New York Times: Οι κινεζικές αρχές εξουδετέρωσαν σημαντικό δίκτυο κατασκοπείας της CIA

2043
cia

Οι Κινέζοι σκότωσαν τουλάχιστον δώδεκα άτομα που παρείχαν πληροφορίες στη CIA από το 2010 έως το 2012, καταστρέφοντας ένα δίκτυο που λειτουργούσε εδώ και χρόνια, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Αίσθηση προκαλεί στις ΗΠΑ το σημερινό (20/5/2017) δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο οι κινεζικές αρχές δολοφόνησαν ή φυλάκισαν 18 έως 20 πληροφοριοδότες της CIA στην ασιατική χώρα, διακόπτοντας με αυτό τον τρόπο μία καλοστημένη αμερικανική κατασκοπευτική επιχείρηση.

Πάντως οι ερευνητές παραμένουν διχασμένοι για το κατά πόσο υπήρξε κατάσκοπος εντός της CIA, που πρόδωσε τις πηγές, ή αν οι Κινέζοι χάκερς έπληξαν το μυστικό σύστημα επικοινωνιών της Υπηρεσίας Πληροφοριών,  σημειώνει η εφημερίδα, επικαλούμενη σημερινούς και πρώην αξιωματούχους  των ΗΠΑ.

Οι Κινέζοι σκότωσαν τουλάχιστον δώδεκα άτομα που παρείχαν πληροφορίες στη CIA από το 2010 έως το 2012, καταστρέφοντας ένα δίκτυο που λειτουργούσε εδώ και χρόνια, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Κάποιος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε μπροστά σε ένα κυβερνητικό κτίριο στην Κίνα, ανέφεραν τρεις αξιωματούχοι στην Times, λέγοντας ότι σχεδιάστηκε ως μήνυμα προς τους άλλους για τη συνεργασία τους με την Ουάσινγκτον.

Η εξάρθρωση του δικτύου θεωρήθηκε ιδιαίτερα επιζήμια, καθώς ο αριθμός των πηγών, που χάθηκαν συγκρίνεται με εκείνους στη Σοβιετική Ένωση και τη Ρωσία, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους μετά από πληροφορίες που διαβιβάστηκαν στη Μόσχα από τους κατασκόπους Aldrich Ames και Robert Hanssen.

Ο Ames ήταν ενεργός ως κατάσκοπος στη δεκαετία του 1980 και ο Hanssen από το 1979 έως το 2001.

Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε για την έκθεση Times, το Σάββατο 20/5/2017.
Κινεζικές δραστηριότητες άρχισαν να αποκαλύπτονται στην Ουάσινγκτον το 2010, όταν η αμερικανική υπηρεσία κατασκοπείας είχε πάρει μεγάλης σπουδαιότητας πληροφορίες σχετικά με την κινεζική κυβέρνηση από υψηλά ιστάμενες πηγές στο Πεκίνο.

Οι πληροφορίες αλλά και οι πηγές άρχισαν σταδιακά να εξαφανίζονται μέχρι να σταματήσουν εντελώς περί τα τέλη του 2011.

Αφού εξαφανίστηκαν οι περισσότερες πηγές πληροφοριών, FBI και  CIA άρχισαν κοινή έρευνα για το θέμα, εξετάζοντας όλες τις επιχειρήσεις που διεξάγονται στο Πεκίνο και κάθε υπάλληλο της πρεσβείας των ΗΠΑ εκεί.

Η έρευνα επικεντρώθηκε τελικά σε έναν πρώην πράκτορα της CIA που εργάστηκε σε ένα τμήμα που επιβλέπει την Κίνα, ανέφερε η εφημερίδα, αλλά δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να τον συλλάβουν.

Κάποιοι ερευνητές πίστευαν ότι οι Κινέζοι είχαν «σπάσει» το σύστημα επικοινωνιών της CIA.
Άλλες πηγές ασφαλείας των ΗΠΑ αποδίδουν το γεγονός σε απρονοησία ή σε αμέλεια των ίδιων των πηγών της CIA, καθώς είχαν βρεθεί στο επίκεντρο κινεζικών παρακολουθήσεων, χωρίς να το αντιληφθούν.

Μέχρι το 2013, η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ικανότητα της Κίνας να εντοπίζει τους πράκτορες έχει μειωθεί, όπως αναφέρει η εφημερίδα και η CIA προσπαθεί να ανοικοδομήσει το δίκτυο κατασκόπων της στην ασιατική χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας