Στόχος της κυβέρνησης είναι να «βγει από πάνω» για το θέμα των πυρκαγιών που έπληξαν την Αττική. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα προτίθεται να «χρησιμοποιησει» τη Βουλή και την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση που θα γίνει τον Σεπτέμβριο για το θέμα αυτό! Το συμπέρασμα προκύπτει με σαφήνεια για όποιον παρατηρήσει προσεκτικά τις κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου, όπως εκτυλίσονται το τελευταίο διάστημα. Πάντα με επίκεντρο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η κοινοβουλευτική μεθόδευση
Μετά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του 2023, στις οποίες καταγράφηκε μια τεράστια πτώση του ΣΥΡΙΖΑ (17,8%), το ΠΑΣΟΚ παρέμεινε σε χαμηλά ποσοστά (11,8%), ενώ ενισχύθηκαν τα κόμματα της ακροδεξιάς, έγινε σαφές ότι η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κοινοβούλιο θα είναι …σπάνια! Μάλιστα – θυμίζουμε – έφτιαξε …ειδική θέση για την αναπλήρωσή του στην κυβέρνηση, ορίζοντας υπουργό Επικρατείας και αρμόδιο για τα κοινοβουλευτικά θέματα τον Μάκη Βορίδη.
Σε αυτό το κλίμα προκαλεί εντύπωση ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες, τόσο ο ίδιος όσο και οι στενοί συνεργάτες του, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, με αντικείμενο τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στις 11 Αυγούστου. Να επισημανθεί πως τη διενέργεια της συζήτησης αυτής προανήγγειλε το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω διαρροών, στις 14 Αυγούστου, όταν δηλαδή οι πυρκαγιές που έφθασαν μέχρι το Χαλάνδρι είχαν τεθεί υπό έλεγχο, έχοντας όμως κατακάψει τεράστιες εκτάσεις, κομβικές για το νόμο Αττικής από περιβαλλοντική άποψη. Είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη το οποίο έγινε αποδεκτό.
Με τη μετάθεση αυτή το Μέγαρο Μαξίμου κρατά μία χρονική «απόσταση ασφαλείας» από τα γεγονότα και τις έντονες αντιδράσεις των πληγεισών περιοχών. Παράλληλα «τρέχει» – όπως διαπιστώνει κανείς από την επικαιρότητα- και μία επικοινωνιακή καμπάνια εκτόνωσης της οργής, είτε με επισκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, είτε με προγράμματα (πενιχρών συγκριτικά) επιδοτήσεων στους πληγέντες. Επίσης, σε ένα βαθμό προστατεύεται και από την πιθανότητα τις επόμενες εβδομάδες ο κρατικός μηχανισμός να εκτεθεί εκ νέου από κάποια άλλη πυρκαγιά που πιθανόν θα ξεσπάσει το επόμενο διάστημα.
Η (προκλητική) επιχειρηματολογία
Όσον αφορά το πολιτικό περιεχόμενο των κυβερνητικών θέσεων αναμένεται να κινηθεί σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος θα βασίζεται στο … «δεν πάθαμε και τίποτε» και μια προσπάθεια υποτίμησης του μεγέθους της καταστροφής. Ο δεύτερος στο ότι υπάρχει σαφής πρόοδος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με το εκπληκτικό επιχείρημα ότι … υπήρξε μόνον μία μεγάλη φωτιά φέτος το καλοκαίρι, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια που καταγράφθηκαν δύο η τρείς.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το Μέγαρο Μαξίμου προς τα φιλικά ΜΜΕ στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως αντιμετωπίστηκαν φέτος 4.000 πυρκαγιές από τις υποδομές Πολιτικής Προστασίας ενώ μία (αυτή της Αττικής) «ξέφυγε», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Με λίγα λόγια ένα από τα κεντρικά επιχειρήματα της κυβέρνησης θα είναι πως τα προηγούμενα χρόνια τα πήγε …πολύ χειρότερα. Ώς εκ τούτου «πήραμε τα μαθηματά μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Όσον αφορά το επίπεδο της καταστροφής, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής ως προς την τακτική της κυβέρνησης, αναφερόμενος πρόσφατα στους «ευτυχώς λίγους συμπολίτες μας που επλήγησαν από την πυρκαγιά» και συμπληρώνοντας πως «η πολιτεία θα κινηθεί τάχιστα ώστε να τους αποζημιώσει». Αυτά ενώ έχει χαθεί μία ανθρώπινη ζωή και κάηκαν πάνω από 100.000 στρέμματα ενώ το κάτι λιγότερο από το 40% των δασών της Αττικής έχει καεί την τελευταία 8ετία.
Αυτά τα στοιχεία θα συνιστούν και τον κορμό της πρωθυπουργικής ομιλία στη Βουλή, αφού θα έχουν προηγηθεί ανακοινώσεις στην ΔΕΘ για την Πολιτική Προστασία. Μάλιστα, στην κοινοβουλευτική διαδικασία ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθυνθεί και στα πολιτικά κόμματα, που αποδέχονται τις λογικές του ευρωμόνόδρομου, για τα κονδύλια του προϋπολογισμού για την πολιτική προστασία, εστιάζοντας στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που διατίθενται γι αυτήν. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο άτυπος εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου και υπουργός Επικρατείας, Θανάσης Κοντογεώργης, «είναι χρήσιμο οι άλλες πολιτικές δυνάμεις να αντιληφθούν την προσπάθεια που γίνεται». Ισχυρίστηκε, δε, ότι «ο πρωθυπουργός έχει δείξει πολλές φορές – όπως θα γίνει και στη Βουλή στη συζήτηση μετά το πέρας της αντιπυρικής περιόδου – ότι είναι ανοιχτός να υιοθετήσει προτάσεις λογικές και προς το συμφέρον όλων».
ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ