Mozhin-Προετοιμαστείτε για το θάνατο του δολαρίου και χάος- Το Ταμείο χρηματοδοτεί τρομοκράτες

888

Έτοιμες να προσφέρουν εναλλακτική λύση στο δολάριο είναι οι χώρες μέλη των BRICS, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ρωσίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Alexei Mozhin, καθώς μάλιστα το νόμισμα των ΗΠΑ δεν είναι πολύ μακριά από την κατάρρευση.
Σημειώνεται πως η συμμαχία, που προσώρας αποτελείται από τις ΡωσίαΙνδίαΚίναΒραζιλία και Νότια Αφρική, εργάζεται εντατικά για να απεξαρτηθεί από το δολάριο και να εγκαταστήσει μια νέα τάξη πραγμάτων.
Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο Ria Novosti, ο Alexey Mozhin σημειώνει πως οι ελλείψεις και τα μειονεκτήματα του τρέχοντος χρηματοπιστωτικού συστήματος γίνονται ολοένα και πιο εμφανή.
Επισημαίνει ότι πολλά δημοσιεύματα άρχισαν να αναφέρουν τους BRICS ως την ομάδα των χωρών που θα προσφέρει μια επιτυχημένη εναλλακτική λύση στο δολάριο.
«Μια τέτοια πρόταση συζητείται», είπε και πρόσθεσε: «Σε περίπτωση κατάρρευσης του δολαρίου και του διεθνούς νομισματικού συστήματος, θα είναι απαραίτητο να μετατραπεί η λογιστική μονάδα BRICS σε πραγματικό νόμισμα, που θα υποστηρίζεται από ανταλλακτικά αγαθά».
Σύμφωνα με αναφορές,

οι BRICS έχουν στραφεί στην τεχνολογία blockchain για το νέο σύστημα πληρωμών του.

Πράγματι, οι προσπάθειες που γίνονται έχουν ως σκοπό να δημιουργήσουν ένα ανταγωνιστικό νόμισμα βασισμένο σε ψηφιακά στοιχεία.
Το δολάριο εξακολουθεί να είναι το παγκόσμιο αποθεματικό, αλλά το αυξανόμενο χρέος των ΗΠΑ έχει ναρκοθετήσει τα θεμέλιά του.
Επιπλέον, η υποστήριξη στο μπλοκ των BRICS έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με περισσότερες χώρες να λαμβάνουν προσκλήσεις για ένταξη το 2024.
Και αν μη τι άλλο, αν τύγχαναν περισσότερης υποστήριξης σε αριθμούς και οικονομικά, οι BRICS θα μπορούσαν να αναπτύξουν ένα ισχυρό ανταγωνιστικό νόμισμα για την απεξάρτηση από το δολάριο.

Για τις ανοιξιάτικες συναντήσεις…

Ερωτηθείς για εαρινές συναντήσεις του ΔΝΤ, ο Mozhin απάντησε: «Θα έλεγα ότι δεν υπήρξαν ποτέ τόσο αποκρουστικές στο παρελθόν.
Έληξαν με τη ρωσική αντιπροσωπεία να μην έχει καν προεδρεύσει στο τραπέζι στην ολομέλεια της υπουργικής Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής (IMFC).
Για παράδειγμα, αν υπήρχαν επιθέσεις στη Ρωσία στις ομιλίες άλλων συμμετεχόντων, δεν θα μπορούσαμε να απαντήσουμε σε αυτές.
Όμως, ευτυχώς, δεν ακούστηκαν. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στη ζωή μου.
Πάντως, οι συμμετέχοντες δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για πέμπτη συνεχόμενη φορά.
Τα μέλη του IMFC συζήτησαν τον παγκόσμιο μακροοικονομικό και οικονομικό αντίκτυπο των πολέμων και των συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία και της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και των διαταραχών στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα.
Τελικά, συμφωνήσαμε με το κείμενο το οποίο κατατέθηκε από τη σαουδαραβική προεδρία.
Οι Ευρωπαίοι ήθελαν να καταδικάσουν ευθέως τη Ρωσία…».
Η Ρωσία δεν έχει κανένα λόγο να είναι χαρούμενη με ό,τι συμβαίνει στο ΔΝΤ, λέει ο Mozhin και συμπληρώνει: «Δυστυχώς, βλέπουμε ότι οι γεωπολιτικές διαφορές έχουν αντίκτυπο στις δραστηριότητες του Ταμείου.
Το ΔΝΤ έγινε θύμα, ίσως το κύριο θύμα, της γεωπολιτικής κατάστασης.
Το βλέπουμε να πολιτικοποιείται ολοένα και περισσότερο και, ως εκ τούτου, όλο και πιο ανέντιμο.
Βλέπουμε πολλά: για το πώς επισημαίνονται μεμονωμένα αρνητικά γεγονότα σε σχέση με ορισμένες χώρες και το πώς τηρείται σιγή ιχθύος σε σχέση με άλλες.
Επίσης, τα θετικά για κάποιους αποκρύβονται, αλλά για άλλους προβάλλονται.
Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα στα έγγραφα του ιδρύματος.
Έτσι, για παράδειγμα, όταν μιλάμε για τα προβλήματα του υψηλού δημόσιου χρέους, η έμφαση δίνεται πάντα στα χρέη των φτωχών χωρών και των χωρών μεσαίου εισοδήματος.
Αλλά, για παράδειγμα, για το χρέος των ΗΠΑ δεν λέγεται τίποτε…
Η προκατάληψη υπήρχε πάντα στην ανάλυση κεφαλαίων, αλλά ο βαθμός στον οποίο έχουμε φτάσει τώρα είναι ήδη εκτός γραφημάτων».

Χρέος

Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια υπερχρέωση ο Ρώσος οικονομολόγος επεσήμανε τα εξής: «Το δημόσιο χρέος χωρίζεται σε διμερείς υποχρεώσεις προς ξένα κράτη ή διεθνείς οργανισμούς όπως το ΔΝΤ ή η Παγκόσμια Τράπεζα.
Σημαντικό μέρος του χρέους προέρχεται από ιδιώτες κατόχους κρατικών ομολόγων.
Πρόκειται για εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα που δεν θέλουν να διαγράψουν τίποτα.
βασικό ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι πλούσιες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, με αυτό το δημόσιο χρέος.
Κατά τη γνώμη μου, η κατάστασή τους είναι απελπιστική.
Ποιες είναι οι επιλογές εδώ;
Ο πρώτος είναι να ακολουθήσουμε τον άμεσο δρόμο: να επιτύχουμε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα και να το διατηρήσουμε για αρκετά χρόνια, ανάλογα με τους στόχους για το χρονοδιάγραμμα μείωσης του δημόσιου χρέους.
Σιγά σιγά μείωση του εθνικού χρέους σε συνδυασμό με την αναπόφευκτη ύφεση.
Η δεύτερη δυνατότητα είναι η μείωση του δείκτη του δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ μέσω της υψηλής ανάπτυξης.
Η τρίτη επιλογή είναι η υποτίμηση του εθνικού χρέους μέσω του πληθωρισμού, όπως έκαναν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εκτινάσσοντας τον πληθωρισμό και υποτιμώντας το χρέος.
Η τέταρτη επιλογή είναι να μην γίνει τίποτα και να παρακολουθήσουμε αυτό το χρέος να μεγαλώνει ατελείωτα, όπως το κάνει η Ιαπωνία . Το παράδειγμα της Ιαπωνίας δείχνει ότι μπορείς να κλωτσήσεις το κουτάκι στο δρόμο για αρκετή ώρα χωρίς να κάνεις τίποτα, αλλά αυτό έχει υψηλό τίμημα.
Η ιαπωνική οικονομία δεν έχει αναπτυχθεί για περισσότερα από 30 χρόνια.
Στις ΗΠΑ, το 2023, οι πληρωμές τόκων μόνο για το εθνικό χρέος ανήλθαν στο 10% επί των συνολικών εσόδων του προϋπολογισμού.
Υπάρχει επίσης ένας δείκτης ακαθάριστης απαίτησης χρηματοδότησης, που δείχνει πόσα πρέπει να δανειστούν για τη χρηματοδότηση τόσο του δημοσιονομικού ελλείμματος όσο και των πληρωμών κεφαλαίου.
Στις ΗΠΑ, το ποσό αυτό έφτασε το 37% του ΑΕΠ το 2023.
Έθεσα το θέμα της πιθανότητας μείωσης του εθνικού χρέους των ΗΠΑ σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.
Μου είπαν ότι δεν μπορούμε να παρέμβουμε.
Υπάρχει επίσης η πιο αποκρουστική πέμπτη επιλογή: η μονομερής αναδιάρθρωση του αμερικανικού χρέους, στην οποία οι αρχές θα ανακοινώσουν υποχρεωτική ανταλλαγή παλαιών κρατικών ομολόγων με νέα με διαφορετικούς όρους, μεγαλύτερη κυκλοφορία και χαμηλό επιτόκιο.
Εάν το κάνουν αυτό για όλους τους κατόχους ομολόγων, τότε θα σκοτώσουν και τις δικές τους τράπεζες, οι οποίες κατέχουν τίτλους του αμερικανικού Δημοσίου.
Επομένως, η πιο πιθανή επιλογή είναι ότι αυτό θα γίνει μόνο για ξένους κατόχους κρατικών ομολόγων – τις κεντρικές τράπεζες όλων των χωρών του κόσμου.
Αυτό που θα είναι εντελώς πέρα από τα όρια του καλού και του κακού. Τρομοκρατία».

Για δολάριο…

«Το αμερικανικό δολάριο παίζει βασικό ρόλο σε αυτό που ονομάζεται διεθνές νομισματικό σύστημα, το οποίο βασίζεται σε τρία κύρια στοιχεία: κυμαινόμενες συναλλαγματικές ισοτιμίες, ελεύθερη διασυνοριακή κίνηση κεφαλαίων και στον ρόλο του αμερικανικού δολαρίου ως κύριου αποθεματικού νομίσματος.
Τελικά, το σύστημα βασίζεται στην εμπιστοσύνη ότι τα περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια είναι ασφαλή.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μου, εάν το αμερικανικό χρέος συνεχίσει να αυξάνεται -που είναι πλέον το βασικό σενάριο- τότε, φυσικά, η εμπιστοσύνη για την ασφάλεια των περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια θα μειωθεί.
Μόλις χαθεί αυτή η εμπιστοσύνη, θα επέλθει χάος στην παγκόσμια οικονομία.
Υπάρχει πιθανότητα κατάρρευσης του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος; Μου φαίνεται ότι υπάρχει μια τέτοια πιθανότητα.
Επιπλέον, το δολάριο χτυπιέται ήδη, δείτε απλά τι συμβαίνει με τις τιμές του χρυσού.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι κεντρικές τράπεζες πωλούν περιουσιακά στοιχεία εκφρασμένα σε δολάρια και αγοράζουν χρυσό.
Τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν επίσης πρωτοφανή ζήτηση για χρυσό.
Αυτό οφείλεται στην αυξανόμενη δυσπιστία για την ασφάλεια των περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια» υποστηρίζει ο Ρώσος αξιωματούχος.

Βοήθεια στην Ουκρανία

Για την Ουκρανία ο Mozhin είπε πως το ΔΝΤ της παρέχει στήριξη και πως με αυτό τον τρόπο χρηματοδοτεί άμεσα την τρομοκρατία, κάτι που έχω επανειλημμένα δηλώσει σε συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου.
Ταυτόχρονα, με δάνεια που εκδίδονται επιτρέπεται στην Ουκρανία να αποπληρώσει παλαιά της δάνεια.
Ως αποτέλεσμα, ουσιαστικά δεν υπάρχει καθαρή αύξηση του ενεργητικού του ταμείου.
Εύλογα, οι βασικοί μέτοχοι του Ταμείου είναι οι χειρότεροι εχθροί μας σήμερα.
Ωστόσο, καταλαβαίνουν επίσης ότι αν φύγουμε, το ταμείο θα πάψει να είναι παγκόσμιος θεσμός.
Επιπλέον, άλλες χώρες θα ακολουθήσουν τη Ρωσία. Δεν χρειαζόμαστε τίποτα από το Ταμείο, αλλά υπάρχει όφελος από έγγραφα και πρόσβαση σε πληροφορίες.
Στέλνουμε πολύ αναλυτικό υλικό στο Υπουργείο Οικονομικών και στην Κεντρική Τράπεζα.
Επιπλέον, εάν φύγουμε, θα αποδυναμώσουμε τη θέση εκείνων των συμμετεχόντων στα ταμεία που χρειάζονται τη στήριξή μας.
Άλλωστε, η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου κατανεμήθηκε ισομερώς: 12 έδρες η καθεμία από δυτικές και μη χώρες.
Την ίδια ώρα, η κατανομή των ψήφων είναι περίπου 60% με 40% υπέρ των δυτικών χωρών.
Παρεμπιπτόντως, η δημοτικότητα της ρωσικής διεύθυνσης δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλή μεταξύ των εκπροσώπων μη δυτικών χωρών όσο μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης.
Η αποχώρησή μας θα αποδυναμώσει πολύ τη θέση τους.
Η Ρωσία είναι ένας ισχυρός σύμμαχος. Έχουμε αμφισβητήσει τη Δύση και την αντιμετωπίζουμε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας