Μόσχα: Για πλήρη ανάκτηση του ρωσικού Ντονμπάς–Κλειδί για Λουγκάνσκ το Κουπιάνσκ

1688

Η νίκη του ρωσικού στρατού στην Αβντίιβκα είναι όπως φαίνεται η αρχή μόνο της απελευθέρωσης του εθνικού εδάφους της Ρωσίας στο Ντονμπάς μέχρι το καλοκαίρι με το Κουπιάνσκ να είναι η ερχόμενη στάση στις 100 επόμενες ημέρες των επιχειρήσεων.

Η Αβντίιβκα ήταν μαζί με το Μπακχμούτ τα οχυρωμένα σημεία στήριξης που συγκρατούσαν τους ρωσόφωνους από το να πάρουν στα χέρια τους την επαρχία του Ντονιέτσκ και πλέον δεν δείχνει τίποτα να μπορεί να τους σταματήσεις με το Τσασιβ Γιαρ (το διοικητικό και εφοδιαστικό κέντρο στην περιοχή από το ουκρανικό επιτελείο) να έχει ήδη χαθεί για τους Ουκρανούς κατά 50% και το Σλοβιάνσκ που ουσιαστικά δόθηκε πίσω στο 2014 μετά από έντονες συζητήσεις των ρωσόφωνων και της Μόσχας και οχυρώθηκε βαρέως από τους Ουκρανούς.

Κουπιάνσκ και Λίμαν σημαίνει εκδίωξη των Ουκρανών από το Λουγκάνσκ και το Ντονμπάς εξολοκλήρου ή αλλιώς θα είναι ελεύθερο ρωσικό έδαφος, κάτι που αναμένεται να έχει γίνει πριν τις ρωσικές εκλογές και μετά Χάρκοβο και Ιζιούμ που είναι οι επόμενες περιοχές που θα τεθούν στα πυρά του ρωσικού πυροβολικού αν και όχι εύκολα.

Να θυμίσουμε ότι ειδικά το Χάρκοβο χάθηκε στις πρώτες ημέρες του πολέμου όταν οι Ρώσοι ενώ είχαν μπει στην πόλη δεν προχώρησαν στην κατάληψή της αλλά αποχώρησαν κινούμενοι προς άλλα μέτωπα.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλέον λύσει το βασικότερο πρόβλημά τους, την συνεχή ροή σε πυρομαχικά πυροβολικού και μέσω της φρενήρους παραγωγής των ρωσικών εργοστασίων που έχουν μεταπέσει σε πολεμική παραγωγή αλλά και τα έργοστάσια-αποθέματα της Βόρειας Κορέας.

Ειδικά στο ζήτημα των τακτικών βαλλιστικών πυραύλων όπως οι Iskander, ένα όπλο υψηλής ακρίβειας αλλά και υψηλής τιμής που φτάνει στα 3 εκατ.δολάρια, έχει λυθεί με τα βορειοκορεστικά αντίστοιχα που για μερικούς εκτός του χαμηλότερου κόστους έχει και καλύτερη ακρίβεια (CEP).

Όσο δε για τις αμερικανικές “απειλές” για HIMARS και F-16 δεν φαίνεται να απασχολούν τους Ρώσους καθώς έχουν υψηλού επιπέδου αντίμετρα.

Το φθινόπωρο του 2022 αιφνιδιάστηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις οι Ρώσοι καθώς εκτέλεσαν ισχυρές αντεπιθέσεις με μεγάλες δυνάμεις και δεν είχαν τα πυρομαχικά να τους σταματήσουν, κάτι που σε συνδυασμό με το ότι στην περιοχή του Ντονμπάς βρίσκονταν κατά κύριο λόγο πολιτοφυλακές των Ρωσόφωνων με ελλιπή οπλισμό και εκπαίδευση και αραιή διάταξη των ρωσικών δυνάμεων, και έτσι ανακαταλήφθηκαν μεγάλα τμήματα του Λουγκάνσκ.

Αυτό που ουσιαστικά “έσωσε” τον ρωσικό σχεδιασμό ήταν ότι είχε ξεκινήσει η πολιορκία του Μπακχμούτ που αποσυντόνιζε το ουκρανικό επιτελείο και απέτρεπε στην αποστολή εφεδρειών σε άλλα σημεία και ότι “αναλώνονταν” άνδρες της Wagner.

Θυμίζουμε την έκρηξη Πρισκόζιν προς το ρωσικό επιτελείο για την έλλειψη πυρομαχικών που οδήγησε σε μεγάλες απώλειες στο Μπακχμούτ.

Πλέον αυτό το ζήτημα θεωρείται λυμένο όταν την ίδια στιγμή οι Ουκρανοί δεν μπορούν να αναπληρώσουν τα αποθέματα πυροβολικού σε πυρομαχικών.

Την ίδια στιγμή η Κίνα έχει την δική της συνεισφορά στην διατήρηση της ρωσικής πολεμικής μηχανής σε συνεχή κίνηση καθώς είναι αυτή που στέλνει κάθε είδους ανταλλακτικό για την ταχεία αντικατάσταση φθορών αλλά επίσης και αυτή που στέλνει τα “τσιπάκια” για κάθε είδους πολεμικό υλικό της ρωσικής βιομηχανίας σε μαζική παραγωγή.

Τέλος ο τομέας των τεθωρακισμένων στις τάξεις του ρωσικού στρατού βρίσκεται σε πλήρη παραγωγή με κύρια συστήματα τα άρματα Τ-90 και το ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3 που έχει αποδειχθεί στις μάχες “λίρα 100” με την συνεισφορά του να είναι τεράστια στις ρωσικές επιχειρήσεις και ποσοστά απωλειών μικρότερο από κάθε τύπο εκμεταλλευόμενο τα πλεονεκτήματά του.

Ισχυρή θωράκιση, υψηλή κινητικότητα αλλά το κύριο πανίσχυρη ικανότητα βολής για κάθε στόχο που ουσιαστικά είναι και η μεγάλη άμυνά του. Δηλαδή η ικανότητα βολής αντιαρματικών πυραύλων από το πυροβόλο του ΤΟΜΑ επιτρέπει να χτυπά τους στόχους στα 5,5 χλμ την ίδια στιγμή που ένα αντίπαλο άρμα πρέπει να φτάσει για να βάλει στα 3χλμ, δίνει στο ΤΟΜΑ την δυνατότητα να ελέγχει τις εμπλοκές και να προφυλάσσεται.

Αυτή την στιγμή 400 ΤΟΜΑ του τύπου μάχονται στα μέτωπα ενώ σε αυτό τον τύπο έχει στραφεί η ρωσική παραγωγή με παραδόσεις να υπολογίζονται για επιπλέον 1.000 ΤΟΜΑ.

Εδώ να σημειώσουμε την απώλεια για τον ΕΣ όταν είχε συμφωνηθεί η προμήθεια 420 ΤΟΜΑ BMP-3HELL του τύπου, το 2008, που εκτός των άλλων θα έφεραν και το σύστημα διαχείρισης πεδίου μάχης INIOCHOS, και σύστημα αντιμέτρων κατά α/τ όπλων και θα έδινε στις ελληνικές χερσαίες δυνάμεις υπεροχή έναντι κάθε απειλής για μέχρι το 2040.

Στον τομέα των αρμάτων με τα Τ-90Μ συνεχίζεται να εφοδιάζεται ο ρωσικός στρατός με τα περίπου 200 κατασκευασμένα Τ-14 να βρίσκονται επιχειρησιακά αλλά και να διατηρούνται ως στρατηγική εφεδρεία εναντίον των χωρών του ΝΑΤΟ σε Βαλτική, Πολωνία και πλέον Φινλανδία.

Ο ρωσικός στρατός, αξίζει να σημειώσουμε, εξελίχθηκε και πλέον βασίζεται σε ομάδες μάχης με άρματα ή/και ΤΟΜΑ που ακολουθούνται από ομάδες drone και αιρούμενων πυρομαχικών για πλήγματα κάθε στόχου στο πεδίο, και το πυροβολικό να καλύπτει ως ομπρέλα με άφθονα πυρομαχικά κάθε κίνηση.

Για τα δε βαριά οχυρωμένα σημεία των Ουκρανών πλέον τα θερμοβαρικά TOS αναλαμβάνουν να ισοπεδώσουν ολόκληρες περιοχές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας