Νέα επίθεση με πακιστανικά drones καταγράφηκε σήμερα στο ινδικό Κασμίρ, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με επίκεντρο την πόλη Τζάμου, σύμφωνα με πηγή του ινδικού υπουργείου Άμυνας.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, πολλές εκρήξεις ακούστηκαν στην Τζάμου, ενώ τροχιοδεικτικά πυρά φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό. Η ηλεκτροδότηση στην πόλη διεκόπη.
Επιπλέον, τέσσερις ακόμη εκρήξεις σημειώθηκαν στην πόλη Αμριτσάρ.
Ο Ομάρ Ομπντάλα, επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, επιβεβαίωσε μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ πως στην Τζάμου καταγράφονται εκρήξεις «κατά διαστήματα», προσθέτοντας ότι η πόλη έχει βυθιστεί στο σκοτάδι.
Το BBC έγραψε ότι οι κατευθυνόμενοι με λέιζερ πύραυλοι και βόμβες, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV, drones και FPV) έχουν καταστεί κομβικής σημασίας στη συγκεκριμένη σύρραξη.
Σε αυτές τις εχθροπραξίες τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δόλωμα ή καταστολή της εχθρικής αεράμυνας, πετώντας σε αμφισβητούμενο εναέριο χώρο για να ενεργοποιήσουν τις εκπομπές των εχθρικών ραντάρ, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να στοχευθούν από άλλα πυρομαχικά, όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη παραμονής ή πυραύλους κατά της ακτινοβολίας.
Οι ειδικοί λένε ότι ο στόλος των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ινδίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αναγνωριστικά UAV ισραηλινής κατασκευής, όπως τα IAI Searcher και Heron, μαζί με τα πυρομαχικά Harpy και Harop loitering – μη επανδρωμένα αεροσκάφη που λειτουργούν και ως πύραυλοι, ικανά για αυτόνομη αναγνώριση και πλήγματα ακριβείας. Το Harop, ειδικότερα, σηματοδοτεί μια στροφή προς τον πόλεμο υψηλής αξίας και ακριβείας, αντανακλώντας την αυξανόμενη σημασία των πυρομαχικών παραμονής στις σύγχρονες συγκρούσεις, λένε οι ειδικοί.
Το Heron, λένε οι ειδικοί, είναι τα «μάτια της Ινδίας σε μεγάλο ύψος στον ουρανό» τόσο για παρακολούθηση σε καιρό ειρήνης όσο και για πολεμικές επιχειρήσεις. Η Ινδία αναπτύσσει επίσης την τακτική του σμήνους μη επανδρωμένων αεροσκαφών – αναπτύσσοντας μεγάλο αριθμό μικρότερων UAV για να εξουδετερώσει και να διαποτίσει την αεράμυνα, επιτρέποντας τη διείσδυση μέσων υψηλότερης αξίας, λένε οι ειδικοί.
Από την άλλη πλευρά, ο στόλος των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Πακιστάν είναι «εκτεταμένος και ποικιλόμορφος» και περιλαμβάνει τόσο εγχώρια όσο και εισαγόμενα συστήματα, δήλωσε στο BBC ο Ejaz Haider, αμυντικός αναλυτής.
Επίσης, σημείωσε ότι το απόθεμα περιλαμβάνει «πάνω από χίλια μη επανδρωμένα αεροσκάφη», με μοντέλα από την Κίνα, την Τουρκία και εγχώριους κατασκευαστές. Οι αξιοσημείωτες πλατφόρμες περιλαμβάνουν το κινεζικό CH-4, το τουρκικό Bayraktar Akinci και τα πακιστανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Burraq και Shahpar. Επιπλέον, το Πακιστάν έχει αναπτύξει πυρομαχικά παραμονής, ενισχύοντας τις δυνατότητες κρούσης του.