Ζητούν ελεύθερη κυκλοφορία στρατευμάτων στην Ευρώπη – Το επιθυμεί πρώτα απ’ όλα η Τουρκία!
Σε επικαιροποίηση όλων των αμυντικών σχεδίων ειδικά για την προστασία των χωρών της Βαλτικής, αναμένεται να προχωρήσει το ΝΑΤΟ καθώς όλες οι αναλύσεις της Συμμαχίας δείχνουν πως αργά ή γρήγορα θα υπάρξει αντιπαράθεση με την Ρωσία.
Οι χώρες της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ έχουν μόλις τρία χρόνια για να προετοιμαστούν για ρωσική επίθεση δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας, Γιάτσεκ Σεβέρα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Nasz Dziennik.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμμαχία πρέπει να ετοιμαστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
“Κατά τη γνώμη μου, τα χρονικά πλαίσια που παρουσιάζουν οι Γερμανοί αναλυτές (δείτε παρακάτω ποια είναι) είναι υπερβολικά αισιόδοξα.
Εάν θέλουμε να αποφύγουμε τον πόλεμο, οι χώρες του ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά πρέπει να προετοιμαστούν για αντιπαράθεση σε έναν μικρότερο χρονικό ορίζοντα τριών ετών.
Ήρθε η ώρα να δημιουργηθεί μια ικανότητα στην ανατολική πλευρά που θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα αποτροπής στην επιθετικότητα“ είπε ο Jacek Severa.
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η στρατιωτική βιομηχανία στη Ρωσική Ομοσπονδία λειτουργεί σε τρεις βάρδιες και μπορεί να αποκαταστήσει τους πόρους της τα επόμενα τρία χρόνια. Ο Severa προέτρεψε τους ΝΑΤΟϊκούς να μην αγνοήσουν τη δήλωση του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ότι η Μόσχα θα δημιουργήσει νέες βάσεις και 12 νέες μονάδες στη Δυτική Στρατιωτική Περιοχή δίπλα στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ ως απάντηση στην πρόθεση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στη συμμαχία.
Οι Γερμανοί βλέπουν ρωσική επίθεση σε ορίζοντα 5-10 ετών
Σε ένα ερευνητικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 8 Νοεμβρίου, το DGAP, ένα ανεξάρτητο γερμανικό ερευνητικό ινστιτούτο εξωτερικής πολιτικής, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να προετοιμαστεί για σύρραξη με την Ρωσία σε Βαλτική και Ανατολική Ευρώπη.
Για το λόγο αυτό οι ΝΑΤΟϊκές χώρες θα πρέπει να αναπτύξουν τις δυνατότητες τους. Το χρονικό περιθώριο που δίνουν οι Γερμανοί είναι 5 έως 10 έτη.
Με άλλα λόγια, αυτό θα ήταν το χρονικό περιθώριο που θα απαιτούνταν προκειμένου η Ρωσία να ανασυγκροτήσει τις ένοπλες δυνάμεις της επαρκώς για μια επίθεση προς τα δυτικά, αναφέρει το DGAP.
Η κατεύθυνση της ρωσικής επίθεσης θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα κράτη της Βαλτικής, προσθέτει το DGAP.
«Το παράθυρο για μια πιθανή ρωσική επίθεση θα ανοίξει μόλις η Ρωσία πιστέψει ότι μια επίθεση, για παράδειγμα στα κράτη της Βαλτικής, θα μπορούσε να έχει επιτυχία».
Από την πλευρά του, ο Τσέχος πρόεδρος Πετρ Πάβελ φαίνεται να συμφωνεί περισσότερο με την πρόβλεψη του γερμανικού think tank, αναφέρει η European Pravda.
Πολλά θα εξαρτηθούν από την Ουκρανία, πρόσθεσε, μιλώντας στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών στο Βίσεγκραντ.
“Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλές μεταβλητές στους υπολογισμούς που αλλάζουν την κατάσταση. Θα εξαρτηθεί πραγματικά από την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία”, είπε ο Πάβελ.”
Το NATO ζητά «στρατιωτική Ζώνη Σένγκεν» στην Ευρώπη – Πρέπει να αυξηθεί η κινητικότητα των στρατευμάτων
Ο επικεφαλής της διοίκησης επιμελητείας του ΝΑΤΟ JSEC, αντιστράτηγος Αλεξάντερ Σόλφρανκ, είπε στο Reuters σε συνέντευξή του ότι θα ήθελε να δει τη δημιουργίας μιας “στρατιωτικής Ζώνης Σένγκεν” στην Ευρώπη.
Ο Solfrank και ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Rob Bauer, θεωρούν απαραίτητο να απλοποιήσουν σημαντικά την επιμελητεία της συμμαχίας. Ο κύριος λόγος φέρεται να είναι πιθανές στρατιωτικές ενέργειες κατά της Ρωσίας, δεδομένων των γεγονότων που διαδραματίζονται στην Ουκρανία.
“Η ικανότητα γρήγορης μετακίνησης των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ σε όλη την Ευρώπη είναι σημαντικό μέρος της διατήρησης της μαχητικής ικανότητας του ΝΑΤΟ” δήλωσε ο επικεφαλής της Κοινής Διοίκησης Επιμελητείας του ΝΑΤΟ, Αλεξάντερ Ζόλφρανκ.
Η κινητικότητα των μονάδων παρεμποδίζεται από ορισμένες προϋποθέσεις, πολλές από τις οποίες πρέπει να εξαλειφθούν όπως προκαταρκτικές ειδοποιήσεις κατά τη διέλευση των συνόρων, αναφορές για την υγεία του στρατιωτικού προσωπικού, τη σύνθεση και το μήκος των στρατιωτικών φαλαγγών κ.λπ.
Η επιθυμία του NATO να έχει μια στρατιωτική εκδοχή της Ζώνης του Σένγκεν στην Ευρώπη, για να μπορούν οι ένοπλες δυνάμεις της Συμμαχίας να μετακινούνται ελεύθερα και να αντιτάσσονται στη Ρωσία, έχει αυξήσει τις εντάσεις και αποτελεί λόγο ανησυχίας, δήλωσε από την πλευρά του το Κρεμλίνο.
Politico: Ήρθε η ώρα να σκίσουμε την Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας
Ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας Τζον Ντένις σε άρθρο του για το Politico, ζητά την ακύρωση της Ιδρυτικής Πράξης ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
Υπενθυμίζουμε, ότι το 1997 υπογράφτηκε μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας η «Ιδρυτική Πράξη» (Founding Act) μέσω της οποίας η Μόσχα αποδέχτηκε την διεύρυνση, με αντάλλαγμα όμως ότι το ΝΑΤΟ δεν θα σταθμεύσει μόνιμες δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη.
Ο Ντένις αναφέρει συγκεκριμένα:
“Οι σύμμαχοι της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης βλέπουν όλο και περισσότερο την ασφάλειά τους να συνδέεται με την Ουκρανία, επομένως η επίτευξη συναίνεσης δεν θα είναι εύκολη διπλωματική αποστολή.
Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει ένας πιθανός δρόμος για αυτό το αποτέλεσμα: διάλυση της μεταψυχροπολεμικής συμφωνίας με τη Μόσχα, η οποία είναι πλέον σχεδόν νεκρή. Ήρθε η ώρα για αυτό”.
Παρά την έντονη απαίτηση των μελών του από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, το ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμη ανακαλέσει επίσημα την Ιδρυτική Συνθήκη.
Σύμφωνα με τον Ντένις , οι λόγοι γι αυτό είναι περίπλοκοι και περιλαμβάνουν την επιθυμία ορισμένων μελών της συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, να διατηρήσουν μια ισορροπία καθώς και κάποιο ελάχιστο πλαίσιο για πιθανή επιστροφή στις κανονικές σχέσεις με τη Ρωσία.
Πάντως, ως αποτέλεσμα των γεωπολιτικών αναταραχών των τελευταίων ετών, η Ρωσία και το ΝΑΤΟ κατέστησαν σαφές ότι δεν αισθάνονται πλέον δεσμευμένοι από τον Ιδρυτικό Νόμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας (NRFA). Φυσικά, αυτό το έγγραφο δεν ήταν ποτέ νομικά δεσμευτικό.