Morgan Stanley: Ισχυρή πτώση στις αγορές λόγω πληθωρισμού

438
Ισχυρή πτώση στις αγορές λόγω πληθωρισμού

Με ισχυρή πτώση θα έλθουν αντιμέτωπες οι αγορές ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, αναφέρει η Morgan Stanley

Ισχυρή πτώση αναμένει για τις αγορές μέσα στο καλοκαίρι, παρά το κλίμα ευφορίας και τα ιστορικά υψηλά στις περισσότερες αγορές του κόσμου, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley.
Καταλύτες θα αποτελέσουν, αν μη τι άλλο, η αύξηση στο κόστος των αγαθών, των μισθών και, γενικότερα, οι πληθωριστικές πιέσεις που συνεπάγεται η υπερθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, όταν επιβλήθηκε για πρώτη φορά lockdown, το βασικό διακύβευμα ήταν πώς θα επιβιώσουν η οικονομία και οι αγορές, κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης κατάρρευσης τα τελευταία 90 χρόνια.
Σε αυτό το πλαίσιο, αυτό που οι εταιρείες κατάφεραν να πετύχουν τον τελευταίο χρόνο, με το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού που εργάζεται από το σπίτι, είναι ένα οικονομικό θαύμα.
Συνολικά, για παράδειγμα, η οικονομία των ΗΠΑ ξεπέρασε την το προηγούμενο τρίμηνο τα προ Covid επίπεδα, μόλις εννέα μήνες μετά την ύφεση.
Τα κέρδη επέστρεψαν σε υψηλά επίπεδα πιο γρήγορα, με πολλές επιχειρήσεις να μην αισθάνονται καθόλου τις συνέπειες της ύφεσης.
Στην πραγματικότητα, οι επιχειρήσεις, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, πέτυχαν επιτάχυνση των πωλήσεων και ρεκόρ κερδοφορίας, το κόστος εργασίας μειώθηκε κατακόρυφα.

Ερωτήματα και απαντήσεις

Τώρα, με την οικονομία σε πλήρη άνθηση, οι εταιρείες και οι επενδυτές αντιμετωπίζουν δύο διαφορετικά ερωτήματα:

α)Πώς θα ξοδέψουν τα χρήματά τους;
β) Θα παραμείνουν οι αγορές σε υψηλά επίπεδα ή θα υπάρξει μεταβολή τάσης; Yπάρχουν αρκετές αποταμιεύσεις που φτάνουν και για τα δύο;

Κατά την άποψη της Morgan Stanley, καθώς οι μεταβιβαστικές πληρωμές, τα επιδόματα και, γενικότερα, τα μέτρα στήριξης εξαντλούνται και θα τελειώσουν αυτό το καλοκαίρι, οι καταναλωτές θα αναγκαστούν να κάνουν επιλογές.
Αυτό πιθανότατα θα σημαίνει στροφή στις υπηρεσίες και απόσταση από αγαθά, τα οποία έχουν υπερκαταναλωθεί.
Οι αυξήσεις στα κόστη των πρώτων υλών και, γενικότερα, των αγαθών επιστρέφουν, καθώς οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Οι περισσότεροι επενδυτές αντιμετωπίζουν ήδη την εκρηκτική άνοδο σε ορισμένα υλικά, όπως η ξυλεία, ο χαλκός και οι ημιαγωγοί.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, τέτοιες αυξήσεις θεωρούνται παροδικές.
Πολλοί αναλυτές, μάλιστα, οιστεύουν ότι οι τιμές τελικά θα μειωθούν, καθώς η προσφορά προσαρμόζεται σταδιακά στη ζήτηση.

Ωστόσο, η Morgan Stanley δεν είναι τόσο αισιόδοξη…, ότι δηλαδή ο πληθωρισμός είναι παροδικός, διότι:
α)Θεωρώντας πως το κόστος της εργασίας είναι διαρθρωτικό, αφού ειδικά τα lockdown μείωσαν την προσφορά εργασίας με τρόπο ανεπανόρθωτο.
Πολλοί εργαζόμενοι έχουν αλλάξει επάγγελμα, πράγμα που σημαίνει ότι η έλλειψη εργατικών χεριών μπορεί να είναι επίμονη.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον κλάδο της εστίασης και της φιλοξενίας, όπου πλέον η ζήτηση αυξάνεται περισσότερο.
β) Τα γενναία επιδόματα ανεργίας και τα μέτρα τόνωσης αποτελούν σημαντικό αντικίνητρο για το εργατικό δυναμικό, που επιλέγει άλλες ατραπούς από το να δουλέψει για λιγότερα από όσα εσοδεύει όντας, προσωρινά, σε αναστολή.
γ)Οι αυξήσεις στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των κατοικιών, είναι υπερβολικές.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες υποδηλώνουν ότι η χαλάρωση στο εργατικό δυναμικό είναι μεγαλύτερη του αναμενομένου.
Στην πραγματικότητα, οι μισθοί είναι ήδη σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ό,τι πριν από την COVID, παρόλο οι θέσεις εργασίας δεν έχουν πλήρως αποκατασταθεί.

payrolls_vs_wage_bill.jpg

Αυτό υποδηλώνει υψηλότερο κόστος εργασίας για τις επιχειρήσεις καθώς επιχειρείται η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Επίσης, μια ισχυρή πολιτική στροφή προς την προώθηση της κοινωνικής ισότητας βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία αυξάνει την πίεση στις εταιρείες να πληρώσουν υψηλότερους μισθούς.
Αυτή η τάση ξεκίνησε το 2015, με για αύξηση του ελάχιστου μισθού.
Έκτοτε, οι κατώτατοι μισθοί σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί έως και 50% ή περισσότερο.
Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, έχουν προταθεί ολοένα και μεγαλύτερες αυξήσεις.
Ωστόσο, όταν προσαρμόζονται στον πληθωρισμό, οι πραγματικοί κατώτατοι μισθοί εξακολουθούν να είναι σχεδόν 40% από τα υψηλά τους στα τέλη της δεκαετίας του 1960.
Αυτό υπονοεί ότι έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο προτού ικανοποιηθούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.
Τέλος, η παγκοσμιοποίηση και η ανάθεση του κόστους παραγωγής και εργασίας στο εξωτερικό βρίσκονται σε μονόδρομο τα τελευταία 25 χρόνια.
Η πανδημία, ως γνωστόν, έδωσε ώθηση στον προστατευτισμό, καθώς μάλιστα το παραπάνω μοντέλο, της εξωτερικής ανάθεσης, είναι ιδιαίτερα ευάλωτο, όπως έδειξε και η πανδημίας
Η ουσία είναι ότι οι οικονομίες ανθούν –κάτι που αντικατοπτρίζεται και στις αγορές–, όμως το υψηλότερο εταιρικό κόστος σημαίνει λιγότερα έσοδα και κέρδη.
Επομένως, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι αγορές μετοχών θα σημειώσουν ισχυρή πτώση ήδη από το καλοκαίρι του 2021.

Πηγή: bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας