Η νέα κυβέρνηση άνοιξε σύνορα & εναέριο χώρο για Αλγερία, Τσαντ, Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Λιβύη
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην περιοχή του Σαχέλ μετά το πραξικόπημα στο Νίγηρα με το οποίο ανατράπηκε η προηγούμενη φιλογαλλική-φιλοαμερικανική κυβέρνηση και εγκαταστάθηκε ένα θεωρούμενο από την Δύση φιλορωσικό στρατιωτικό καθεστώς, καθώς η λεγόμενη Δυτικοαφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ECOWAS) ετοιμάζεται να παρέμβει στρατιωτικά στην χώρα (δηλαδή να εισβάλει) συνεπικουρούμενη από Γάλλους και Αμερικανούς.
Στα πλαίσια αυτά η νέα κυβέρνηση του Νίγηρα υπό τον στρατηγό Αμπντουραχμάν Τιανί, χαρακτήρισε “παράνομες, άδικες και απάνθρωπες” τις κυρώσεις που επέβαλε στη χώρα του η ECOWAS και ανακοίνωσε το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων και του εναέριου χώρου της χώρας, για Αλγερία, Μπουρκίνα Φάσο, Λιβύη, Τσαντ και Μάλι.
Σε ότι αφορά την Λιβύη, πρόκειται για μία ιδιάζουσα περίπτωση, διχοτομημένου κράτους, καθώς η μεν Δυτική Λιβύη υπό τον τουρκόφιλο και δυτικόφιλο πρωθυπουργό, Άμπντελ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, υποστηρίζει τον ανατραπέντα Μοχάμεντ Μπαζούμ, ενώ αντίθετα η Ανατολική Λιβύη του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ επιλέγει να υποστηρίξει τον στρατηγό Αμπντουραχμάν Τιανί.
Ακόμα και αυτή στάση δείχνει πως η Λιβύη έχει de facto διχοτομηθεί.
Η νέα στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα έδωσε χθες εντολή στις ένοπλες δυνάμεις να συλλάβουν όλους τους Δυτικούς υπηκόους που βρίσκονται ακόμη στη χώρα έως ότου η Γαλλία και άλλες δυτικές δυνάμεις (εννοεί τις ΗΠΑ) να συμφωνήσουν να αποσύρουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις από την χώρα.
Η στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα έστειλε διπλωματική αποστολή με αεροσκάφος Dornier 228 από το αεροδρόμιο του Νιαμέι στο Μάλι και στην Μπουρκίνα Φάσο για να συζητήσουν μια πιθανή «συμμαχία» μεταξύ των αντίστοιχων στρατιωτικών καθεστώτων και να θέσουν το ερώτημα εναλλακτικών εταίρων όπως η ρωσική Wagner!
Oι Ρώσοι εδώ και αρκετό καιρό περίμεναν την ευκαιρία να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές σε Αμερικανούς και Δυτικούς.
Τα δυτικά οπλικά συστήματα προκάλεσαν τον θάνατο σε χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία και η Μόσχα είναι έτοιμη (μαζί με το Πεκίνο) να ανταποδώσουν στους Δυτικούς με παρόμοια παροχή οπλικών συστημάτων στον Νίγηρα και σε όποιον τα χρειαστεί.
Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι το γνωρίζουν αυτό αλλά δεν έχουν άλλη επιλογή καθώς ο Νίγηρας εξάγει ποσότητες ουρανίου στην ΕΕ που αντιστοιχούν στο 25% των εισαγωγών της και στο 15% των γαλλικών εισαγωγών.
Μάλιστα, οι Γάλλοι έχουν χάσει και τις εισαγωγές ρωσικού ουρανίου το οποίο αποτελούσε το 19% των συνολικών εισαγωγών τους.
Η γαλλική κοινωνία θα αντιμετωπίσει πραγματικό σοκ εάν υπάρξουν θεματικές αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.