Morgan Stanley: Επιστροφή στον προστατευτισμό και απώλεια ηγεμονίας των ΗΠΑ

1172
Επιστροφή στον προστατευτισμό και απώλεια

Τα εθνικά συμφέροντα βάζουν φρένο στις ροές των αγαθών και αναδιατάσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού

Ποιο είναι το κόστος της αναδιαμόρφωσης μιας παγκόσμιας οικονομίας μετά από διαδοχικές κρίσεις;
Το παραπάνω ρωτά σε σημείωμά του ο Michael Zezas, Head of Public Policy Research στη Morgan Stanley και επισημαίνει ότι αυτό είναι ένα κρίσιμο μέγεθος καθώς τα γεωπολιτικά γεγονότα επιταχύνουν σημαντικούς μετασχηματισμούς στο πεδίο της παγκοσμιοποίησης:
Πρώτον, η «επιβράδυνση» της παγκοσμιοποίησης (slowbalization) εξαιτίας των περιφερειακών και εθνικών συμφερόντων τα οποία βάζουν φρένο στην διακίνηση αγαθών και κεφαλαίου (από κοινού με τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού λόγω της πανδημίας)
Δεύτερον η μετάβαση από ένα ενιαίο κέντρο οικονομικής ισχύος και ένα συνεκτικό σύνολο κανόνων σε έναν «πολυπολικό κόσμο» με πολλούς και διαφορετικούς σε χαρακτηριστικά παίκτες,

Οι δύο μεταβάσεις

Την ώρα που το sell-off στις αγορές υψηλού κινδύνου κυριαρχεί στις αγορές, οι υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στις επιχειρήσεις και στις αγορές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ολοένα και σε μεγαλύτερο βαθμό επικεντρώνονται στον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των δύο σημαντικών και ταυτόχρονα αλληλοεπικαλυπτόμενων μεταβάσεων.
Αυτές οι αποφάσεις έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες, επομένως οι επενδυτές πρέπει να κατανοήσουν πώς μπορεί να λειτουργήσουν οι επιλογές τους.

Αλυσίδες εφοδιασμού

Η γεωπολιτικές εξελίξεις επιταχύνουν την επιβράδυνση της παγκοσμιοποίησης και την ανάδειξη νέων κέντρων ισχύος στον πολύ-πολικό κόσμο οδηγώντας τη διαμόρφωση αλυσίδων εφοδιασμού σε εγγυτέρα και περισσότερο πολιτικά φιλικά μέρη…

Το παρελθόν των εμπορικών φραγμών

Για να είμαστε σαφείς, αυτές οι τάσεις δεν ξεκίνησαν με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ή ακόμη και με τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας με τον εμπορικό πόλεμο της περιόδου Trump.
Το εμπόριο υπηρεσιών ξεπερνούσε ήδη το εμπόριο αγαθών και η αυτοματοποίηση μείωσε την υπεροχή της εργασίας χαμηλού κόστους.
Όμως τα κίνητρα για τις εταιρείες και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ξανασκεφτούν την παγκοσμιοποίηση έχουν ενισχυθεί από τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις.
Στις ΗΠΑ προέκυψε δικομματική συναίνεση γύρω από μια υπαρξιακή ανάγκη να αντιμετωπισθεί ο ανταγωνισμός της Κίνας.
Το αποτέλεσμα ήταν το 2018 ήταν να υιοθετηθούν δασμολογικοί και μη δασμολογικοί φραγμοί (δηλαδή περιορισμοί στις εξαγωγές), οι τελευταίοι που είχαν σκοπό να προστατεύσουν το πλεονέκτημα των ΗΠΑ σε βασικές τεχνολογίες.
Αναμένουμε ότι αυτά τα εμπόδια θα διαρκέσουν και θα αυξήσουν το κόστος πέρα από τους άμεσα εμπλεκόμενους τομείς, όπως οι ημιαγωγοί, σε βιομηχανίες όπως οι μπαταρίες αυτοκινήτων και η τεχνητή νοημοσύνη που υιοθετούν αυτές τις νέες τεχνολογίες.

Αποθέματα και ασφάλεια

Η πανδημία προσέφερε επώδυνη ειδοποίηση για ορισμένους τομείς ότι η πληρωμή αποθεμάτων «διά πάν ενδεχόμενο» αντί για «στην ώρα τους – Just in time» μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν τα σημεία συμφόρησης στην αλυσίδα εφοδιασμού που προκαλούνται από lockdown ή άλλους περιορισμούς.
Και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις διέκοψαν τις εξαγωγές ενέργειας και αγροτικών προϊόντων στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του πλανήτη.
Η στήριξη σε συμμάχους και όχι σε αντιπάλους παρέχει ασφάλεια στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Δημοσιονομικό κόστος και πληθωρισμός

Οι μεταβάσεις που προαναφέρθηκαν συναπάγονται επιπλέον κόστος και επίμονο πληθωρισμό…
Αν σκεφτούμε ότι η Ευρώπη τώρα επιθυμεί να δημιουργήσει υποδομές για την εισαγωγή φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ προκειμένου να αποφύγει την εξάρτηση από τη Ρωσία.
Ή να σκεφτεί κάποιος το ενδεχόμενο μια αμερικανική πολυεθνική να μεταφέρει μέρος της παραγωγής της εκτός Κίνας για να αποφύγει νέους ελέγχους στις εξαγωγές των ΗΠΑ.
Αυτή η αλλαγή δεν συνοδεύεται μόνο από κόστος, αλλά και νέες αβεβαιότητες σχετικά με την εργασία και τις υποδομές στη νέα τοποθεσία.

Περιθώρια κέρδους

Τα περιθώρια κέρδους στις μετοχές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αντίθετους ανέμους σε τομείς όπως τα ευρωπαϊκά χημικά προϊόντα, οι ευρωπαϊκές και ασιατικές επιχειρήσεις φυσικού αερίου, οι αυτοκινητοβιομηχανία, τα βασικά είδη κατανάλωσης, οι υπηρεσίες αναψυχής και οι μεταφορές.

Οι νέες ευκαιρίες

Οι μεταβάσεις δημιουργούν και τις νέες ευκαιρίες.
Ορισμένες γεωγραφικές τοποθεσίας και επιχειρηματικοί τομείς είναι πιθανοί ωφελούμενοι: Για τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές εταιρείες, οι φίλιες χώρες είναι θελτικές καθως διαθέτουν μεγαλύτερο εργασιακό δυναμικό, ανταγωνιστικό μισθολογικό κόστος και εμπορικές συμφωνίες με σημαντικές τελικές αγορές.
Με διάφορους τρόπους και σε διαφορετικό βαθμό, το Μεξικό, η Ινδία και η Τουρκία θέτουν υποψηφιότητα για αυτή την ομάδα

Οι αναδυόμενοι τομείς

Και ανεξάρτητα από την γεωγραφία, η διαμόρφωση αυτών των νέων αλυσίδων εφοδιασμού θα οδηγήσει σχεδόν σίγουρα σε αύξηση της ζήτησης – και των κερδών – σε τομείς όπως ο κεφαλαιουχικός εξοπλισμός ημιαγωγών, ο αυτοματισμός, η τεχνολογία για καθαρή ενέργεια, η άμυνα/κυβερνοασφάλεια, τα βιομηχανική ενέργεια, τα μέταλλα και άλλα εμπορεύματα
Φυσικά, αυτή η μετάβαση πολυετής διαδικασία.
Και όπως σε κάθε μετασχηματισμό, αναμένουμε πολλά κρυφά κόστη και νέα οφέλη να προκύψουν στην πορεία…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας