Νέο «τουρκολιβυκό μνημόνιο» με τη Συρία σχεδιάζει η Άγκυρα – Διεθνής νομιμοποίηση του Ψευδοκράτους και απομόνωση της Ελλάδας

68

Η Τουρκία, σε πλήρη συντονισμό με το νεοσύστατο ισλαμιστικό καθεστώς της Συρίας, φαίνεται πως επιχειρεί ένα ακόμη γεωπολιτικό άνοιγμα με σοβαρές επιπτώσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Όπως αποκαλύπτει επίσημο έγγραφο που υπογράφει ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, βρίσκονται σε εξέλιξη μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών και τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Έγγραφο-φωτιά: Επιβεβαιώνεται η μυστική συνεργασία με τη Συρία

Η επιστολή, ημερομηνίας 16 Ιουνίου 2025, απευθύνεται στη Βουλή της Τουρκίας και αποκαλύπτει ότι έχει ήδη δοθεί εντολή σε κρατικούς θεσμούς να εκπονήσουν πρόταση συμφωνίας για ΑΟΖ με τη Συρία. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ και την ανάληψη της εξουσίας από μεταβατική κυβέρνηση, καταβάλλονται προσπάθειες για τον καθορισμό θαλάσσιων ορίων με τρόπο που να διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα και εκείνα της ΤΔΒΚ (Ψευδοκράτος)».

Η κίνηση αυτή θυμίζει έντονα τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, η οποία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και δημιουργεί τετελεσμένα εις βάρος της ελληνικής κυριαρχίας. Αν το σενάριο αυτό επαναληφθεί με τη Συρία, ενδέχεται να δημιουργηθεί ένα νέο «τουρκολιβυκό μέτωπο» στην ανατολική Μεσόγειο, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή και της μεταβατικής, φιλοτουρκικής Συριακής κυβέρνησης του Αχμάντ αλ-Σαράα.

Πίεση και εκβιασμός σε Ελλάδα – Κύπρο

Τυχόν συμφωνία Τουρκίας – Συρίας για θαλάσσια σύνορα θα ενισχύσει νομικά τις τουρκικές αξιώσεις στην περιοχή, θα επιδιώξει να «νομιμοποιήσει» το ψευδοκράτος της κατεχόμενης Κύπρου (ΤΔΒΚ) και θα επιτρέψει κοινές έρευνες για υδρογονάνθρακες σε περιοχές που αμφισβητούνται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο ίδιος ο Φιντάν, μάλιστα, δήλωσε πως «η ΕΕ δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνει στις συμφωνίες δύο κυρίαρχων κρατών για θαλάσσιες ζώνες».

Στην ουσία, η Τουρκία βλέπει την «νέα Συρία», προϊόν δικής της έμμεσης στρατιωτικής κατοχής μέσω υποστηριζόμενων ισλαμιστών, ως συνεργάτη για την από κοινού εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μεσόγειο. Η Συρία, χωρίς τεχνογνωσία και μέσα για γεωτρήσεις, θα εξαρτάται πλήρως από την Άγκυρα, που επιδιώκει να εδραιώσει ένα νέο ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή.

Αντίκτυπος για την Ελλάδα και την Κύπρο

Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκονται για ακόμη μία φορά αντιμέτωπες με μία τουρκική μεθόδευση που προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα de facto και να μετατρέψει την κρίση σε νέα «Γαλάζια Πατρίδα». Μία πιθανή συμφωνία Άγκυρας – Δαμασκού θα εντείνει τις πιέσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ θα επιχειρηθεί και περαιτέρω υπονόμευση των συμφωνιών Κύπρου με Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο για ΑΟΖ.

Η Άγκυρα, δια στόματος Φιντάν, απέρριψε δημόσια και τις φήμες ότι δεσμεύτηκε να μην προχωρήσει σε τέτοια συμφωνία, κατά τη συνάντησή του στις 12 Ιανουαρίου με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Κάγια Κάλας, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις βλέψεις της.

Η γεωπολιτική φιλοδοξία της Τουρκίας εκφράζεται όχι μόνο με παραβιάσεις και απειλές, αλλά πλέον και με την οικοδόμηση παράλληλων «διπλωματικών αξόνων» με ελεγχόμενα καθεστώτα, στηριγμένα σε ακραία ισλαμιστικά μορφώματα.

ΠΗΓΗ NEWSBREAK

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας