Αξίζει να σημειωθεί ότι η φράση του Τούρκου προέδρου «θα έρθουμε ξαφνικά νύχτα», δεν είναι τυχαία, αλλά αποτελεί στίχο τραγουδιού του 1974 και παραπέμπει στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις μία ημέρα πριν, χθες (5/9/2022), ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε προχωρήσει σε άλλο ένα μπαράζ προκλητικών δηλώσεων αμφισβητώντας ευθέως την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου και υποστηρίζοντας πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί όταν έρθει η ώρα, κάνοντας ξανά αναφορές στη Μικρασιατική Καταστροφή και το 1922.
«Έλληνες, κοιτάξτε την ιστορία, γυρίστε τον χρόνο πίσω, αν πάτε πολύ μακριά, το τίμημα θα είναι βαρύ.
Ένα έχουμε να τους πούμε: Θυμηθείτε τη Σμύρνη», είχε πει χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Ευρώπη και ενεργειακή κρίση
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε να αναφερθεί και στην ενεργειακή κρίση που μαστίζει στην Ευρώπη, μόλις ένα 24ωρο αφού το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Nord Stream 1 δεν θα επαναλειτουργήσει πλήρως, εάν η Δύση δεν άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία.
«Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα αυτόν τον χειμώνα, αλλά η Τουρκία δεν έχει τέτοια θέματα» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει δεχθεί έντονη κριτική για το γεγονός ότι δεν συμμετέχει στις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Ευρώπη στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Αντιθέτως, ο Erdogan έχει τηρήσει μια πιο ουδέτερη-φιλική στάση απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, ενώ υπενθυμίζεται ότι μεσολάβησε και για τη συμφωνία Ρωσίας και Ουκρανίας για τα σιτηρά.
Παρέμβαση από Κομισιόν
Η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας προκάλεσε και την παρέμβαση της Κομισιόν, που επεσήμανε ότι εγείρονται σοβαρές ανησυχίες.
«Οι συνεχείς εχθρικές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και του ελληνικού λαού εγείρουν σοβαρές ανησυχίες και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις πολύ αναγκαίες προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο που απαιτούνται στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο και τον Ιούνιο του 2021 και τον Ιούνιο του 2022.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα τονίσει ότι οι διαφορές πρέπει να διευθετούνται ειρηνικά, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ζωτικών και θεμιτών συμφερόντων των χωρών.
Οι απειλές και η επιθετική ρητορική είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν. Η δέσμευση σε έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο είναι απαραίτητη για την εκτόνωση των εντάσεων, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας.
Η ΕΕ επαναλαμβάνει την προσδοκία της από την Τουρκία να εργαστεί σοβαρά για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με βιώσιμο τρόπο προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ» ανέφερε ο ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Peter Stano.
Στη διπλωματική οδό παραμένει η Ελλάδα
Στον αντίποδα, η Ελλάδα παραμένει στη διπλωματική οδό. Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα στείλει επιστολές σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, στις εν λόγω επιστολές θα παρατίθενται αυτούσιες οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων χωρίς να υπάρχει κάποιο σχόλιο, καθώς όπως αναφέρει η ελληνική πλευρά, είναι τόσο εξωτερικό το κείμενο των δηλώσεων αυτών που «παρέλκει οποιοσδήποτε σχολιασμός».
www.bankingnews.gr