Νέο «κύμα» ακρίβειας-Πάνω από 2€ η βενζίνη-Κυβέρνηση «τροχονόμος» στο όργιο αισχροκέρδειας

12804

Νέο «κύμα» ακρίβειας αναμένεται να κτυπήσει τη χώρα μας μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αν και ήδη έχουν ξεκινήσει να αυξάνονται οι τιμές. 

Οι τιμές στη βενζίνη έχουν αυξηθεί και πάλι, με την αμόλυβδη μάλιστα να βρίσκεται μια ανάσα από τα 2 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με την τηλεόραση του OPEN, η μέση πανελλαδική τιμή αγγίζει τα 1,926 ευρώ το λίτρο, από 1,867 που βρισκόταν στις αρχές Ιουλίου.

Μάλιστα, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας η τιμή ξεπέρασε τα 2 ευρώ, ενώ υπάρχει φόβος ότι μπορεί πάλι να ανεβεί στα 2 ευρώ και η μέση τιμή.

Σε ποιες περιοχές η τιμή ξεπέρασε τα 2 ευρώ:

  • Κυκλάδες: 2,169
  • Δωδεκάνησα: 2,065
  • Λευκάδα: 2,03

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν το ράλι τιμών στην αυξημένη ζήτηση αλλά και στο άλμα των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά 

Παράλληλα νέο κύμα ανατιμήσεων στα τρόφιμα αναμένει η ελληνική αγορά, κάτι το οποίο αναμένεται να επιδεινώσει την ήδη βεβαρημένη κατάσταση σε ό,τι αφορά τις τιμές, οι οποίες πλήττουν τα νοικοκυριά.

Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια αποτυχημένη πολιτική σε ό,τι αφορά τις τιμές στα τρόφιμα, με την κατηγορία να «τρέχει» με διψήφιο ποσοστό για δεκαπέντε μήνες, ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα υπάρξει αντίστοιχη συνέχεια. Άλλωστε, παράγοντες της αγοράς δεν αναμένουν έστω σταθεροποίηση των τιμών νωρίτερα από τις αρχές του 2024.

Ακόμη, φόβους για νέα επισιτιστική κρίση αλλά και κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των σιτηρών προκαλεί η απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας. Νέες ανησυχίες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια εγείρει και η απόφαση της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές λευκού ρυζιού -εκτός από μπασμάτι-, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει την εκτίναξη των τιμών μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν τις εγχώριες καλλιέργειες.

Η απαγόρευση ανακοινώθηκε αφού ο δασμός 20% στις διεθνείς εξαγωγές, που εισήχθη τον Σεπτέμβριο, απέτυχε να περιορίσει τη ζήτηση από το εξωτερικό, η οποία εκτοξεύθηκε μετά τις ακραίες κλιματικές συνθήκες και τις διαταραχές στον εφοδιασμό σιτηρών στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία.

Ρεκόρ ακρίβειας

Πριν όμως λάβουν χώρα τα παραπάνω, ακόμη ένα ρεκόρ ακρίβειας σημείωσε η Ελλάδα τον Ιούνιο, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη στην Ε.Ε. μηνιαία αύξηση των τιμών τροφίμων. Ειδικότερα, η αύξηση τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο ήταν της τάξης του 3,3%, κάτι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία ενόψει και της δύσκολης συνέχειας.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα είναι ακριβότερη σε σχέση με μια σειρά από άλλες χώρες της Ε.Ε. Για παράδειγμα, η κατανάλωση κρέατος στην Ελλάδα είναι πολύ ακριβή, δεδομένου ότι στο σύνολο της κατηγορίας οι αυξήσεις στον εναρμονισμένο δείκτη τιμών διαμορφώθηκαν τον Ιούνιο στο 11,3%, όταν στην Ε.Ε. κυμάνθηκαν στο 9,6%.

Αντίστοιχα και η τιμή του χοιρινού είναι υψηλή, καθώς στην Ελλάδα τον Ιούνιο καταγράφηκε αύξηση κατά 14,8%, έναντι 11,1% στην Ε.Ε.

Ενδιαφέρον έχει να σημειωθεί ότι και οι αυξήσεις στις τιμές στο κατσίκι και στο αρνί είναι κατά τι υψηλότερες στην Ελλάδα σε σχέση με την Ε.Ε., με το ποσοστό ετήσιας αύξησης τον Ιούνιο να διαμορφώνεται στο 7,8% εγχώρια σε σχέση με το ευρωπαϊκό 7,3%.

Γαλακτοκομικά, αυγά και ελαιόλαδο

Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών, οι εγχώριες τιμές σε γάλα και γιαούρτι διατηρούν μεν διψήφιο ποσοστό αύξησης κατά 12,8% και 10,3% αντίστοιχα, ωστόσο είναι πιο χαμηλά από τον μέσο όρο στην Ε.Ε.

Αντίθετα, στο τυρί και στο βούτυρο οι αυξήσεις στην Ελλάδα κινούνται με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό. Ειδικότερα, τον Ιούνιο του 2023 οι τιμές στο βούτυρο σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 7,7% στην Ελλάδα, όταν στην Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 2,5%, ενώ στο τυρί η αύξηση στο εγχώριο ράφι ήταν 18,1%, όταν στην Ε.Ε. κυμάνθηκε στο 17,6%.

Στα αυγά η αύξηση στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 16,6% στην Ελλάδα, ενώ ακολουθεί από κοντά η Ε.Ε. με 16,5%.

Πολύ μεγάλη είναι η απόκλιση και στα φυτικά έλαια και λίπη, καθώς σε ετήσια βάση στη χώρα μας οι τιμές αυξήθηκαν κατά 14,3%, ενώ στην Ε.Ε. μόλις κατά 5,5%.

Στο ελαιόλαδο, μολονότι η αύξηση είναι κάτω από τα ευρωπαϊκά επίπεδα, διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, της τάξης του 21,9%.

Σε ό,τι αφορά τα φρούτα, τον Ιούνιο η αύξηση διαμορφώθηκε στην κατηγορία στο 10,2%, όταν στην Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 8,3%.

Ανατιμήσεις

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι έχουν γίνει ανατιμήσεις έως και 41% στις τιμές των τροφίμων μέσα στο 2023. Επίσης, επισημαίνεται ότι τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι οι τιμές σε σύνολο 60 κατηγοριών τροφίμων και ποτών ήταν αυξημένες τον Ιούνιο του 2023 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο σε 52 εξ αυτών, ενώ υπήρξαν μειώσεις στις τιμές μόνο σε 8 κατηγορίες τροφίμων.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 οι πιο μεγάλες αυξήσεις έγιναν στις τιμές των νωπών φρούτων, 41,15%, ενώ στη λίστα των ανατιμήσεων συμπεριελήφθησαν και αρκετά τυποποιημένα τρόφιμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας