Moscovici: Τα κόκκινα δάνεια να μειωθούν. Ο τυφώνας των πλειστηριασμών σαρώνει

1080
moscovici

Τη σημασία της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στις ελληνικές τράπεζες υπογράμμισε ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, Pierre Moscovici, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, στον οποίο και εξέφρασε τη δυσαρέσκεια των θεσμών για τις μέτριες επιδόσεις των τραπεζών.

«Ο κ. πρωθυπουργός γνωρίζει ολες τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την επιστροφή στις αγορές.

Θέλουμε πλήρη πρόσβαση στις αγορές», υπογράμμισε ο Moscovici.  Η Ελλάδα αξίζει ένα πλήρες success story δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών. «Η επίσκεψη μου δεν έχει σχέση με την κατάσταση στην πολιτική σκηνή. Η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα.

Μπορούν να γίνουν περισσότερα.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια νέα φάση, βρισκόμαστε σε μια μεταμνημονιακή εποχή», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

«Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ας καταστίσουμε την Ελλάδα ένα πλήρες success story εντός Ευρωζώνης».
Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών τη χαρακτήρισε ιστορική και επωφελή για όλες τις πλευρών.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και των γειτόνων της», τόνισε ο Moscovici.

Ερωτώμενος για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο.

O διάλογος με τον Τσίπρα στο Μαξίμου

«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι τις επόμενες μέρες η ελληνική Βουλή θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας, γιατί είμαστε σε μια πολύ σημαντική περίοδο, είμαστε στο μονοπάτι της ανάπτυξης και η πολιτική σταθερότητα είναι πολύ σημαντική», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών, Pierre Moscovici.

«Είμαι αισιόδοξος», σημείωσε, «ότι θα ξεπεράσουμε τις πολιτικές δυσκολίες, όπως καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις οικονομικές δυσκολίες στο παρελθόν».
Ο κ. Moscovici ανέφερε ότι η επίσκεψή του αφορά περισσότερο την οικονομία και πως στις συναντήσεις που θα έχει με τους επικεφαλής του επιχειρηματικού και τραπεζικού τομέα το μήνυμά του είναι θετικό.

«Γιατί βλέπουμε ότι η Ελλάδα τώρα προχωρά ως κανονικό μέλος στην Ευρωζώνη» υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα και ο λαός της αξίζουν και δικαιούνται ένα πλήρες success story».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι η επίσκεψή του πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης από το Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο και πως γίνεται σε μία ενδιαφέρουσα στιγμή, «το βλέπουμε αυτό», εξηγώντας ότι δεν παρεμβαίνει σε καμία ψηφοφορία και πως είναι γνωστό ότι η Κομισιόν καλωσορίζει το γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία για το ονοματολογικό, μεταχειριζόμενος τον όρο «Μακεδονία».

Σε αυτήν την αποστροφή, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Αλλά την επόμενη φορά που θα είστε εδώ, είστε υποχρεωμένος να πείτε “Βόρεια Μακεδονία”, όχι “Μακεδονία”, αυτό είναι το σημαντικότερο για εμάς».

Αυστηρό μήνυμα για τράπεζες, NPΕs

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Επιτρόπου Οικονομίας της Κομισιόν Pierre Moscovici με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Επίτροπος θα εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση του σχεδίου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). 


Στο επίκεντρο θα βρεθεί και η αλλαγή του Νόμου Κατσέλη, με τους δανειστές να ζητούν μείωση του ορίου προστασίας στις 100 -110 χιλ. ευρώ. 

Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα κάνει σύντομες δηλώσεις στον Τύπο.

Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη, την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών αφικνούνται σήμερα στην Αθήνα, μαζί σχεδόν με τον επίτροπο Pierre Moscovici ο οποίος επισκέπτεται την χώρα μας για διαφορετικούς όμως λόγους.

Τα «ραντεβού» του ευρωπαίου αξιωματούχου με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τους άλλους Υπουργούς του οικονομικού επιτελείου Ευκλείδη Τσακαλώτο, Έφη Αχτσιόγλου και Γιώργο Σταθάκη είχαν κλεισθεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και δεν χωρούσε αναβολή – μολονότι των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα.

Ο κ. Moscovici, που θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, αναμένεται να πλέξει το «εγκώμιο» της χώρας μας που κατάφερε να «κόψει» τις βαριές αλυσίδες των μνημονίων και να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Ο Γάλλος επίτροπος, δεν θα παραλείψει από την άλλη να τονίσει την ανάγκη για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, που θεωρούνται το «κλειδί» για να μπορέσει η Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, που θεωρείται ο τελευταίος και πιο απομακρυσμένος σταθμός της διαδρομής στην οκταετία των «σκληρών»  προγραμμάτων.

Η ανάγκη για σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας που θα εκπέμψει στο βασικό μήνυμα του ο κ. Moscovici προϋποθέτει την εξάλειψη κινδύνων που εγκυμονούν σε αυτό τον χώρο, όπου «νούμερο ένα» είναι τα κόκκινα δάνεια.

Λόγω του μεγάλου όγκου τους κρατούν τους επενδυτές και τα funds με ευρύτερη επενδυτική στρατηγική μακριά από τα ελληνικά ομόλογα που σε άλλη χρονική στιγμή θα έδιναν ώθηση στον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ που παραμένει ασθενικός και απειλείται από τον εκλογικό κύκλο.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας με βάση τα νέα όρια που τελούν ακόμη υπό διαπραγμάτευση θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών με την ελληνική πλευρά.

Οι συναντήσεις έχουν ορισθεί για αύριο Πέμπτη και Παρασκευή.
Την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, ανήμερα του πρώτου Eurogroup για το 2019 στον χορό θα μπουν και οι επικεφαλής δίνοντας έμφαση στις  αλλαγές που εκκρεμούν για το Δημόσιο (στελέχωση Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων – ΑΑΔΕ, τοποθετήσεις γενικών γραμματέων), στις αποκρατικοποιήσεις – κλειδιά αλλά και στην πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες.

Ειδικά ως προς το τελευταίο ζήτημα, τα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα του Γενικού Λογιστηρίου, μόνο ανησυχία προκαλούν. Μολονότι αυτά δείχνουν μείωση των οφειλών το Νοέμβριο του 2018, ωστόσο αυτή είναι οριακή.

Το «κοντέρ» έπρεπε να έχει ήδη μηδενιστεί λόγω των χρημάτων – δανείων που έλαβε η Αθήνα από τον ESM για να αποπληρώσει τα εσωτερικά της χρέη.

Στόχος των θεσμών είναι να μπει μία οριστική τελεία σε αυτό το θέμα έτσι ώστε από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και μετά η Ελλάδα να έχει λιγότερα βαρίδια στην πλάτη της και οι στόχοι για τα απαράδεκτα και φολοφονικά πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 να γίνουν πιο βατοί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας