Νεκροί από συγκρούσεις στην Τρίπολη-Αναφορές για απόπειρα σύλληψης Μπασάγκα-Βία στη Λιβύη

755
Νεκροί από συγκρούσεις στην

Βαθαίνει η πολιτική αντιπαράθεση στη Λιβύη, πυροδοτώντας φόβους για μια νέα σύγκρουση στη βορειοαφρικανική χώρα

Έντονες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ αντίπαλων φατριών στη Λιβύη τα ξημερώματα της Παρασκευής με αναφορές για πολλούς νεκρούς, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι η πολιτική αντιπαράθεση θα μπορούσε να προκαλέσει νέα σύγκρουση.

Σύμφωνα με το Λιβυκό Al Marsad, οι βίαιες συγκρούσεις στην περιοχή Αλ Φαρνάτζ στην πρωτεύουσα Τρίπολη, έγιναν μεταξύ στοιχείων του Αποτρεπτικού Μηχανισμού του Προεδρικού Συμβουλίου και στοιχείων που ανήκουν στον Αγιούμπ Αμπού Ρας (Ayoub Abu Rass), επικεφαλής της υπηρεσίας προεδρικής φρουράς.

Ταυτόχρονα, δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες δυνάμεων υπέρ του Μπασάγκα που συγκεντρώνονταν στη Μισράτα τη νύχτα, για να τον προστατεύσουν από φερόμενα σχέδια δυνάμεων υπέρ του Ντμπεϊμπά για σύλληψη και απαγωγή του πρώτου.

Οι συγκρούσεις ακολουθούν φήμες για ενοποίηση του στρατού Ντμπέϊμπα-Χαφτάρ στη Λιβύη με ενεργό ρόλο ΟΗΕ, Τουρκίας και Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται επίσης πως πλοίο με στρατιωτικά οχήματα αναχαιτίστηκε στη Μεσόγειο στα ανοικτά της Λιβύης από ελληνικές και ιταλικές φρεγάτες.

Στα νέα γεγονότα, πολίτες εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους κατέγραφαν τις μαινόμενες συγκρούσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων που συνδέονται με το Προεδρικό Συμβούλιο στις ανατολικές περιοχές της Τρίπολης, ενώ χαρακτηριστικό πλάνο δείχνει ένα σπίτι στο Αΐν Ζάρα που χτυπήθηκε από οβίδα.

Ένας δημοσιογράφος του Reuters είδε συγκρούσεις στην κεντρική συνοικία κοντά στο ξενοδοχείο Radisson Blu, μια περιοχή όπου εδρεύουν πολλές κυβερνητικές και διεθνείς υπηρεσίες και διπλωματικές αποστολές, καθώς και στρατιωτικά οχήματα που κινητοποιήθηκαν γύρω από το Ζαγουιγιάτ Νταχμανί.

Μάρτυρες είπαν επίσης ότι σημειώθηκαν μάχες στην περιοχή Ασμπαά και στην Αΐν Ζάρα. Κάτοικοι της Τρίπολης δήλωσαν ότι ένας άνδρας και ένα παιδί σκοτώθηκαν. Οι τοπικές ειδήσεις, επικαλούμενες ιατρικές πηγές, ανέφεραν αργότερα ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Η Λιβύη βρισκόταν στα όρια του χάους εδώ και μήνες αφού το ανατολικό κοινοβούλιο απέρριψε την κυβέρνηση ενότητας στην Τρίπολη, η οποία εγκαταστάθηκε μέσω μιας διαδικασίας που υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ πέρυσι, και διόρισε μια αντίπαλη κυβέρνηση.

Και οι δύο πρωθυπουργοί έχουν υποστήριξη από τις ένοπλες φατρίες που ελέγχουν εδάφη στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις της δυτικής Λιβύης.

Ο διορισμένος από το κοινοβούλιο πρωθυπουργός, Φατί Μπασάγκα (Fathi Bashagha), δεν μπόρεσε να μετακομίσει στην Τρίπολη επειδή ομάδες στην πρωτεύουσα που υποστηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) εκεί και τον πρωθυπουργό της, Αμπντέλ Χαμίντ αλ Ντμπεϊμπά (Abdulhamid al-Dbeibah), εμπόδισαν την είσοδό του.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι πολιτικές αλλαγές έδειξαν μια πιθανή επανευθυγράμμιση μεταξύ των παραγόντων εξουσίας και των ένοπλων φατριών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέες μάχες.

Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις εδώ και χρόνια σημειώθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα σε πόλεις σε όλη τη Λιβύη που ελέγχονται από αντίπαλες φατρίες, υπογραμμίζοντας τη λαϊκή οργή για την έλλειψη εκλογών και τις κακές κρατικές υπηρεσίες.

Στη συνέχεια, φατρίες σε πολλές πόλεις συνέλαβαν άτομα ύποπτα για ανάμειξη, με αποτέλεσμα η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη να εκφράσει ανησυχία την Πέμπτη.

Ο αποκλεισμός της παραγωγής πετρελαίου από ομάδες ευθυγραμμισμένες με τις ανατολικές δυνάμεις είχε εν τω μεταξύ διακόψει τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης του Ντμπεϊμπά. Όμως την περασμένη εβδομάδα ο Ντμπεϊμπά διόρισε έναν νέο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου, οδηγώντας σε γρήγορο τέλος του αποκλεισμού.

Αυτή την εβδομάδα έγινε μια πρώτη επίσκεψη στην Τρίπολη από έναν ανώτερο αξιωματικό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του Χαλίφα Χάφταρ που εδρεύει στα ανατολικά, ως μέρος των προγραμματισμένων συνομιλιών για τη διατήρηση της εκεχειρίας το 2020.

Οι ένοπλες φατρίες της Δυτικής Λιβύης πολέμησαν τον Χάφταρ κατά την επίθεσή του στην πρωτεύουσα από το 2019-20 και αρνούνται να δεχτούν να έχει επιρροή στην Τρίπολη – κάτι που προηγουμένως μετρούσε εναντίον του Μπασάγκα, αλλά μπορεί τώρα να είναι επίσης πρόβλημα για τον Ντμπεϊμπά.

Αυτή την εβδομάδα ο Μπασάγκα επισκέφτηκε τη βασική δυτική πόλη Μισράτα -την πατρίδα τόσο του ίδιου όσο και του Ντμπεϊμπά- για πρώτη φορά μετά τον διορισμό του από το κοινοβούλιο. Η κίνηση οδήγησε σε κινητοποιήσεις στην πόλη, τόσο από ομάδες που τον υποστήριζαν, όσο και ομάδων που εναντιώθηκαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας