Moody’s…προς ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Έτσι θα πάρετε την «επενδυτική βαθμίδα»

19476

Μετά το… προεκλογικό εγχειρίδιο χρήσης που δόθηκε σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, έρχεται τώρα και το… μετεκλογικό εγχειρίδιο. Αυτήν τη φορά ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s, έδωσε «σήμα» προς ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για όλα όσα πρέπει να κάνουν μετά τις εκλογές -είτε είναι μονοκομματική κυβέρνηση είτε κυβέρνηση συνεργασίας- για να επιστρέψει η χώρα στην περιβόητη επενδυτική βαθμίδα.

Ο οίκος αξιολόγησης με έκθεσή του με τίτλο «Fallen angel sovereigns’ path back to investment grade is challenging, paved with reforms», που δημοσιεύτηκε στις 25 Απριλίου, αναφέρει πως ο δρόμος της επιστροφής της Ελλάδας (και των υπολοίπων χωρών που έχουν «βαθμολογηθεί» αρνητικά από τον οίκο) στην επενδυτική βαθμίδα, απαιτεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων.

Παρά το γεγονός ότι ο οίκος δεν αναφέρεται με ακριβείς λεπτομέρειες στο είδος των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται, εντούτοις, δίνει το στίγμα. Συγκεκριμένα η Moody’s ζητάει από την επόμενη κυβέρνηση, προκειμένου να ικανοποιηθεί η περιβόητη επιστροφή τα εξής:

1. Στο επίκεντρο του οίκου αξιολόγησης υπεισέρχεται η δημοσιονομική ισχύς. Που σημαίνει το ακαθάριστο γενικό χρέος και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα (πλεόνασμα ή έλλειμμα), αμφότερα ως ποσοστό του ΑΕΠ.

2. Επίσης, ο οίκος εξετάζει και μια σειρά από άλλους δείκτες με κυριότερο τις πληρωμές των τόκων ως ποσοστό των τρεχουσών εσόδων, που δίνει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την εικόνα του χρέους.

Και ο οίκος συνεχίζει: «Αναμένουμε ότι τα επεισόδια δημοσιονομικής αδυναμίας ή οι κλυδωνισμοί, όπως οι μεγάλες αυξήσεις του ανεξόφλητου χρέους ή η επιδείνωση της οικονομικής προσιτότητας του χρέους, θα συνεχίσουν να αποτελούν την άμεση αιτία που τα κράτη μετατρέπονται σε ‘έκπτωτους αγγέλους’. Αυτά τα σοκ μπορεί να εκθέσουν ή να επιδεινώσουν τις αδυναμίες μιας οικονομίας».

Ως «έκπτωτοι άγγελοι», στην ορολογία των οίκων αξιολόγησης είναι οι χώρες που ενώ είχαν  επενδυτική βαθμίδα, «εξέπεσαν» (sic!) στη βαθμολογία των οίκων. Κατά την Moody’s λοιπόν, η εφαρμογή βαθιών μεταρρυθμίσεων είναι ο βασικός δρόμος επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα, αλλά απαιτεί χρόνο.

Το «καρότο»…

Αναφέρει, ειδικά για την Ελλάδα: «Ορισμένα κράτη έχουν σημειώσει πρόοδο και αναμένουμε ότι θα συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιονομικής εξυγίανσης, βελτιώνοντας έτσι την πιστωτική ποιότητα. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, έχει προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, παρόλο που το χρέος παραμένει επίμονα υψηλό. Η συνέχιση των οικονομικών πολιτικών υπέρ της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων και της δέσμευσης για δημοσιονομική εξυγίανση, που οδηγεί σε μακροοικονομικούς και δημοσιονομικούς δείκτες που ξεπερνούν τις προσδοκίες μας, θα ήταν πιστωτικά θετικό, όπως και περαιτέρω βελτιώσεις στον τραπεζικό τομέα».

Για όσους δεν κατάλαβαν, ας το πούμε πιο καθαρά. Οι πολιτικές που θέλει η Moody’s είναι οι εξής:

α. Συνέχιση των «επενδύσεων» τύπου Ελληνικού,

β. Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στο ασφαλιστικό και όπου αλλού κριθεί απαραίτητο,

γ. Δημοσιονομική εξυγίανση σημαίνει ένταση των πολιτικών τύπου «κουπόνια», με κύριο στόχο την «αντιμετώπιση» της ακραίας φτώχειας,

δ. Συνέχιση της προκλητικής πολιτικής υπέρ των τραπεζών, που θα σηματοδοτήσει περαιτέρω κόκκινα δάνεια, περισσότερη φτώχεια και χειρότερους όρους εργασίας για όλους.

Ο κεντρικός «στόχος» λοιπόν της κυβέρνησης ΝΔ, αλλά και των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, που είναι η ανάκτηση της «επενδυτικής βαθμίδας», η οποία δήθεν θα εγγυάται έναν ευκολότερο δανεισμό από τις αγορές θα περάσει, για μια ακόμη φορά, σαν οδοστρωτήρας πάνω από τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.

…και το μαστίγιο

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η έκθεση, η μετατροπή σε μιας χώρας σε «έκπτωτο άγγελο» έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για το κράτος όσο και για τους άλλους δανειολήπτες.

Όταν ο κρατικός πιστωτικός κίνδυνος αυξάνεται, επηρεάζει και άλλους δανειολήπτες που εδρεύουν σε αυτές τις χώρες. Για παράδειγμα, στη Βραζιλία (Ba2, σταθερό) και στη Νότια Αφρική, επηρεάστηκαν οι αξιολογήσεις των εκδοτών που σχετίζονται με την κυβέρνηση (GRI), των εταιρειών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, επειδή τα πιστωτικά τους προφίλ συνδέονται με εκείνο του κράτους.

Εκτός από την άμεση επίδραση στις οντότητες που συνδέονται ή υποστηρίζονται από την κυβέρνηση, οι παράγοντες που οδηγούν σε μείωση στην πιστοληπτική ικανότητα του κράτους επηρεάζουν επίσης τους ευρύτερους κινδύνους χώρας, οι οποίοι ενδέχεται να επηρεάσουν οντότητες του ιδιωτικού τομέα που εδρεύουν στην ίδια χώρα.

Έτσι, η Moody’s, δεν αφήνει στην πραγματικότητα κανένα ερωτηματικό: ή η χώρα θα κάνει ότι θέλουν οι αγορές ή αλλιώς θα καταστραφεί…

Μήπως ήρθε η ώρα να δώσουμε απάντηση στην κάλπη σε όλους αυτούς;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας