Μολδαβία: Κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Φόβοι για τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου

350

Ο αντιρωσικός προσανατολισμός της κυβέρνησης της Μολδαβίας συνιστά μια μεγάλη τραγωδία για τα οικονομικά , ενεργειακά και διατροφικά της συμφέροντα

Κ.Μ.

Το κοινοβούλιο της Μολδαβίας ενέκρινε την Παρασκευή την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης διάρκειας 60 ημερών, επικαλούμενο φόβους για άμεση απειλή της ασφάλειας των πολιτών εν όψει της αναμενόμενης διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου.

Το ρωσικό φυσικό αέριο περνάει σήμερα από τη Μολδαβία, χώρα που βρίσκεται στη βορειοανατολική γωνία της των Βαλκανίων, μέσω της γειτονικής της Ουκρανίας.

Ωστόσο, η συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου μεταξύ της ρωσικής Gazprom και της ουκρανικής Naftogaz λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και το Κίεβο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν προτίθεται να παρατείνει τη σύμβαση, μεταδίδει το CNBC.

Συνολικά 56 νομοθέτες του κοινοβουλίου της Μολδαβίας που μετρά συνολικά 101 έδρες ψήφισαν υπέρ της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα επιτρέψει στη χώρα να εφαρμόσει μια σειρά μέτρων για την πρόληψη και τον μετριασμό της απειλής της ανεπάρκειας των ενεργειακών πόρων.

Η διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην περιοχή της Υπερδνειστερίας θα μπορούσε να δημιουργήσει “ανθρωπιστική κρίση” καθώς και “κινδύνους για τη λειτουργία και τη σταθερότητα” του ενεργειακού τομέα της χώρας, αναφέρει το μολδαβικό κοινοβούλιο.

Η Ρωσία, η οποία εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία πριν από σχεδόν τρία χρόνια, έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.

Η Μόσχα  εξαπέλυσε το πρωί της Παρασκευής μια μαζική αεροπορική επίθεση κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε 93 πυραύλους και σχεδόν 200 μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην επίθεση.

Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χάσει περίπου 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, που ισοδυναμεί με περίπου 5% των συνολικών εισαγωγών.

“Ενώ έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τη ροή του φυσικού αερίου μέσω μιας πιθανής ανταλλαγής με το Αζερμπαϊτζάν, φαίνεται ότι αυτές οι ροές θα σταματήσουν και πιστεύουμε ότι αυτό θα πρέπει να τιμολογηθεί στην αγορά”, δήλωσε ο Γουόρεν Πάτερσον, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας