Newsweek-Πώς η Ρωσία μετέτρεψε τη μεγάλη επιτυχία Δύσης σε δεινή ήττα

1676
Newsweek-Πώς η Ρωσία μετέτρεψε

H Δύση θεώρησε ότι είχε κερδίσει μια «μεγάλη νίκη» επί της Ρωσίας στον ΟΗΕ, αλλά έκαναν λάθος αναφέρει το περιοδικό Newsweek.
Η ψηφοφορία του Μαρτίου 2022 στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών που καταδίκαζε τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να «εκτιμηθεί από τους δυτικούς διπλωμάτες ως μια μεγάλη νίκη», αλλά συγκάλυψε μόνο μια πολύ μεγάλη αποτυχία όσον αφορά την εξήγηση της δυτικής θέσης.
Σύμφωνα με το άρθρο, στον Παγκόσμιο Νότο πιστεύεται ευρέως ότι η Ρωσία αναγκάστηκε να ξεκινήσει την ειδική επιχείρηση.

Ο κόσμος γυρίζει την πλάτη σε ΗΠΑ – ΕΕ

«Υπάρχει μια βαθιά δυσαρέσκεια προς τη Δύση για όλο το αποικιακό παρελθόν της και οτιδήποτε άλλο», αναφέρεται.
Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους διερευνούν επιλογές για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τους G20 εδώ και αρκετό καιρό .
Αλλά αποδείχθηκε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει αυτό, καθώς η Ινδονησία, η Ινδία , η Βραζιλία , η Νότια Αφρική και η Κίνα δεν θέλουν να υποστηρίξουν μια τέτοια απόφαση.
«Ήταν μάλλον αλαζονικό εκ μέρους της Δύσης να υποστηρίξει την αποχώρηση της Ρωσίας από τους G20.
Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων γυρίζει την πλάτη στις ΗΠΑ και την ΕΕ . Η καταδίκη της Ρωσίας δεν έχει λάβει τόσο ευρεία απάντηση σε χώρες εκτός από τις ίδιες», επισημαίνει το περιοδικό.
Η Ρωσία διεξάγει στρατιωτική ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Ο Vladimir Putin επικαλέστηκε ως καθήκον του «την προστασία των ανθρώπων που έχουν υποστεί εκφοβισμό και γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου για οκτώ χρόνια».
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, απώτερος στόχος της επιχείρησης είναι η απελευθέρωση του Donbass και η δημιουργία συνθηκών που εγγυώνται την ασφάλεια της Ρωσίας.

Η αποτυχία των κυρώσεων

Εξάλλου οι αναλυτές εκτιμούν πως έξι μήνες, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία όσοι πίστευαν ότι η Ρωσία θα υποχωρούσε υπό τη δαμόκλειο σπάθη των κυρώσεων διαψεύστηκαν παταγωδώς. Στο πεδίο της μάχης διεξάγεται ένας πόλεμος φθοράς, θανάτου και καταστροφής.
Πέρα από αυτό, μαίνεται, όπως σχολίαζε σε άρθρο του ο «Economist», μια οικονομική σύγκρουση με σφοδρότητα και έκταση που δεν έχει παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1940, καθώς οι δυτικές χώρες προσπαθούν να πλήξουν τη ρωσική οικονομία των 1,8 τρισ. δολαρίων με ένα νέο οπλοστάσιο κυρώσεων, που όμως που αποδεικνύονται προβληματικές όχι μόνο γιατί δεν έχουν «γονατίσει» τη ρωσική οικονομία, όπως υπολόγιζαν στη Δύση, αλλά γιατί έχουν γυρίσει μπούμερανγκ, δημιουργώντας ένα εφιαλτικό σκηνικό ενεργειακής κρίσης που πλήττει κυρίως την Ευρώπη, τινάζοντας στον αέρα κρατικούς προϋπολογισμούς και νοικοκυριά.
Από τον Φεβρουάριο η Αμερική, η Ευρώπη και οι σύμμαχοί τους έχουν εξαπολύσει ένα άνευ προηγουμένου μπαράζ απαγορεύσεων που καλύπτει χιλιάδες ρωσικές επιχειρήσεις και άτομα.
Τα μισά από τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας ύψους 580 δισ. δολαρίων έχουν παγώσει και οι περισσότερες από τις μεγάλες τράπεζές της έχουν αποκοπεί από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών.
Η Αμερική δεν αγοράζει πλέον ρωσικό πετρέλαιο και το ευρωπαϊκό εμπάργκο θα τεθεί πλήρως σε ισχύ τον Φεβρουάριο.
Οι ρωσικές επιχειρήσεις απαγορεύεται να αγοράζουν από κινητήρες μέχρι τσιπ. Ολιγάρχες και αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων.
Κι όμως. Οι προβλέψεις για την οικονομική κατάρρευση της Ρωσίας αποδείχτηκαν λανθασμένες, με το ρωσικό ΑΕΠ να μειώνεται μεν, αλλά όχι με καταστροφικό ρυθμό, 4% το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας στηρίζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού.
Ενώ οι ΗΠΑ και οι στενοί σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει κυρώσεις, πολλές χώρες -όπως η Κίνα, η Ινδία και χώρες της Μέσης Ανατολής- δεν το έχουν κάνει, συνεχίζοντας τις εμπορικές συναλλαγές με τη Μόσχα. Το ρούβλι όχι μόνο δεν υποτιμήθηκε ραγδαία, αλλά επιδόθηκε σε ένα ξέφρενο ράλι. Όσο για τα ρωσικά κρατικά ταμεία, γέμισαν από τις πωλήσεις ενέργειας, αφού ο πόλεμος εκτίναξε στα ύψη τις τιμές φυσικού αερίου, πετρελαίου και άλλων καυσίμων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας