Η Αρμενία του αμερικανονατοϊκού Πασινιάν αφού υπέστη εξευτελιστική ήττα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) και δεύτερη προσφυγοποίηση τώρα του Αρμενικού πκηθυσμού του Αρτσάχ (500 χιλ) , κινδυνεύει άμεσα , έχοντας συκοφαντήσει και απομακρυνθεί σπό τη Ρωσία, να υποστεί νέο εδαφικό ακρωτηριασμό από την Τουρκο-Αζέρικη συμμαχία με στόχο τον αφανισμό της και την τελική λύση του αφανισμού της και την τελική λύση της πλήρους εκδίωξης του Αρμενικού πληθυσμού!!!
Κ.Μ.
Οι Αζέροι σκότωσαν σήμερα Τέσσερις Αρμένιους στρατιώτες
Τα αρμενικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας ότι, “οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν άρχισαν να πυροβολούν σε αρμενικό φυλάκιο κοντά στο Nerkin Hand στο Syunik τα ξημερώματα της Τρίτης, με αποτέλεσμα τέσσερις Αρμένιοι στρατιώτες να σκοτωθούν και ένας να τραυματιστεί.
Την ίδια στιγμή δύο τουρκικά αεροσκάφη/drones (το ένα από αυτά Bayraktar) ήατν κοντά στα σύνορα Αρμενίας και Ιράν, όχι μακριά από το όρος Αραράτ.
Αζέρικο και τουρκικό σχέδιο για υφαρπαγή αρμενικού εδάφους
Εν τω μεταξύ, η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι οι Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν ενώ «προσπαθούσαν να προκαλέσουν παραβίαση της εκεχειρίας κατά μήκος της περιοχής Γκαφάν στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν».
Ο ένας τραυματίας Αρμένιος στρατιώτης βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μη απειλητική για τη ζωή του κατάσταση, ανακοίνωσε το αρμενικό υπουργείο Άμυνας.
Το Αρμενικό Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την είδηση αφού ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Εθνοσυνέλευσης, Andranik Kocharyan.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ορισμένα πτώματα έχουν αφαιρεθεί και ότι δεν υπάρχουν στρατεύσιμοι ανάμεσά τους αλλά επαγγελματίες οπλίτες».
Νωρίτερα σήμερα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας επιβεβαίωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν άρχισαν να ανοίγουν πυρ προς την κατεύθυνση του Nerkin Hand, στην Αρμενία, στις 05:30 χρησιμοποιώντας φορητά όπλα.
Την ώρα της ανακοίνωσης, το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας επιβεβαίωσε τον θάνατο δύο στρατιωτών και ανέφερε πολλαπλούς τραυματισμούς.
Η Μόσχα αποδοκιμάζει την αζέρικη βία ως ”ανησυχητική”
Η Ρωσία, η οποία ήταν ο κύριος μεσολαβητής στη σύγκρουση, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει βαλτώσει από την εισβολή της στην Ουκρανία, ζήτησε ηρεμία και χαρακτήρισε τη βία «ανησυχητική».
«Καλούμε και τις δύο πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθούν τυχόν ενέργειες που η αντίθετη πλευρά θα μπορούσε να θεωρήσει προκλητικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η Αρμενία λόγω Ευρο-Ατλαντικού προσανατολισμού έχει αποστασιοποιηθεί από τον ιστορικό της σύμμαχο Ρωσία μετά την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν, με το Ερεβάν να είναι θυμωμένο που η ειρηνευτική δύναμη της Μόσχας στο Καραμπάχ που δεν ενήργησε κατά την ανάληψη της κυριαρχίας από το Αζερμπαϊτζάν, χωρίς όμως να λέει τίποτα για το γεγονός ότι η Αρμενία παρατηρούσε ως θεατής την αζέρικη επίθεση σε βάρος των ομοεθνών της , οι οποίοι τελικά και εξεδιώχθησαν από το Αρτσάχ, πρόσφυγες στην Αρμενία.
Το Μπακού αρνήθηκε ότι έχει εδαφικές διεκδικήσεις στην Αρμενία μετά την ανάκτηση του Καραμπάχ και τον αποκλεισμό μιας νέας σύγκρουσης με το Ερεβάν.
Ωστόσο, ο Αλίεφ θεωρείται ύποπτος ότι προσπάθησε να αποσπάσει τον έλεγχο στην περιοχή Σιούνικ της Αρμενίας για να συνδέσει το Αζερμπαϊτζάν με τον θύλακα του Ναχτσιβάν, ο οποίος συνορεύει επίσης με το Ιράν και την Τουρκία.
Η εκλογική νίκη του Αλίεφ την περασμένη εβδομάδα ήταν σχεδόν εγγυημένη μετά την ιστορική νίκη της χώρας του επί των Αρμενίων αυτονομιστών πέρυσι.
Οι διεθνώς μεσολαβούμενες ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να επιτύχουν μια σημαντική πρόοδο μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν πρότεινε τον περασμένο μήνα στο Αζερμπαϊτζάν να υπογράψει ένα σύμφωνο μη επίθεσης, εν αναμονή μιας συνολικής συνθήκης ειρήνης μεταξύ των γειτόνων.
Ο Πασινιάν και ο Αλίεφ είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι μια ειρηνευτική συμφωνία θα μπορούσε να είχε υπογραφεί μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους. Σχεδόν ολόκληρος ο εθνο-αρμενικός πληθυσμός του Καραμπάχ —περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι, κατέφυγε για την Αρμενία μετά την κατάληψη του Καραμπάχ από το Μπακού, πυροδοτώντας προσφυγική κρίση.