέσω της έκδοσης κοινών ομολόγων δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ατζέντα», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ.
Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Σίγκριντ Κάαγκ, κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση, αν και όχι το ίδιο κατηγορηματικά. Μιλώντας σε εκδήλωση στο Μάαστριχτ, την Τρίτη, τόνισε ανάμεσα στα άλλα: «Ίσως μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα όταν μιλάμε για χρήμα, ευημερία και καλό επίπεδο ζωής εν μέσω αυτής της πολιτικής και στρατιωτικής κρίσης. Όμως, είναι ανάγκη να μιλήσουμε για την χρηματοπιστωτική μας σταθερότητα», είπε, τασσόμενη υπέρ της «ευελιξίας» στην εφαρμογή των κανόνων, αλλά κατά των άνευ ορίων και όρων δημόσιων επενδύσεων.