Αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις βλέπουμε πλέον καθαρά την κατάρρευση του πολιτικού σκηνικού και την πλήρη διάλυση του , χωρίς να υπάρχει εναλλακτική λύση. Κατακρημνίζεται ταχύτατα κάτω από το 20% η ΝΔ , ενώ η Πλεύση Ελευθερίας μοιάζει περισσότερο ως αναγκαστικό ”καταφύγιο” πολιτών παρά ως πειστική εναλλακτική λύση. Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, επίσης , καταβυθίζονται και αντιμετωπίζουν το φάσμα νέας ”διάσπασης” και ”διάλυσης”.
Το ΔΗ.Κ.Ε.Α. με τον Παν. Λαφαζάνη , σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες , καταγράφει, παρότι στις δημοσκοπήσεις δεν ερωτώνται γι΄αυτό , αυθόρμητες θετικές προτιμήσεις γύρω στο 1,5% αλλά με υποδείξεις άνωθεν δεν εμφανίζουν αυτό το ποσοστό του ΔΗ.Κ.Ε.Α. στις δημοσκοπήσεις. Τρέμουν μήπως το ΔΗ.Κ.Ε.Α. αποκτήσει δυναμική ή λαϊκή συσπείρωση σε μια περίοδο που το πολιτικό σκηνικό καταρρέει , πολύ περισσότερο που το ΔΗ.Κ.Ε.Α. έχει ριζοσπαστικές , σύγχρονες , και ρεαλιστικές , πατριωτικές , παραγωγικές και κοινωνικές θέσεις , κάτι που λείπει σε αυτόν που αδόκιμα ονομάζεται ”αντισυστημικός χώρος”
Κ.Μ.
Επισημαίνεται ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 7 και 9 Απριλίου, εν μέσω του μεγάλου αλαλούμ με τα πορίσματα για το σιδηροδρομικό έγκλημα που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.
Όσον αφορά το ποια προβλήματα βλέπουν ως σημαντικότερα οι πολίτες στην Ελλάδα, στην πρώτη θέση «φιγουράρει» η ακρίβεια με 57%, στη δεύτερη η υγεία με 26,3%, στην τέταρτη το ύψος εισοδημάτων με 24,3% και στην πέμπτη η απόδοση Δικαιοσύνης/Κράτος Δικαίου με 20%.
Όπως, δε, εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μέτρησης κοινωνικών και πολιτικών στάσεων, Δημήτρης Μαύρος, τα Τέμπη έπεσαν αρκετά πιο χαμηλά, επειδή η ακρίβεια πιέζει τα νοικοκυριά και το κράτος δικαίου υποχώρησε στην 4η θέση.
Αυτό σημαίνει πως δίνεται ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας στην κυβέρνηση να ξεφύγει από την υπόθεση των Τεμπών και να επιχειρήσει να ρίξει το βάρος και τα βλέμματα στην ακρίβεια.Πρόθεση ψήφου – Γκρεμίζεται σε ποσοστά… Σαμαρά η Νέα ΔημοκρατίαΣτην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία κρατάει την πρωτιά αλλά γκρεμίζεται στο όριο του 20%.
Πιο αναλυτικά:
Νέα Δημοκρατία: 20,4%
ΣΥΡΙΖΑ: 5%
ΠΑΣΟΚ: 9,4%
ΚΚΕ: 5,6%
Ελληνική Λύση: 8,6%
Νίκη: 3%
Πλεύση Ελευθερίας: 13,5%
Φωνή Λογικής: 2,8%
Μέρα25: 2,5%
Νέα Αριστερά: 1,5%
Κίνημα Δημοκρατίας: 2,4%
Δεν αποφάσισα/δεν απαντώ: 17,4%
Λευκό/άκυρο/αποχή: 6,7%
Τέμπη – Συγκάλυψη βλέπει η συντριπτική πλειοψηφία, στο κενό οι κυβερνητικές θεωρίες περί σκευωρίας
Όσον αφορά την άποψη του κόσμου για τα Τέμπη:
Το 71,8% βλέπει συγκάλυψη, ενώ το 21,2% βλέπει διαφάνεια, κόντρα στις αγωνιώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης να παρουσιάσει τις επικρίσεις που δέχεται για την υπόθεση ως οιονεί σκευωρία.
Στην υπόθεση των Τεμπών το σοβαρότερο θέμα, σύμφωνα με τους πολίτες είναι:
Οι παραλείψεις/αστοχίες/αιτίες που προκάλεσαν το δυστύχημα πριν από το δυστύχημα: 41,2%
Το ότι πιθανά δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα η ασφάλεια των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα: 29,6%
Οι διαδικασίες που τηρήθηκαν μετά το δυστύχημα από όλους τους εμπλεκόμενους θεσμούς: 25,9%
Το παραπάνω ξεκαθαρίζει πως οι πολίτες θεωρούν το σοβαρότερο πράγμα το «γιατί».
Στην ερώτηση εάν η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να πέσει άπλετο φως, το 76% λέει «σίγουρα όχι» ή «μάλλον όχι», ενώ μόλις το 20,7% λέει «μάλλον ναι» ή «σίγουρα ναι».
Σε ερώτηση εάν έχουν αλλάξει γνώμη για το δυστύχημα και την κυβέρνηση της ΝΔ, το 76,8% λέει «η άποψή μου παραμένει αρνητική», το 11,8% λέει «η άποψή μου ήταν και παραμένει θετική», το 6,4% λέει «έχω αλλάξει άποψη και είναι θετικότερη».
Η οργή το κυρίαρχο συναίσθημα στην ελληνική κοινωνία
Παράλληλα, οι λέξεις και τα συναισθήματα που εκφράζουν περισσότερο τον Έλληνα για το παρόν και το μέλλον της χώρας είναι:
Οργή: 50,8%
Παραίτηση/Απογοήτευση: 43,9%
Φόβος: 32,5%
Ελπίδα: 23,6%
Περηφάνια: 10,5%
Σιγουριά: 8,9%
Παρά ταύτα, η οργή σε σχέση με τα στοιχεία του Μαρτίου, δείχνει να υποχωρεί ελαφρώς.
Έκπληξη – Η Κωνσταντοπούλου καταλληλότερη πρωθυπουργός, μετά τον Μητσοτάκη
Ποιον θεωρούν καταλληλότερο πρωθυπουργό οι πολίτες;
Κυριάκος Μητσοτάκης: 21,4%
Ζωή Κωνσταντοπούλου: 13,2%
Κυριάκος Βελόπουλος: 5,9%
Νίκος Ανδρουλάκης: 4,7%
Δημήτρης Κουτσούμπας: 3,3%
Γιάνης Βαρουφάκης: 3,2%
Δημήτρης Νατσιός: 2,1%
Στέφανος Κασσελάκης: 2,1%
Σωκράτης Φάμμελος: 2%
Κανένας: 33,3%