Νέα «εκτίναξη» στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έρχεται τον Ιούλιο

6353

Νέα «εκτίναξη» στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έρχεται τον Ιούλιο για να «τσουρουφλίσει» τους καταναλωτές και όλως τυχαίως αφού πλέον οι ευρωεκλογές έχουν διεκπεραιωθεί.

Σημαντική άνοδο καταγράφει η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας τον τρέχοντα μήνα προμηνύοντας συνέχιση των αυξήσεων στα τιμολόγια λιανικής και τον Ιούλιο, τη στιγμή που η κατανάλωση ανεβαίνει κατακόρυφα δοκιμάζοντας το σύστημα στον πρώτο μεγάλο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού.

Ο Ιούνιος μπήκε με υψηλές τιμές, ξεπερνώντας και τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, επίπεδα που είχαμε να δούμε από τον περασμένο Ιανουάριο, τα οποία διατηρούνται προς το παρόν, κι αν δεν υπάρξει κάποια θεαματική και διαρκής μείωση κατά το δεύτερο μισό του μήνα, τα επόμενα τιμολόγια θα «φουσκώσουν» κι άλλο εντείνοντας τη γενικότερη ακρίβεια για τα νοικοκυριά.

Μέχρι σήμερα (1-12/6) η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος διαμορφώνεται στα 94,32 ευρώ/μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 16,32% σε σχέση με την αντίστοιχη του Μαΐου (81,08 ευρώ).

Σημειώνεται ότι ήδη ο Μάιος στη χονδρεμπορική έκλεισε με αύξηση κατά σχεδόν 35% έναντι του Απριλίου, η οποία μεταφέρθηκε στα τιμολόγια του Ιουνίου, οδηγώντας σε αυξήσεις στη λιανική και ειδικότερα στο πράσινο τιμολόγιο, στο οποίο βρίσκεται η πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών, πάνω από 36% μεσοσταθμικά.

Συγκρίνοντας δε τη χονδρεμπορική Απριλίου-Ιουνίου με τα σημερινά δεδομένα, η αύξηση σχεδόν αγγίζει το 57%!

Αν υποθέσουμε ότι η χονδρεμπορική τιμή θα διατηρηθεί σ’ αυτά τα επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου, τότε με πρόχειρους υπολογισμούς η τιμή της κιλοβατώρας, χωρίς εκπτώσεις, θα βρεθεί τον Ιούλιο πάνω από τα 15 λεπτά στο πράσινο τιμολόγιο (με μπούσουλα τη ΔΕΗ, που δίνει τον τόνο στην αγορά προμήθειας). Θυμίζουμε ότι τον Ιούνιο οι ανατιμήσεις στη λιανική ξεκινούν για τη βασική κατανάλωση από 11,65% και φτάνουν για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις (από μια εταιρεία) έως 70,17%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για χθες η χονδρεμπορική τιμή ανέβηκε στα 110,15 ευρώ/μεγαβατώρα, καταγράφοντας αύξηση κατά 15,21% σε σχέση με την αντίστοιχη της Δευτέρας.

Σ’ αυτό το επίπεδο το κόστος της ελληνικής αγοράς είναι το δεύτερο υψηλότερο σήμερα στην Ευρώπη έπειτα από αυτό της Ιρλανδίας (124,17 ευρώ).

Οι γείτονές μας Ιταλία και Βουλγαρία (χώρες με τις οποίες είναι διασυνδεδεμένο το ελληνικό σύστημα-εισαγωγές/εξαγωγές) βρίσκονται λίγο χαμηλότερα, με 109,59 και 109,52 ευρώ/μεγαβατώρα αντίστοιχα. Παράλληλα, σε επίπεδο μηνός η χώρα μας καταλαμβάνει μέχρι σήμερα την τέταρτη θέση με την υψηλότερη τιμή, ενώ είναι η τέταρτη ακριβότερη και σε ετήσια βάση (για το 2024).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, όπως και όλες τις μέρες που η τιμή ξεπέρασε τα 100 ευρώ, το φυσικό αέριο ήταν κυρίαρχο στην ηλεκτροπαραγωγή, ενώ υποχώρησε η συμμετοχή των ΑΠΕ και των εισαγωγών και η λιγνιτική παραγωγή ήταν από αμελητέα έως μηδενική.

Ωθηση στις τιμές συνολικά στην Ευρώπη δίνει η άνοδος της χρηματιστηριακής τιμής (TTF) του φυσικού αερίου, που και χθες βρέθηκε προς στιγμή στα 36 ευρώ/μεγαβατώρα, όταν τον Απρίλιο και τον Μάρτιο είχε πέσει και στα 25 ευρώ.

Ωστόσο, φέτος έχει αυξηθεί και η ζήτηση εισαγόμενου ορυκτού αερίου σημαντικά, κυρίως για την κάλυψη των αναγκών της ηλεκτροπαραγωγής.

Σύμφωνα με τη μηνιαία ανάλυση του Green Tank για τις τάσεις στην κατανάλωση και τις εισαγωγές ορυκτού αερίου που δημοσιοποιήθηκες χθες, τον Μάιο πρώτη πηγή εισαγωγών ήταν το ρωσικό αέριο μέσω του αγωγού Turkstream, με 11 φορές περισσότερες εισαγωγές σε σχέση με τον Μάιο του 2023.

Η κατανάλωση αερίου μάλιστα πλησίασε τις 5 τεραβατώρες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση του 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (+56,1%).

Όπως αναφέρεται, σε απόλυτες τιμές η αύξηση τον Μάιο προήλθε κυρίως από τη χρήση του αερίου στην παραγωγή ηλεκτρισμού (+1,43 τεραβατώρες) και ήταν της τάξης του 65%.

Συνολικά το πρώτο πεντάμηνο του έτους η κατανάλωση αερίου αυξήθηκε κατά 30,5% (+5,93 τεραβατώρες) συγκριτικά το πρώτο πεντάμηνο του 2023, ενώ κατά 30,05% αυξήθηκε η χρήση του στην ηλεκτροπαραγωγή.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η Ελλάδα στην αρχή της νέας περιόδου εθελοντικής μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%, που ισχύει στην Ε.Ε. των 27, βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, μόλις δύο θέσεις από το τέλος (25η), επιβεβαιώνοντας την αύξηση της κατανάλωσης αερίου.

Φυσικά, εάν η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε κρατήσει σε υψηλό ποσοστό την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη αυτές οι αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα γινόντουσαν.

Διότι η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δηλαδή από ανεμογεννήτριες, έχει πέσει πάρα πολύ καθότι δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Όπως και να έχει η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος λαμβάνει διαστάσεις που θυμίζουν τον εφιάλτη που πέρασαν οι Έλληνες πριν δύο χρόνια όταν τους έρχονταν λογαριασμοί ύψους 2000 €.

Ελπίζουμε η κυβέρνηση να μην επιτρέψει να συμβεί και πάλι κάτι τέτοιο καθότι γνωρίζουμε πάρα πολλούς ανθρώπους που έκαναν ένα έως και ενάμιση χρόνο για να ξεπληρώσουν τα χρέη από τους λογαριασμούς εκείνης της εποχής.

 

Να τονίσουμε ότι η ακρίβεια στο ρεύμα φέρνει και ακρίβεια (επιπλέον) σε όλα τα προϊόντα καθώς δεν υπάρχει επιχείρηση η κατάστημα που να μη λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας