Σε ένα άρθρο του ο πρώην ναύαρχος Davorin Domazet κροατικής καταγωγής αναλύει την νέα πραγματικότητα, με την Ρωσία να υπερέχει στρατιωτικά αφού είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διαθέτει σε λειτουργία υπερηχητικούς πυραύλους.
Ο Domazet ως στρατιωτικός αναλυτής έχει χαρακτηρίσει ως εχθρό της ανθρωπότητας την «δυτική απόκρυφη ολιγαρχία» και έχει μάλιστα αποκαλέσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως τη σύγκρουση μεταξύ Χριστού και αντίχριστου, υπογραμμίζοντας ότι ο αντίχριστος βρίσκεται στη Δύση.
Λάβετε υπόψη ότι η Κροατία είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και είναι, όπως η Πολωνία, ένα καθολικό σλαβικό έθνος, που μοιράζεται ακόμη και μέρος της πολιτιστικής ρωσοφοβίας (αν και όχι τόσο όσο στην Πολωνία).
Σχετικά με τα υπερηχητικά όπλα της Ρωσίας
Τα υπερηχητικά όπλα της Ρωσίας…
Ήταν το 2018 όταν ο Putin ο Πρόεδρος της Ρωσίας τόνισε ότι διαθέτει νέα υπερηχητικά όπλα
Ο όρος «υπερηχητικός» αναφέρεται σε βλήματα που πετούν με ταχύτητες 5 mach και άνω.
Εκείνη την εποχή, πολλοί στη Δύση απέρριψαν τους ισχυρισμούς του Putin και θεώρησαν ότι ήταν μπλόφα.
Τώρα ξέρουμε ότι δεν μπλόφαρε.
Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο – προσέξτε η μόνη χώρα στον κόσμο – που διαθέτει έτοιμους για δράση υπερηχητικούς πυραύλους – όχι έναν αλλά τρεις τύπους: Zircon, Kinzhal και Avantguard.
Αλλάζει ριζικά το παιχνίδι του πολέμου
Ο Domazet εξήγησε γιατί αυτά τα όπλα αλλάζουν ριζικά τα παιχνίδια στον πόλεμο.
Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα τανκς ήταν το παιχνίδι που άλλαζε τη στρατιωτική τεχνολογία.
Στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν η πολεμική αεροπορία.
Οι ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων ήταν μια ακαταμάχητη δύναμη όπου κι αν ταξίδευαν, κυριαρχώντας από τότε στις θάλασσες.
Αλλά οι υπερηχητικοί πύραυλοι ακριβείας έχουν καταστήσει αυτή τη δύναμη ξεπερασμένη εν μία νυκτί.
Το κύριο στρατιωτικό μέτωπο στη σημερινή παγκόσμια σύγκρουση, σύμφωνα με τον Domazet, είναι τα αντιβαλλιστικά συστήματα (ABM) που έχουν εγκαταστήσει οι ΗΠΑ στον άξονα Πολωνία-Ρουμανία και οι Ρώσοι στον άξονα Βόρειος Πόλος-Kaliningrad-Κριμαία-Συρία.
Πρόκειται για αμυντικά συστήματα, σχεδιασμένα να αναχαιτίζουν τους εισερχόμενους πυρηνικούς πυραύλους.
Ωστόσο, τα σημερινά συστήματα ABM είναι αποτελεσματικά μόνο έναντι πυραύλων που πετούν με ταχύτητες έως και 3,5 mach (3,5 φορές την ταχύτητα του ήχου).
Ο πύραυλος Kinzhal της Ρωσίας δεν μπορεί να καταρριφθεί
Ο νέος πύραυλος Kinzhal της Ρωσίας πετά με ταχύτητες από 12 έως 15 mach και τίποτα στα δυτικά αμυντικά οπλοστάσια δεν μπορεί να σταματήσει το χτύπημα του.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία έκανε μια εκπληκτική επίδειξη της δύναμής της.
Το πρώτο χτύπημα Kinzhal, που πραγματοποιήθηκε ένα μήνα μετά την έναρξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία τον Μάρτιο του 2022, ήταν ίσως το πιο σημαντικό:
Οι ρωσικές δυνάμεις στόχευσαν μια μεγάλη αποθήκη όπλων στην Ουκρανία, η οποία είχε κατασκευαστεί για να αντέχει σε ένα πυρηνικό χτύπημα.
Ήταν θαμμένη 170 μέτρα (πάνω από 500 πόδια) κάτω από τη γη και προστατευόταν από πολλά στρώματα θωρακισμένου σκυροδέματος.
Η αποθήκη όπλων καταστράφηκε…
Το Kinzhal πετά σε υψόμετρα μεταξύ 20 και 40 χιλιόμετρα, με μέγιστη εμβέλεια 2.000 χιλιόμετρα.
Όταν βρίσκεται πάνω από τον στόχο, καταδύεται κάθετα και επιταχύνει στα 15 mach, συγκεντρώνοντας τεράστια κινητική ενέργεια εκτός από το εκρηκτικό του φορτίο.
Αυτό το πρώτο χτύπημα με έναν μόνο πύραυλο Kinzhal κατέστρεψε την πυρηνική υπόγεια αποθήκη όπλων της Ουκρανίας. Αυτό ήταν ένα μήνυμα για τη Δύση.
Η Ρωσία μπορεί να βυθίσει όλα τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα χωρίς αντίδραση…
Το Kinzhal αναπτύχθηκε με σκοπό την καταστροφή ομάδων κρούσης αεροπλανοφόρων.
Αν μπορούσε να καταστρέψει μια αποθήκη φτιαγμένη για να αντέχει σε πυρηνικό χτύπημα, μπορεί να καταστρέψει ένα αεροπλανοφόρο άνετα….
Σύμφωνα με τον ναύαρχο Domazet, ούτε οι δυτικές δυνάμεις ούτε η Κίνα είναι κοντά να κατέχουν υπερηχητικούς πυραύλους.
Εξήγησε ότι το κρίσιμο ζήτημα με τα υπερηχητικά όπλα είναι οι ακραίες θερμοκρασίες που επιτυγχάνονται κατά τις υπερηχητικές πτήσεις στην επιφάνεια των πυραύλων, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν τη διάσπαση των πυραύλων κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Η Ρωσία είναι το μόνο έθνος που έχει αναπτύξει ειδικά υλικά που επιτρέπουν στους πυραύλους να αντέχουν αυτές τις ακραίες θερμοκρασίες, ώστε η πτήση τους να μπορεί να ελεγχθεί σε όλη την τροχιά του και να πετύχει τους στόχους με ακριβή ακρίβεια.
Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών υπολόγισαν ότι η Ρωσία είχε περίπου 50 Kinzhal στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία και μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει μόνο 9 από αυτούς.
Πρόσφατα έριξαν έξι Kinzhal οι ρώσοι στην Ουκρανία… με τους Ουκρανούς να δηλώνουν ότι δεν μπορούν να τους καταρρίψουν.
Τα 11 αμερικανικά αεροπλανοφόρα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 11 αεροπλανοφόρα.
Από αυτά, λιγότερα από τα μισά θα είναι ενεργά ανά πάσα στιγμή (ενώ άλλα βρίσκονται στην αποβάθρα για συντήρηση ή προετοιμασία).
Η εκτόξευση έξι Kinzhal με μία κίνηση είναι στρατιωτικό μήνυμα, «έχουμε τη δυνατότητα να βυθίσουμε όλα τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ ταυτόχρονα» ήταν το μήνυμα της Ρωσίας.
Η Ρωσία θα ξεμείνει από πυρομαχικά ανά πάσα στιγμή τώρα, (λένε οι ειδικοί)…
Η Ρωσία έχει την ικανότητα να κατασκευάζει περίπου 200 από τους υπερηχητικούς πυραύλους ετησίως και τώρα διαθέτει μέσα ώστε οι πύραυλοι αυτοί να προσαρμόζονται σε αεροσκάφη, πλοία και υποβρύχια.
Εκτός από την καταστροφή αεροπλανοφόρων, μπορούν επίσης να καταστρέψουν τοποθεσίες πυραύλων ABM του ΝΑΤΟ.
Με λίγα λόγια, η Ρωσία κέρδισε -προς το παρόν- τον αγώνα των εξοπλισμών.
Οι δυτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να χρειαστούν έως 10 χρόνια ή περισσότερα για να καλύψουν τη διαφορά και μέχρι τότε, ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η ήττα στον πόλεμο είναι είτε να παραδεχτούν την ήττα και να αποδεχτούν τις απαιτήσεις ασφαλείας της Ρωσίας είτε να κλιμακώσουν τη σύγκρουση με κατάληξη πυρηνικό πόλεμο.
Μια συντηρητική εκτίμηση υποδηλώνει ότι τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα χάνονταν σε μια τέτοια σύγκρουση και κανείς δεν θα κέρδιζε.
Ποιος θα έκανε κάτι τέτοιο;
Η ιδέα της χρήσης πυρηνικών όπλων είναι, στην πραγματικότητα, τόσο αποκρουστική που μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι ηγέτες μας δεν θα επιλέξουν ποτέ τον δρόμο της αυτοκαταστροφής.
Ο υπερηχητικός πύραυλος Kinzhal
Ο υπερηχητικός πύραυλος Zircon
www.bankingnews.gr