χουμε ένα θεματάκι κατανόησης εδώ, γιατί δεν είναι ξεκάθαρο στην φτωχοποιημένη ελληνική κοινωνία ποιοι είναι οι «φτωχοί»
Ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος στην επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο καθώς και των αντίστοιχων συντάξεων, ωστόσο σε νέα του συνέντευξη, χρησιμοποίησε διατύπωση που αφήνει «ανοιχτό παράθυρο» για μία τέτοια κίνηση, ωστόσο με μια… “δημιουργική ασάφεια”.
Αρχικά, ερωτηθείς από την Athens Voice για δηλώσεις του ότι η οικονομία «δεν αντέχει» να επαναφέρει τα δώρα στο Δημόσιο, ο κ. Στουρνάρας απάντησε:
«Αν προσθέσεις τους έξτρα μισθούς και τις συντάξεις, θα στερήσεις λεφτά από τους φτωχούς, σε μια στιγμή που πρέπει να εστιάσουμε στην κοινωνική μας πολιτική, και θα στερήσεις χρήματα από αναγκαίες επενδύσεις σε υποδομές». (σ.σ. οι εξοπλισμοί εξαιρούνται του κανόνα).
Όπως είπε ο ίδιος, αν επιστραφεί ο 13ος και ο 14ος μισθός και τα δώρα στις συντάξεις, η επιβάρυνση στην οικονομία θα είναι της τάξεως των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ήτοι περίπου το 3,5 με 4% του ΑΕΠ τον χρόνο, βάρος που κανένας προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντέξει.
‘Οπως ανέφερε, «μια κυβέρνηση έχει δικαίωμα να δαπανήσει όπου εκείνη κρίνει τον δημοσιονομικό της χώρο. Όμως τα λεφτά για τα οποία μιλάμε είναι πάρα πολλά. Δεν αντέχει ο προϋπολογισμός κάτι τέτοιο. Και θα μου πείτε: έχουν οι κεντρικές τράπεζες δικαίωμα να σχολιάζουν κάτι τέτοιο; Και θα σας απαντήσω ότι με τη θεσμική μνήμη που έχουμε για τους λόγους που προκλήθηκε η κρίση στην Ελλάδα, οφείλουμε να μιλήσουμε ξεκάθαρα. Αν προσθέσουμε τον 13ο και 14ο μισθό, αυτό σημαίνει χονδρικά αύξηση του μισθού κατά περίπου 17%! Δικαιολογείται κάτι τέτοιο από αύξηση παραγωγικότητας; Όχι. Το μόνο που θα κάνει είναι να στείλει την οικονομία στα βράχια».
«Μην ξεχνάτε ότι ένας από τους λόγους που εξόκειλε η ελληνική οικονομία το 2008/9 ήταν οι αυξήσεις των μισθών πολύ πάνω από την παραγωγικότητα, αυξήσεις που ξεκίνησαν από τον δημόσιο τομέα. Μου λένε μερικές φορές: «Είστε πολύ σκληρός». Όχι. Όλη η κρίση πέρασε από την πλάτη μου, έχω μάθει πια και μιλάω ανοιχτά. Δεν φοβάμαι να τα πω. Αν γίνει ειδικά αυτό, θα είναι η πιο αυτοκτονική κίνηση», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ωστόσο ο κ. Στουρνάρας σε άλλο σημείο της συνέντευξης άφησε περιθώρια για μία τέτοια κίνηση, η οποία όμως δεν θα αφορά τους πάντες.
«Σε έναν πολίτη όμως που θα σας πει ότι δεν βγαίνει μετά τις 15 του μήνα κι ότι ένας παραπάνω μισθός θα έκανε τι διαφορά, θα μπάλωνε τρύπες σαν να λέμε, τι θα λέγατε;», ήταν η ερώτηση που δέχθηκε ο διοικητής της ΤτΕ.
Και η απάντησή του ήταν:
«Στους φτωχούς ναι. Στους ευάλωτους ναι. Είμαι υπέρ του να δοθεί όχι ένας αλλά και δύο παραπάνω μισθοί στους φτωχούς. Όχι όμως οριζοντίως».
Μένει τώρα να μας πει ποιοι είναι οι πλούσιοι και ποιοι οι φτωχοί του δημοσίου, ειδικά οι συνταξιούχοι. Γιατί δεν ξέρουμε και πολλούς να το γλεντάνε μετά τις 15 του μήνα…