Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκεται από σήμερα ο ρωσικός διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος νέας γενιάς RS-28 Sarmat σύμφωνα με δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων.
Όπως ανέφερε ο Yuriy Borisov, ο επικεφαλής της ρωσικής αεροδιαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, ο βαλλιστικός πύραυλος από σήμερα βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Ο RS-28 Sarmatείναι ένας βαλλιστικός διηπειρωτικός πύραυλος μεγάλης ισχύος ο οποίος προορίζεται σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου πλήρους κλίμακας, με ολοκληρωτική χρήση πυρηνικών όπλων.
Ο πύραυλος είναι τριών σταδίων, υγρών καυσίμων και εκτοξεύεται από σιλό και διαθέτει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές.
Έχει βάρος 208 τόνων, μήκος 35,5 μ. διάμετρο 3 μ. Ο πύραυλος μπορεί να φέρει έως 10 πυρηνικές κεφαλές MIRV και ή 16 πολυηχητικά πυρηνικά βλήματα HGV.
Το μέγιστο βεληνεκές του ανέρχεται στα 18.000 χλμ.
Την ίδια ώρα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι «ανίκητη» όπως ήταν και κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είπε σήμερα με εφήβους με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
«Έχω καταλάβει γιατί κερδίσαμε τον μεγάλο πατριωτικό πόλεμο: είναι αδύνατο να νικηθεί ένας λαός με τέτοιο ψυχικό σθένος. Ήμασταν απολύτως ανίκητοι και σήμερα είμαστε το ίδιο», είπε σε μαθητές, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά. Ο Πούτιν μιλούσε για τις επιστολές που αντάλλαζε ο πατέρας του, που πολεμούσε στο μέτωπο, με τον παππού του Ρώσου προέδρου.
Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι είχε εντυπωσιαστεί από την αποφασιστικότητα του παππού του, ο οποίος, έχοντας μόλις χάσει τη σύζυγό του που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου, έδωσε εντολή στον γιο του: «Νικήστε αυτά τα καθάρματα!». «Και σήμερα, οικογένειες σαν κι αυτές αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία» του πληθυσμού, είπε.
Αδιάλλακτος ο Ζελένσκι: Καμιά ειρήνευση με την Ρωσία
Με φόντο τις φήμες περί ανακωχής με βάση το σενάριο της Κορέας, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει «ειρήνη διαρκείας στην Ουκρανία, ή ακόμα και στην Ευρώπη» έως ότου η Ρωσία αποσυρθεί από την Κριμαία, το Ντονμπάς και άλλα «κατεχόμενα» εδάφη στη χώρα του.
«Η Κριμαία, μια χερσόνησος που προσέλκυε τουρίστες και επιχειρήσεις, είναι τώρα μια κατεχόμενη και στρατιωτικοποιημένη περιοχή που δεν μπορεί να αναπτυχθεί», είπε ο ίδιος μέσω τηλεδιάσκεψης στο επιχειρηματικό φόρουμ The European House – Ambrosetti στο Τσερνόμπιο στην Ιταλία.
«Κοιτάξτε τι συνέβη στην Κριμαία. Έφερε η κατοχή πολιτισμό, τουρισμό, επιχειρήσεις; Τίποτα από αυτά», είπε ο Ζελένσκι.
«Η Ουκρανία και όλες οι άλλες χώρες που σέβονται το διεθνές δίκαιο δεν αναγνωρίζουν» την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και «ούτε εταιρείες», σημείωσε καλώντας την Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της.
«Η Ρωσία προσπαθεί να κρύψει την αδυναμία της σπέρνοντας χάος και τρόμο», εκτίμησε ο Ζελένσκι.
«Ήρθε η ώρα να λάβουμε ισχυρές αποφάσεις για την ασφάλειά μας, την ασφάλεια της Ευρώπης και την παγκόσμια ασφάλεια», τόνισε ο Ζελένσκι, αυτοαναγορευμένος σε… «παγκόσμιας εμβέλειας ηγέτη»
Ανατολική Ουκρανία: Ρωσική προέλαση κοντά στο Κουπιάνσκ
«Θέσεις- κλειδιά στα υψώματα» κοντά στην πόλη Κουπιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας υποστηρίζει ότι κατέλαβε η Ρωσία, καθώς πρόκειται για έναν τομέα του μετώπου στον οποίο επιτίθενται τα στρατεύματά της εδώ και πολλές εβδομάδες.
«Στην κατεύθυνση του Κουπιάνσκ, η τακτική θέση των στρατιωτικών μονάδων «Δύση» βελτιώθηκε με την κατάληψη εχθρικών προπυργίων στα υψώματα», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στο Telegram.
Νωρίτερα σήμερα, οι ουκρανικές περιφερειακές αρχές είχαν κάνει λόγο για πλήγματα στις κοινότητες Μπορόβα, Κουπιάνσκ και Κισλίβκα, που «δέχονται επιθέσεις πυροβολικού και όλμων».
Η Ρωσία ανέπτυξε σημαντικά μέσα προκειμένου να πάρει τον έλεγχο του τομέα Κουπιάνσκ που ανακαταλήφθηκε από την Ουκρανία πέρυσι και, σύμφωνα με τον Ίλια Ιέβλαχ, εκπρόσωπο της ανατολικής διοίκησης του ουκρανικού στρατού, 45.000 στρατιώτες της έχουν αναπτυχθεί εκεί.
Ο ρωσικός στρατός δηλώνει τις τελευταίες ημέρες πως προωθείται στην περιοχή, με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας να εκτιμά πως τα ουκρανικά εδαφικά κέρδη στον νότο μπορεί να την κάνουν να πολλαπλασιάσει τις επιθετικές επιχειρήσεις κυρίως προς το Κουπιάνσκ.
Η Ουκρανή αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ παραδέχθηκε τις τελευταίες ημέρες πως οι μάχες είναι «πολύ σφοδρές» στη ζώνη του Κουπιάνσκ όπου τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς στα περίχωρα της πόλης αυτής.
Στις αρχές Αυγούστου, αξιωματούχοι κάλεσαν τον πληθυσμό που μένει κοντά στο Κουπιάνσκ να φύγει.
Έπειτα από μήνες συγκέντρωσης αποθεμάτων δυτικών εξοπλισμών, ο ουκρανικός στρατός εξαπέλυσε τον Ιούνιο μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στον νότο και στα ανατολικά με σκοπό να ανακαταλάβει κατεχόμενα εδάφη.
Τα ρωσικά στρατεύματα πέρασαν από την πλευρά τους τον χειμώνα και την άνοιξη οχυρώνοντας τις θέσεις τους κατασκευάζοντας χαρακώματα, παγίδες για αντιαρματικά οχήματα και ναρκοπέδια σε εκατοντάδες χιλιόμετρα.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι κατέστρεψε συνολικά 281 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) την περασμένη εβδομάδα, περιλαμβανομένων 29 πάνω από δυτικές περιοχές της Ρωσίας, μια ένδειξη της κλίμακας του πολέμου με drones που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία.
«Διακόσια ογδόντα ένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα καταστράφηκαν, περιλαμβανομένων ενός Tu-141 Strizh, καθώς και 29 ουκρανικών UAVs στις δυτικές περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε σήμερα το υπουργείο.
Η Ρωσία από την πλευρά της έχει πλήξει κατ΄επανάληψη την Ουκρανία με επιθέσεις drones με εκρηκτικό φορτίο, τα οποία είναι πολύ φθηνότερα από τους πυραύλους και μπορεί να είναι δύσκολο, και ακριβό, για τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας να τα αναχαιτίσουν.
Ουκρανικό drone επιτέθηκε σήμερα σε πόλη όπου βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους ρωσικούς πυρηνικούς σταθμούς, αν και δεν αναφέρθηκαν ζημιές στον σταθμό, όπως δήλωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι.