
Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε τα προεδρικά καθήκοντα, βρίσκονταν στην ίδια γραμμή με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα και την αντιμετώπιση του Ιράν. Όμως, απέδειξε για ακόμη μία φορά το ευμετάβλητο της προσωπικότητάς του και την ευελιξία, με την οποία προωθεί τα συμφέροντα της χώρας του, καθώς φαίνεται να χαράζει διαφορετική πορεία από αυτήν του Νετανιάχου, όσον αφορά το Ιράν και τη συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.
Ο Νετανιάχου βλέπει μια στρατηγική ευκαιρία να επιτεθεί στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, ενώ ο Τραμπ επιδιώκει διπλωματική προσέγγιση, εκφράζοντας την επιθυμία για διαπραγμάτευση με την Τεχεράνη, κάτι που εξοργίζει τους Ισραηλινούς αξιωματούχους. Επιπλέον ο Τραμπ σταμάτησε τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Χούθι στην Υεμένη, μετά τη δέσμευσή τους να σταματήσουν τις επιθέσεις σε αμερικανικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, γεγονός που αιφνιδίασε το Ισραήλ. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Μάικ Χάκαμπι, σε συνέντευξη του δήλωσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν χρειάζονται την άδεια του Ισραήλ για να καταλήξουν σε συμφωνία που θα εμποδίζει τους Χούθι να πυροβολούν τα πλοία μας».
Οι σχέσεις μεταξύ του Τραμπ και της ισραηλινής κυβέρνησης περνούν μια πρωτοφανή καταιγίδα. Καθώς πλησιάζει η κρίσιμη σύνοδος κορυφής στο Ριάντ, η οποία έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Μαΐου 2025, εντείνονται οι εικασίες γύρω από μια πιθανή αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ακριβώς ανακοίνωσε ο Μακρόν.
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε, ότι η Γαλλία θα μπορούσε να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος τον Ιούνιο, με την ευκαιρία της διάσκεψης στη Νέα Υόρκη, στην οποία θα συμπροεδρεύσει μαζί με τη Σαουδική Αραβία. Από την πλευρά του, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος Τόμας Φρίντμαν υποστηρίζει, ότι ο Τραμπ ετοιμάζεται να γυρίσει την πλάτη στην κυβέρνηση Νετανιάχου, εξετάζοντας το ενδεχόμενο αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους, στη σύνοδο κορυφής στο Ριάντ!
Αυτό θα αποτελέσει μια δραματική ρήξη στην ιστορική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, σηματοδοτώντας μια σημαντική γεωπολιτική καμπή στη Μέση Ανατολή. Η θέση του Τραμπ εντάσσεται σε μια πραγματιστική λογική: Πάνω απ’ όλα, υπερασπίζεται τα αμερικανικά συμφέροντα, ακόμη και αν αυτό σημαίνει απομάκρυνση από την ισραηλινή ατζέντα.
Επίκαιρα άρθρα, που δημοσιεύθηκαν από την Jerusalem Post και τους New York Times, υποστηρίζουν αυτή τη θέση, αποκαλύπτοντας αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ του Τραμπ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, Israel Hayom, οι σχέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού Νετανιάχου και του Αμερικανού προέδρου έχουν πέσει στο χαμηλότερο σημείο τους, με αμοιβαία απογοήτευση.
Πηγές από τον στενό κύκλο του Τραμπ αναφέρουν ότι είναι ολοένα και πιο απογοητευμένος από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι επίσης εξοργισμένος με την προσπάθεια του Νετανιάχου και της ομάδας του, να πιέσουν τον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Βαλτς, ο οποίος έκτοτε έχει απολυθεί, να αναλάβει στρατιωτική δράση στο Ιράν.
Τραμπ και Σαουδική Αραβία
Η Σαουδική Αραβία πρόκειται να φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής μεταξύ των κρατών του Κόλπου και των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά την επίσκεψη Τραμπ στην περιοχή, την πρώτη από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο. Η συνάντηση – που θυμίζει τη συνάντηση του 2017, που είχε καταλήξει σε οικονομικές συμφωνίες αξίας άνω των 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων – οδήγησε σε συμφωνίες-μαμούθ κοντά στα 600 δισ. που αφορούν την ενεργειακή ασφάλεια, την αμυντική βιομηχανία και την πρόσβαση σε παγκόσμιες υποδομές και κρίσιμα ορυκτά, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.