Νέα φονική μετάλλαξη πίσω από το απάνθρωπο lockdown στη Σαγκάη;

1313
Νέα φονική μετάλλαξη πίσω

Πρωτοφανής αγριότητα των αρχών, μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα

Οι αρχές της Σανγκάης μετατρέπουν κτίρια κατοικιών σε κέντρα καραντίνας προκειμένου να στεγάσουν τον αυξανόμενο αριθμό ασθενών με covid, όμως η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει οργή και αντιδράσεις από τους γείτονες που ανησυχούν ότι κινδυνεύουν να μολυνθούν

Παγκόσμια ανησυχία προκαλούν οι εικόνες που έρχονται από τη Σαγκάη των 26 εκατομμυρίων πολιτών όπου εδώ και τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες έχει επιβληθεί ένα εξαιρετικά αυστηρό lockdown, με τις Αρχές να επιδεικνύουν μηδενική ανοχή αλλά και πρωτοφανή επιθετικότητα απέναντι στους πολίτες, οι οποίοι και δεδομένου ότι δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους, είναι αντιμέτωποι με ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων.
Την ίδια ώρα δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για το τι κρύβεται πίσω από αυτές τις εικόνες και τι φοβούνται οι ειδικοί.

Όργιο φημών

Εντύπωση προκαλεί ότι όσο συμβαίνουν αυτά, η υπόλοιπη χώρα τηρεί μία τελείως διαφορετική στάση. Μπορεί η πολιτική zero-covid να δικαιολογήσει τις δυστοπικές εικόνες που έρχονται από τη Σαγκάη, το σημαντικότερο οικονομικό γρανάζι της χώρας;
Το ακραίο του πράγματος έχει οδηγήσει και σε πυροδότηση φημών για το αν υπάρχει κάποιος άλλος ιός ή κάποια άγνωστη και νέα παραλλαγή.
Άλλοι υπονοούν μέχρι και ότι η Κίνα με τον τρόπο αυτό κλυδωνίζει την παγκόσμια οικονομία για να βοηθήσει εμμέσως τη Ρωσία.

Οι εικόνες που έρχονται από την κινεζική μεγαλούπολη δεν έχουν προηγούμενο

Πέρα από το περίφημο «σκυλί – ρομπότ» που γυρνά στους δρόμους καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, οι Αρχές επιτίθενται με ιδιαίτερα αγριότητα και συλλαμβάνουν ακόμα και με δαγκάνες τους πολίτες που τολμούν… να βγουν στο μπαλκόνι του σπιτιού τους ενώ απομακρύνουν μικρά παιδιά από τις οικογένειες τους, οδηγώντας τα με ειδικές στολές σε ειδικά διαμορφωμένες μονάδες καραντίνας.
Η στάση αυτή των κινεζικών Αρχών και η αυστηρότητα που επιδεικνύουν απέναντι σε όσους είναι θετικοί στον ιό, είναι εύλογο να δημιουργεί ερωτήματα, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο να έχει εμφανιστεί κάποια νέα, πιο μεταδοτική και πιο επικίνδυνη παράλλαξη του ιού.

Συνεχείς αντιδράσεις και συγκρούσεις

Οι αρχές της Σανγκάης μετατρέπουν κτίρια κατοικιών σε κέντρα καραντίνας προκειμένου να στεγάσουν τον αυξανόμενο αριθμό ασθενών με covid, όμως η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει οργή και αντιδράσεις από τους γείτονες που ανησυχούν ότι κινδυνεύουν να μολυνθούν.

Σε ένα περιστατικό που μεταδόθηκε απευθείας στην κινεζική πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat φαίνονται περίπου 30 άνθρωποι που φορούν προστατευτικές στολές με τη λέξη «αστυνομία» στην πλάτη τους να συγκρούονται με άλλους ανθρώπους έξω από ένα συγκρότημα κατοικιών και να συλλαμβάνουν τουλάχιστον έναν.
Το βίντεο παρακολούθησαν περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι προτού κατέβει αιφνιδιαστικά από την πλατφόρμα, η οποία ανακοίνωσε ότι περιείχε «επικίνδυνο περιεχόμενο».
«Δεν είναι ότι δεν θέλω να συνεργαστώ με το κράτος, αλλά πώς θα νιώθατε αν ζούσατε σε ένα συγκρότημα κτιρίων (…) όπου όλοι έχουν βρεθεί αρνητικοί (στην covid-19) και επιτρέπεται να εισέλθουν αυτοί οι άνθρωποι;», διερωτήθηκε η γυναίκα που τραβούσε το βίντεο.

5_75.jpg
Μονάδες καραντίνας

Ο όμιλος Zhangjiang, στον οποίο ανήκει το συγκρότημα κτιρίων, ανακοίνωσε ότι οι αρχές μετέτρεψαν πέντε από τα άδεια κτίριά του σε εγκαταστάσεις καραντίνας και τον ενημέρωσαν ότι το ίδιο θα γίνει και με ακόμη εννέα.
Ο όμιλος πρόσθεσε ότι μετέφερε 39 ενοικιαστές σε δωμάτια σε άλλο σημείο του συγκροτήματος κατοικιών και τους προσέφερε αποζημίωση.
«Το απόγευμα της 14ης Απριλίου, όταν η εταιρεία μας οργάνωσε την ανέγερση του φράκτη απομόνωσης, κάποιοι ένοικοι εμπόδισαν την κατασκευή του», επεσήμανε ο όμιλος, ενώ πρόσθεσε ότι πλέον το πρόβλημα έχει επιλυθεί.

Πολιτική μηδενικής covid

Βάσει της πολιτικής μηδενικής έναντι της covid-19 που ακολουθεί η Κίνα όποιος βρίσκεται θετικός στον κορωνοϊό μεταφέρεται σε κέντρο καραντίνας, ακόμη κι αν δεν εμφανίζει συμπτώματα, ενώ οι γείτονές του παραμένουν σε απομόνωση στα σπίτια τους για 14 ημέρες.
Για τον λόγο αυτό οι ένοικοι των συγκροτημάτων κατοικιών που μετατρέπονται σε χώρους καραντίνας ανησυχούν μήπως κολλήσουν covid-19.
Η Σαγκάη αποτελεί το νέο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα
Οι αρχές της πόλης έχουν αρχίσει να μετατρέπουν σχολεία, νεόκτιστα κτίρια κατοικιών, όπως και εκθεσιακά κέντρα σε κέντρα καραντίνας και την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσαν ότι έχουν δημιουργήσει περισσότερες από 160.000 κλίνες σε περισσότερα από 100 νοσοκομεία εκστρατείας.

11_25.jpg
Μήνυμα Jinping

Πάντως και παρά τις αντιδράσεις ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping διαμηνύει ότι η αυστηρή πολιτική της μηδενικής covid θα συνεχιστεί.
«Πρέπει να επιμείνουμε να βάζουμε τους ανθρώπους πάνω απ’ όλα, τη ζωή πάνω απ’ όλα (…).
Πρέπει να επιμείνουμε στην επιστημονική ακρίβεια, στη δυναμική της μηδενικής covid.
Η τρέχουσα πανδημία εξακολουθεί να είναι πολύ σοβαρή και δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου.
Η επιμονή σημαίνει νίκη» υποστήριξε ο Xi Jinping.
9_24.jpg
Πλήγμα σε οικονομία και εμπόριο

Με 45 πόλεις της Κίνας, που αντιπροσωπεύουν το 26,4% του κινέζικου πληθυσμού και το 40,3% του ΑΕΠ της χώρας να εφαρμόζουν είτε πλήρες είτε μερικό lockdown, η πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στον covid της κινέζικης κυβέρνησης έχει μπλοκάρει αυτοκινητόδρομους και λιμάνια, έχει «φυλακίσει» τους εργαζόμενους μέσα στα εργοστάσια και παρ’ όλες τις προσπάθειες να μην σταματήσει η παραγωγή ούτε το διακομεταμιστικό εμπόριο προς τη Δύση, έχει οδηγήσει στο κλείσιμο αμέτρητων εργοστασίων και έχει προκαλέσει νέες διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού για όλες τις κατηγορίες βιομηχανικών αγαθών, από ηλεκτρικά οχήματα έως iPhone.
Πολλές επιχειρήσεις προσπαθούν να διατηρήσουν τα εργοστάσια τους σε λειτουργία κρατώντας τους εργαζομένους απομονωμένους στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων, όμως αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο καθώς λόγω της μεγάλης έκτασης των περιοριστικών μέτρων, αρχίζουν οι ελλείψεις υλικών και δεν μπορούν να γίνουν αποστολές.
Η Foxconn Interconnect Technology, μια μονάδα της Foxconn με έδρα την Ταϊβάν που κατασκευάζει εξοπλισμό μετάδοσης δεδομένων, έχει διατηρήσει ανοιχτό ένα εργοστάσιο στο Kunshan, το οποίο συνορεύει με τη Σαγκάη, αλλά κι αυτό λειτουργεί στο 60% της δυναμικότητάς του.
Περισσότερες από 30 εταιρείες της Ταϊβάν, πολλές από τις οποίες κατασκευάζουν ηλεκτρονικά εξαρτήματα, ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν την παραγωγή τους τουλάχιστον μέχρι την επόμενη εβδομάδα, γιατί λείπουν προμήθειες από την Ανατολική Κίνα.
Ο γερμανικός γίγαντας ανταλλακτικών αυτοκινήτων Bosch ανακοίνωσε ότι ανέστειλε την παραγωγή του σε εγκαταστάσεις στη Σαγκάη και στο Τσανγκτσούν, ενώ έθεσε δύο άλλα εργοστάσια σε κλειστή λειτουργία (με τους εργαζόμενους δηλαδή να παραμένουν εντός της εγκατάστασης).
Η Pegatron Corp της Ταϊβάν η οποία συναρμολογεί τα iPhone της Apple Inc ανακοίνωσε ότι διέκοψε τις δραστηριότητές της στη Σαγκάη και στο Κουνσάν και ο κατάλογος δεν έχει τέλος αφού ο ζήλος των κινεζικών αρχών για τη διάρρηξη των αλυσίδων μετάδοσης του ιού σημαίνει ότι οι περιορισμοί εκτείνονται πολύ πέρα από τα hotspots του ιού στη Σαγκάη και της επαρχίας Jilin στα βορειοανατολικά.
Μια μελέτη της Gavekal Dragonomics διαπίστωσε ότι 87 από τις 100 μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας, με βάση το ΑΕΠ τους, έχουν επιβάλει αυτή τη στιγμή κάποιας μορφής καραντίνα.
12_21.jpg
H ασφυξία στα κινέζικα λιμάνια έχει παγκόσμιο αντίκτυπο

Οι ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν εκφράσει με ένταση τις ανησυχίες τους και είναι χαρακτηριστικό ότι το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Κίνα έστειλε επιστολή προς την κινεζική κυβέρνηση σημειώνοντας ότι περίπου οι μισές γερμανικές εταιρείες στη χώρα αντιμετώπιζαν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Η κυβέρνηση της Κίνας προσπαθεί να μετριάσει τον αντίκτυπο των ισχυρών περιοριστικών μέτρων διατηρώντας τα λιμάνια και τα αεροδρόμια σε λειτουργία και ενθαρρύνοντας την παραγωγή εντός εργοστασίων που παραμένουν ερμητικά κλειστά ώστε οι εργαζόμενοι διανυκτερεύουν εκεί.
Ωστόσο, ο αριθμός των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που περιμένουν στα ανοιχτά της Σαγκάης – του πιο πολυσύχναστου λιμανιού εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο – και του κοντινού Zhoushan έχει υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές Απριλίου φτάνοντας τα 118, σχεδόν τρεις φορές περισσότερα από ότι ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.
Λόγω αυτής της συνθήκης, η δανική ναυτιλιακή εταιρεία Maersk συνέστησε προς τους πελάτες να αποφεύγουν το λιμάνι της Σαγκάης και να αναζητούν άλλους κινεζικούς προορισμούς.

Nomura: Η Κίνα διατρέχει κίνδυνο να περάσει σε ύφεση

Λόγω των συγκεκριμένων εκτεταμένων διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι οικονομολόγοι άρχισαν από την περασμένη εβδομάδα να μειώνουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη για την Κίνα.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Κίνας στις αρχές του έτους είχε θέσει το στόχο ανάπτυξης στο 5,5%.
Την περασμένη η εβδομάδα η ING υποβάθμισε την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ της Κίνας σε 4,6%, ενώ η επικεφαλής οικονομολόγος της για την Κίνα, Iris Pang, προειδοποίησε ότι η κρίση COVID στην Κίνα θα μπορούσε να επηρεάσει τους ρυθμούς ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο.
Αντιμέτωπο με το φόβο της ύφεσης, το Υπουργικό Συμβούλιο της Κίνας αποφάσισε να κάνει μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομία με χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής – δηλαδή με τη μείωση των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων των τραπεζών κατά 50 μονάδες βάσης που ήδη υιοθετήθηκε και με τη μείωση των επιτοκίων που θεωρείται πιθανό ότι θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Οι αναλυτές ωστόσο αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής γιατί αποκλείεται να υπάρχει ζήτηση για δάνεια τη στιγμή που το ένα τρίτο των Κινέζων είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους, τα εργοστάσια και οι επιχειρήσεις έχουν κλείσει ή υπολειτουργούν και οι καταναλωτές παραμένουν άκρως επιφυλακτικοί μπροστά σε μια τόσο αβέβαιη συγκυρία.
«Όταν τα νοικοκυριά προσπαθούν να αποθηκεύσουν τρόφιμα και οι επιχειρήσεις δίνουν προτεραιότητα στην επιβίωση έναντι της επέκτασης, δεν υπάρχει ζήτηση για δάνεια», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της Nomura.
«Με τόσα πολλά περιοριστικά μέτρα, το πρόβλημα βρίσκεται κυρίως στην πλευρά της προσφοράς, οπότε η μείωση των επιτοκίων είναι απίθανο να τονώσει την ζήτηση».
Η Nomura υποστηρίζει ότι η Κίνα αντιμετωπίζει πλέον έναν «αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης», καθώς 45 πόλεις, που αντιπροσωπεύουν το 26,4% του πληθυσμού της χώρας και το 40,3% του ΑΕΠ της. εφαρμόζουν είτε πλήρες είτε μερικό lockdown
Σε κάθε περίπτωση στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας η κυβέρνηση της Κίνας θα δημοσιεύσει στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις μηνός Μαρτίου, τα οποία αναμένεται να αντανακλούν τον αντίκτυπο από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και τα στοιχεία για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας