Νεκρά θάλασσα ο Παγασητικός

281

Ειδικό σκάφος αλλά και πολίτες δίνουν μάχη για τον καθαρισμό της παράκτιας ζώνης της Μαγνησίας

Αρχισε χθες η μεγάλη επιχείρηση για τον καθαρισμό της παράκτιας ζώνης της Μαγνησίας, που έχει κατακλυστεί από τόνους νεκρών ψαριών με ειδικό σκάφος. Ταυτόχρονα, συνεργεία της Περιφέρειας και του Οργανισμού Λιμένος Βόλου απομάκρυναν τα ψάρια που συγκράτησε το πλωτό δίχτυ το οποίο τοποθετήθηκε στο σημείο όπου εκβάλλει η σήραγγα της Κάρλας στον Παγασητικό κόλπο. Υπολογίζεται όμως ότι θα χρειαστούν πέντε με επτά μέρες για να απομακρυνθούν τα νεκρά ψάρια.

Σύμφωνα με το gegonota.news, επτά μεγάλα αλιευτικά καΐκια άρχισαν την Τρίτη την περισυλλογή των νεκρών ψαριών από τη θαλάσσια περιοχή του Βόλου, ύστερα από συμφωνία των αλιέων με την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Κατά την πρώτη ημέρα της συντονισμένης επιχείρησης μαζεύτηκαν συνολικά 57 τόνοι νεκρά ψάρια, που προωθήθηκαν για καύση σε εταιρία της Λάρισας.

Ομως, η ζημιά έχει ήδη γίνει. Και δεν είναι μόνο στο θαλάσσιο οικοσύστημα, αλλά και στην οικονομική ζωή του τόπου, καθώς οι ακτές είναι απλησίαστες λόγω του αποκρουστικού θεάματος και της δυσοσμίας.

Χθες, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου άνοιξε τον χορό των μηνύσεων. Συγκεκριμένα, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου κατά παντός υπευθύνου, φυσικού ή ηθικού αυτουργού, άμεσου ή απλού συνεργού για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της έκθεσης, της υποβάθμισης (ρύπανσης) του περιβάλλοντος, της δυσφήμησης, του άρθρου 15 ΠΚ ή οποιουδήποτε άλλου αδικήματος προκύψει ότι διεπράχθη. Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο εμπορικός σύλλογος, «οι επιχειρήσεις εστίασης που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο αναστέλλουν τη λειτουργία τους και, λόγω της διασύνδεσης των δύο αυτών κλάδων της οικονομίας με το εμπόριο, οι συνέπειες και για τον κλάδο μας θα είναι σημαντικές», προσθέτοντας ότι το φράγμα της λίμνης Κάρλας κακώς παρέμενε ανοιχτό.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι, όπως είπε στο Open ο ιδιοκτήτης καταστήματος επί της παραλίας Σπύρος Τσιολναράς, οι μαγαζάτορες μόνοι τους μαζεύουν τα ψάρια, και μάλιστα είναι κάτι που κάνουν από το πρωί έως το βράδυ.

Να σημειωθεί ότι αυτεπάγγελτη προκαταρκτική έρευνα διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Βόλου για το ζήτημα των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό, μετά την έντονη ανησυχία και αναστάτωση που έχει προκληθεί στην πόλη. Η έρευνα έχει ανατεθεί στον λιμενάρχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου, υπό την εποπτεία του εισαγγελέα, με οδηγίες να πραγματοποιηθούν αναλύσεις από διαπιστευμένο χημικό εργαστήριο για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ρύπανση και αν η λίμνη Κάρλα είναι η πηγή του προβλήματος.

Την ίδια ώρα, με επιστολή του προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, που κοινοποιείται στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος ζητεί μέτρα για την ανακούφιση των επιχειρηματιών από την οικολογική και οικονομική καταστροφή με τα νεκρά ψάρια και ενημερώνει γι’ αυτά που προτίθεται να λάβει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ο δήμος.

Την κατάσταση που επικρατεί στις ακτές επιθεώρησε κλιμάκιο της αντιδημαρχίας για τον τουρισμό σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης. Επειτα από αυτοψία σε 11 παραλίες αποφασίστηκε να κατέβουν προληπτικά σε έξι από αυτές οι Γαλάζιες Σημαίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας