Ο Λουκασένκo είδε την απειλή ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου στην πρόταση της Πολωνίας να στείλει ειρηνευτικές δυνάμεις στο έδαφος της Ουκρανίας.
“Βλέπετε, αυτοί οι τρελοί Πολωνοί θέλουν να αποστείλουν ειρηνευτικές δυνάμεις και να τις μεταφέρουν μέσω του Λβιβ στην Ουκρανία”.
”Καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Και τι νομίζετε, θα μείνουμε στην άκρη άπραγοι; Με τον χαρακτήρα που δείχνετε, θα μας ποδοπατήσουν και θα προλάβουμε να βγάλουμε ούτε κιχ! Μην νομίζετε πως θα τρέχω μπροστά με το αυτόματο. Όχι παιδιά, εάν θέλετε να έχετε κράτος, πρέπει με νύχια και με δόντια να το προστατεύετε! Και καλύτερα χωρίς όπλα. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, πολύ τεταμένη. Και πρέπει να το δούμε και να το καταλάβουμε αυτό”, είπε ο Λουκασένκο.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την ανάπτυξη 4 νέων ομάδων μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία – Η Συμμαχία θα παράσχει στην Ουκρανία προμήθειες για «προστασία από χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές απειλές».
Αυτές προστίθενται στις υπάρχουσες τέσσερις ομάδες μάχης του ΝΑΤΟ που βρίσκονται ήδη στη Βαλτική στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, καθώς και στην Πολωνία, δημιουργώντας συνολικά οκτώ πολυεθνικές ομάδες μάχης μεγέθους τάγματος.
Σπρώχνει σε ρήξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας η Πολωνία!
Ένα μυστικό σχέδιο για μια «ειρηνευτική αποστολή» που περιλαμβάνει 10.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ από διαφορετικές χώρες που εισέρχονται στην Ουκρανία και επιβάλλουν μια περιορισμένη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων φέρεται να ετοιμάζει η πολωνική κυβέρνηση. Το πολωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Onet αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda, περιμένει το πράσινο φως από τον Λευκό Οίκο για να εφαρμόσει την πρόταση.
«Σημαίνει τη δημιουργία στρατιωτικών μονάδων, σε απόσταση από τις πρώτες γραμμές, που θα έχουν ως αποστολή την υπεράσπιση ανθρωπιστικών νηοπομπών με τρόφιμα και φάρμακα και εκείνων που επιτρέπουν στους αμάχους να διαφύγουν από τον κίνδυνο», αναφέρει το άρθρο.
Φυσικά, ο επίσημος λόγος για την αποστολή των στρατευμάτων και ο πραγματικός λόγος θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι κάπως διαφορετικοί στη φύση τους. Σύμφωνα με το ReMix News, «Ένα από τα σενάρια περιλαμβάνει την εφαρμογή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη μεγαλύτερη από τις πόλεις της Ουκρανίας, η οποία θα σήμαινε μια σοβαρή κλιμάκωση και πιθανότατα μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία».
Το ΝΑΤΟ έχει μετακινήσει τα πυραυλικά του συστήματα 500 χιλιόμετρα πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα
Η ανάπτυξη στο έδαφος της Σλοβακίας των συστημάτων MIM-4 Patriot PAC-3, που προηγουμένως μεταφέρθηκαν από τη Γερμανία και την Ολλανδία, δεν σχετίζεται καθόλου με την φερόμενη κάλυψη του εδάφους ευρωπαϊκών χωρών, αλλά με κινούμενα πυραυλικά συστήματα όσο το δυνατόν πιο κοντά στο ρωσικά σύνορα. Ο λόγος για αυτό, είναι το γεγονός ότι τα συστήματα MIM-4 Patriot PAC-3, εκτός από το ότι εκτελούν το κύριο έργο τους για την αναχαίτιση εναέριων στόχων, είναι επίσης ικανά να εκτοξεύουν τακτικούς πυραύλους κρουζ.
Προς το παρόν, είναι γνωστό ότι τα συγκροτήματα που έφτασαν στη Σλοβακία βρίσκονται, τουλάχιστον επίσημα, στην αεροπορική βάση Sliac, ωστόσο, με ανεπίσημα στοιχεία, τα συγκροτήματα μπορούν να τοποθετηθούν και στο δυτικό τμήμα της Σλοβακίας, που είναι περίπου 250 χιλιόμετρα πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Χώρες του ΝΑΤΟ όπως η Ολλανδία και η Γερμανία, δεν έχουν σχολιάσει ακόμη την απόφασή τους να μεταφέρουν τα συστήματα MIM-4 Patriot PAC-3 στη Σλοβακία, αλλά νωρίτερα έγινε γνωστό ότι το Υπουργείο Άμυνας της Σλοβακίας, εξετάζει να μεταφέρει στην Ουκρανία ένα τμήμα S- 300 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, που υπόκεινται σε παραδόσεις για οπλισμό της χώρας με ισοδύναμα ως προς την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά τους συστήματα αεράμυνας.
Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στο γεγονός, ότι νωρίτερα η Ρωσία προειδοποίησε σκληρά τη Δύση ότι οι στρατιωτικές συνοδείες που μεταφέρουν όπλα για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, θα μπορούσαν να γίνουν νόμιμοι στόχοι για τις ρωσικές δυνάμεις. Κρεμλίνο προς Βαρσοβία: Για τολμήστε και οι συνέπειες θα είναι τέτοιες που δεν έχετε βιώσει ποτέ στην ιστορία σας
Ισχυρά πλήγματα ρωσικών πυραυλικών συστημάτων στην υποδομή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας
Η Ρωσία έχει αναπτύξει τα πυραυλικά της συστήματα ικανά, να πλήξουν στόχους σε αποστάσεις έως και 700 χιλιομέτρων για να πραγματοποιήσει πλήγματα κατά των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και της στρατιωτικής υποδομής της Ουκρανίας. Μιλάμε για συγκροτήματα που στην πραγματικότητα, δεν προορίζονταν για τέτοια χτυπήματα, δηλαδή, ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε τα παράκτια πυραυλικά συστήματα Bastion, τα οποία εκτόξευσαν τουλάχιστον τρεις πυραύλους κρουζ προς την κατεύθυνση της Ουκρανίας.
Παρά το γεγονός, ότι οι πύραυλοι έπληξαν με επιτυχία τους στόχους των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και τη στρατιωτική υποδομή της Ουκρανίας, τα συγκροτήματα προσαρμόστηκαν σε μεγάλο βαθμό για να χτυπήσουν στόχους επιφανείας και σήμερα αυτή είναι στην πραγματικότητα, η πρώτη πολεμική χρήση αυτών των όπλων, τουλάχιστον επίσημα.
Στρατιωτικοί χώροι στάθμευσης, τεθωρακισμένα οχήματα, αποθήκες όπλων έχουν χτυπηθεί με τη χρήση όπλων υψηλής ακρίβειας, διευκρίνισε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Εν τω μεταξύ, μαχητικά-βομβαρδιστικά Su-34 των Ρωσικών Αεροπορικών Δυνάμεων εξάλειψαν αποθήκες όπλων και στρατιωτικό εξοπλισμό των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε σε δημοσιογράφους το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Τα πληρώματα του αεροσκάφους Su-34 των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων, απενεργοποίησαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και στρατιωτικό εξοπλισμό του ουκρανικού στρατού. Στρατιωτικοί χώροι στάθμευσης, τεθωρακισμένα οχήματα, αποθήκες όπλων έχουν χτυπηθεί με τη χρήση υψηλής ακρίβειας όπλα», ανέφερε το υπουργείο.
Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής, τα μαχητικά-βομβαρδιστικά επέστρεψαν στα αεροδρόμια της πατρίδας τους.
Μέχρι σήμερα, η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει με επιτυχία τα τελευταία της όπλα στη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, συγκεκριμένα, μιλάμε για τα συγκροτήματα Bastion, Dagger κ.λπ., ενώ, χωρίς επίσημη επιβεβαίωση, θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν χρησιμοποιηθεί άλλα όπλα, τα οποία εξασφάλισαν υψηλή αποδοτικότητα της εφαρμογής τους.
Πηγή: Πενταπόσταγμα