ΝΑΤΟ ρίχνει λάδι στη φωτιά-Δεκαετές σχέδιο προβλέπει Νατοποίηση της Ουκρανίας

1376
ΝΑΤΟ ρίχνει λάδι στη φωτιά

Το ΝΑΤΟ διαθέτει ένα 10ετές σχέδιο για την ανοικοδόμηση του στρατού και της αμυντικής βιομηχανίας της Ουκρανίας, αναφέρει το Politico,και η πρώτη συνάντηση μεταξύ της συμμαχίας και της ουκρανικής κυβέρνησης για να εργαστούν προς την υλοποίηση αυτού του στόχου θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.
Η Μόσχα θα το λάβει μόνο ως περαιτέρω απόδειξη ότι η δυτική στρατιωτική συμμαχία σκοπεύει να επεκτείνει τη στρατιωτική της υποδομή μέχρι τα σύνορά της.
«Θα εξετάσουμε τις απαιτήσεις αμυντικού σχεδιασμού για να καταστήσουμε την Ουκρανία πλήρως διαλειτουργική με το ΝΑΤΟ», δήλωσε στο Politico ανώνυμος ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.
«Πρόκειται για τη μετατόπιση από τον σοβιετικό εξοπλισμό… στον δυτικό και συμβατό με το ΝΑΤΟ», δήλωσε η ίδια πηγή.
«Θα εξετάσουμε τρόπους για να προσπαθήσουμε να ανοικοδομήσουμε την αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, αν και παραμένει γεγονός ότι ορισμένοι δυτικοί αμυντικοί αξιωματούχοι ανησυχούν ήδη έντονα για την εξάντληση των αποθεμάτων των χωρών τους.

Χρηματοδότηση

Αυτή την εβδομάδα σε μια ακόμη έκκληση για χρηματοδότηση, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky τόνισε πως η χώρα του χρειάζεται 38 δισεκατομμύρια δολάρια για να καλύψει το έλλειμμα προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.
Ήδη, μόνο οι ΗΠΑ, από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, έχουν δώσει στην Ουκρανία πάνω από 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεση στρατιωτική βοήθεια.
Το Politico παρατηρεί ότι το «10ετές σχέδιο» αντιμετωπίζει την Ουκρανία ως μέρος ισότιμο μέλος του ΝΑΤΟ ακόμη και πριν την ένταξή της.

Φυλάκιο του ΝΑΤΟ η Ουκρανία

Η ευρύτερη προσπάθεια να κοιτάξουμε πέρα από τις καθημερινές ανάγκες του ουκρανικού στρατού στο πεδίο της μάχης θα απαιτήσει χρόνια προσοχής από τους εταίρους που εκτείνονται από τη Βαρσοβία έως την Οτάβα, μια προσπάθεια που θα μπορούσε τελικά να μετατρέψει την Ουκρανία σε χώρα του ΝΑΤΟ από προεπιλογή, ακόμα κι αν δεν είναι μέλος της συμμαχίας, ανέφερε η ίδια πηγή.
Επί της ουσίας η Ουκρανία μετατρέπεται σε ένα de facto φυλάκιο του ΝΑΤΟ στην πρώτη γραμμή.
Για αυτό φυσικά ανησυχούσε η Ρωσία εξαρχής.
Στις συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα, οι ΗΠΑ και άλλοι επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν στρατιωτικά την Ουκρανία «για όσο χρόνο χρειαστεί».
Για αυτές τις συναντήσεις, το Politico έγραψε: «Αυτοί οι σύμμαχοι συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη στην έκτη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας, μια ομάδα 50 κρατών που έχουν δεσμευτεί να εξοπλίσουν και να ενισχύσουν το Κίεβο».

Το ΝΑΤΟ έχει ήδη ηττηθεί

Την θέση πως το ΝΑΤΟ χάνει στην Ουκρανία καθώς το σχέδιο της να μετατρέψει την Ουκρανία σε «αντί – Ρωσία» καταρρέει διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Alexander Grushko.
«Το ΝΑΤΟ έχει ήδη ηττηθεί στην Ουκρανία.
Αυτή η ήττα συνδέεται με την κατάρρευση του σχεδίου μετατροπής της Ουκρανίας σε «αντί – Ρωσία».
Θέλω να πω ότι μετά το 2007, όταν το ΝΑΤΟ αποφάσισε στο Βουκουρέστι ότι η Γεωργία και η Ουκρανία θα γίνουν μέλη της Συμμαχίας, είχαμε πει ότι επρόκειτο για μια απόφαση που βάζει μια ωρολογιακή βόμβα στην καρδιά της ευρωπαϊκής ασφάλειας, και ότι εάν αυτή η απόφαση δεν επανεξεταστεί, τότε η βόμβα αυτή θα εκραγεί» υποστήριξε ο Grushko.

Το ΝΑΤΟ έσπρωξε το Κίεβο

Σύμφωνα με τον Grushko, το ΝΑΤΟ θα είχε αποφύγει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά ήταν αυτή που ώθησε το Κίεβο να κλιμακώσει.
«Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να είχε αποφύγει όλη αυτήν την καταστροφή, εάν η Συμμαχία, μετά το πραξικόπημα στο Κίεβο, αντί να παράσχει στρατιωτικό – τεχνολογική υποστήριξη στις αρχές του Κιέβου, τις ωθούσε στο να εφαρμόσουν τις συνθήκες του Μινσκ.
Αλλά ήταν σημαντικό για τη Συμμαχία να δαιμονοποιήσει τη Ρωσία και στην πραγματικότητα με τις απερίσκεπτες ενέργειες της ώθησε το Κίεβο να συνεχίσει αυτόν τον αδελφοκτόνο πόλεμο που αυτή εξαπέλυσε.
Η συνέχιση των βομβαρδισμών στο Donetsk και στο Luhansk και όλο αυτό το σενάριο δαιμονοποίησης της Ρωσίας εντάσσεται στην προσπάθεια δημιουργίας ενός μεγάλου εχθρού, χωρίς τον οποίο το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να υπάρξει» υποστηρίζει ο Grushko.

Ποιες είναι οι νίκες του ΝΑΤΟ;

Ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ διερωτήθηκε επίσης για το ποιες είναι οι νίκες του ΝΑΤΟ.
«Όσον αφορά τις νίκες και τις ήττες της Συμμαχίας, δεν ξέρω τίποτα για νίκες.
Αλλά οι κοινωνικο – πολιτικές και γεωπολιτικές συνέπειες των στρατιωτικών παρεμβάσεων του ΝΑΤΟ είναι γνωστές σε όλους.
Όπως είναι για παράδειγμα τα διχασμένα Βαλκάνια, οι κατεστραμμένες Λιβύη και Συρία, ακόμα και το Αφγανιστάν, το κράτος για το οποίο το ΝΑΤΟ ήταν υπεύθυνο για 12 χρόνια, δείτε σε τι κατάσταση παραδόθηκε στη διεθνή κοινότητα» υποστήριξε ο Grushko.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας