«Μυστικό» συμβούλιο Β.Πούτιν-Β.Γιανουκόβιτς-Θα είναι αυτός ο πρώτος πρόεδρος της «Νέας Ρωσίας»;

980

Το μέτωπο του Κιέβου ή και ολόκληρης της δυτικής Ουκρανίας θα ανοίξει αργά ή γρήγορα. Αυτό δείχνουν οι εντατικές πολεμικές προετοιμασίες επί λευκορωσικού εδάφους και μια ξαφνική “μυστική” συνάντηση Β.Πούτιν και Α.Λουκασένο με τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο Γιανουκόβιτς έφτασε στη Λευκορωσία τη στιγμή της συνάντησης Β. Πούτιν και Α.Λουκασένκο στις 24 Μαϊου. Το αεροπλάνο του Γιανουκόβιτς, Dassault Falcon 900C (RA-09617), προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Gomel στις 24 Μαΐου στις 12:50 ώρα Μόσχας.

Τι συζήτησαν οι δύο πρόεδροι και ο τελευταίος νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας, σύμφωνα με τη Μόσχα; Το ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία το οποίο παρουσίασε πριν λίγες μέρες ο Β.Πούτιν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις αρχικά σε στενή μορφή και στη συνέχεια σε διευρυμένη μορφή. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ και Αντρέι Μπελούσοφ.

Είναι εξαιρετικά πιθανό, οι Β.Πούτιν και Α.Λουκασένκο να ζήτησαν από τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς να γίνει ο πρώτος πρόεδρος της “Νέας Ρωσίας”, των εδαφών δηλαδή της πρώην Ουκρανίας. 

Οι πολίτες των εδαφών αυτών, έτσι και αλλιώς, τον εξέλεγαν πρόεδρο τους. Των εδαφών, που πρόσφατα ο Β.Πούτιν ζήτησε να αποχωρήσουν οι ουκρανικές δυνάμεις, δηλαδή Ντονέτσκ-Λουγκάνσκ-Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Η απόρριψη του ρωσικού ειρηνευτικού σχεδίου φέρνει εμπλοκή Λευκορωσίας.

Το μέτωπο του Κιέβου θα ανοίξει και πάλι για να “απελευθερώσει” η “Νέα Ρωσία” του Γιανουκόβιτς την υπόλοιπη “Μικρή Ρωσία” ή “υπό κατοχή Ουκρανία”. Ίσως αυτό εννοούσε ο Ν.Μεντβέντεφ όταν είπε ότι θα μείνει μόνο μια “στενή λωρίδα γης” από τη νυν Ουκρανία.

 

 

Η Λευκορωσία άλλαξε το στρατιωτικό της δόγμα

Η Λευκορωσία υιοθέτησε ένα νέο στρατιωτικό δόγμα που κάνει λόγο για πιθανή εμπλοκή της χώρας σε ένοπλη σύγκρουση στο εξωτερικό.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην επιθετική πολιτική της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής, όπως αναφέρεται στο έγγραφο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο.

Το δόγμα αναφέρει ότι η Δύση στο ορατό μέλλον θα προχωρήσει σε βίαιες ενέργειες που θα οδηγήσουν στην πρόκληση μιας «εσωτερικής ένοπλης σύγκρουσης» εντός της ίδιας της Λευκορωσίας.

Το έγγραφο προβλέπει σε περίπτωση επίθεσης, την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στη Ρωσία ως μέλος του κράτους της Ένωσης και του Οργανισμού CSTO.

“Η Δημοκρατία της Λευκορωσίας θεωρεί οποιεσδήποτε ενέργειες με χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον οποιουδήποτε από τα μέλη του κράτους της Ένωσης ως καταπάτηση του κράτους της Ένωσης στο σύνολό της και θα λάβει τα κατάλληλα αντίποινα χρησιμοποιώντας όλες τις δυνάμεις και τα μέσα που έχει στη διάθεσή της” αναφέρεται στο έγγραφο.

Σε πολεμική ετοιμότητα η περιοχή Gomel στα σύνορα με Ουκρανία

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Υπουργείου Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης της Λευκορωσίας, Alexander Khudoleev, ανακοίνωσε την ετοιμότητα της περιοχής να μεταβεί σε καιρό πολέμου.

Αυτή η νοτιοανατολική περιοχή της Λευκορωσίας συνορεύει με τις περιοχές Ζιτομίρ, Κίεβο και Τσερνίγκοφ της Ουκρανίας.

“Ελέγχθηκε η ετοιμότητα των ειδικών σχηματισμών, των σχηματισμών πολιτικής άμυνας και το επίπεδο στελέχωσης τους. Γενικά, το σύστημα της περιοχής είναι έτοιμο, αν χρειαστεί, να μεταβεί σε καιρό πολέμου” δήλωσε στα λευκορωσικά μέσα ενημέρωσης ο αναπληρωτής επικεφαλής του Υπουργείου Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης.

Ο Khudoleev σημείωσε ότι υπάρχουν ορισμένες προσαρμογές που απαιτούν έγκαιρη απόφαση, αλλά το τμήμα είναι έτοιμο για οποιαδήποτε εξέλιξη των γεγονότων.

“Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων ετοιμάζονται να λάβουν μέτρα που θα τους επιτρέψουν να εφαρμόσουν και να εξασφαλίσουν τη λειτουργία και την αλληλεπίδραση κατά την περίοδο προετοιμασίας και μετάβασης σε στρατιωτική βάση, εάν χρειαστεί” πρόσθεσε ο Khudoleev.

Ταυτόχρονα, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο επιθεώρησε την αμυντική επιχείρηση Legmash στην Orsha, όπου ζήτησε να αυξηθεί η στρατιωτική παραγωγή. Ο Λευκορώσος ηγέτης τόνισε ότι «σε περίπτωση πολέμου, η χώρα θα πρέπει να έχει τη μέγιστη παραγωγή πυρομαχικών».

Ρωσικά ελικόπτερα προσγειώθηκαν στη Λευκορωσία

Παράλληλα, ρωσικά αεροσκάφη και ελικόπτερα προσγειώθηκαν στο έδαφος της Λευκορωσίας. Στο αεροδρόμιο στο Baranovichi προσγειώθηκαν μαχητικά Su-30SM και ελικόπτερα Mi-8 και Mi-24 των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σημειώνεται ότι τα ρωσικά ελικόπτερα βρίσκονταν στη Λευκορωσία μέχρι τον Αύγουστο του περασμένου έτους και στη συνέχεια αποσύρθηκαν στο ρωσικό έδαφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ουκρανικού Γενικού Επιτελείου, τα ρωσικά ελικόπτερα μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η συμμετοχή στις ασκήσεις με τακτικά πυρηνικά όπλα, που διεξάγει η Ρωσία μαζί με τη Λευκορωσία. Ο δεύτερος είναι η προετοιμασία μιας νέας επίθεσης από το έδαφος της Λευκορωσίας στις περιοχές Τσερνίγκοφ και Κίεβο. Το Κίεβο θεωρεί το δέυτερο λόγο πολύ πιο πιθανό.

Νωρίτερα, οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι η Ρωσία είχε αρχίσει να μεταφέρει στρατεύματα με τρένα στη Λευκορωσία.

Αιφνιδιαστική επιθεώρηση της πολεμικής ετοιμότητας των στρατιωτικών μονάδων

Σήμερα, το Μινσκ προχώρησε σε αιφνιδιαστική επιθεώρηση της ετοιμότητας των στρατιωτικών μονάδων της Λευκορωσίας.

“Στην επιθεώρηση συμμετέχουν στρατιωτικές μονάδες και υπομονάδες επιχειρησιακών διοικήσεων, δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, πυραυλικές δυνάμεις και πυροβολικό, η Πολεμική Αεροπορία και οι δυνάμεις αεράμυνας” σημείωσε το υπουργείο Άμυνας.

Ο έλεγχος θα γίνει σε πολλά στάδια.

Στο πρώτο στάδιο της επιθεώρησης θα επεξεργαστούν επιχειρησιακά θέματα ενώ τα πεδία και οι χώροι εκπαίδευσης στις περιοχές της Βρέστης και του Γκόμελ θα χρησιμοποιηθούν για τη μετακίνηση στρατιωτικού εξοπλισμού.

Στη συνέχεια, οι στρατιωτικοί σχηματισμοί θα πρέπει να εκτελέσουν άμεσα εκπαιδευτικά καθήκοντα.

Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας προειδοποιεί ότι κατά τις ημέρες της αιφνιδιαστικής επιθεώρησης, ο στρατιωτικός εξοπλισμός ενδέχεται να κινηθεί κατά μήκος των δημόσιων οδικών αξόνων.

Αύξηση ουκρανικών δυνάμεων στα σύνορα με Λευκορωσία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αιφνιδιαστική επιθεώρηση της πολεμικής ετοιμότητας του λευκορωσικού στρατού ξεκίνησε με φόντο τις αναφορές για συγκέντρωση μεγάλων μονάδων του ουκρανικού στρατού στις παραμεθόριες περιοχές.

Όπως σημειώνεται από τους Λευκορωσικούς συνοριοφύλακες, η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση έχει αναδιατάξει εκτός από τακτικές μονάδες ακόμη και μονάδες ειδικών δυνάμεων της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών.

Συγκεκριμένα κάνει λόγο για αύξηση των δυνάμεων στη περιοχή Ζιτομίρ της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Κρατικών Συνόρων της Λευκορωσίας, τεθωρακισμένα οχήματα έχουν επίσης εντοπιστεί κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων μάχης πεζικού, MT-LB, HIMARS MLRS, Bradley, αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά Gepard, συστημάτων πυροβολικού M777 και άλλων βαρέων όπλων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία έχει σύνορα με τη Λευκορωσία στο βορρά, μήκους άνω των 1.000 χιλιομέτρων. Τα κρατικά σύνορα με τη Λευκορωσία διασχίζουν πέντε περιοχές της Ουκρανίας – το Τσερνίχιβ, το Κίεβο, το Ζιτομίρ, το Ρίβνε και το Βολίν.

Τέλος, η Προσωρινή Ειδική Επιτροπή (TSC) της Verkhovna Rada θα επιθεωρήσει την κατασκευή οχυρώσεων στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, στις περιφέρειες Κιέβου, Ζιτομίρ, Ρίβνε και Βολίν.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας