Μητσοτάκης στη ΔΕΘ-Δώρα στους ασφαλιστικούς ομίλους-Τίποτα για καλπάζουσα ακρίβεια και συγκράτηση φτωχοποίησης

1427

Δώρα προς τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες εμπεριείχε το πρωθυπουργικό καλάθι στη ΔΕΘ, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την ανείπωτη καταστροφή από τις πυρκαγιές εξήγγειλε ότι η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών από μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να καταστεί άμεσα υποχρεωτική.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι πρέπει να προχωρήσει η αναδιάρθρωση της ασφάλισης στην αγροτική παραγωγή. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε αύξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής – από ένα έως έξι ευρώ – ιδίως στα πολυτελή ξενοδοχεία ώστε να ενισχυθούν οι πόροι ανασυγκρότησης της χώρας. Έδειξε δε να επαφίεται στη μεγαθυμία των μεγάλων επιχειρήσεων, καλώντας τες να βοηθήσουν εθελοντικά στην ανασυγκρότηση.

Ο πρωθυπουργός, επιχείρησε εκ νέου να εγγράψει νέο success story στο πεδίο της οικονομίας, που ωστόσο, δεν συνοδεύτηκε από ουσιαστικές οικονομικές εξαγγελίες. Σημείωσε δε, ότι στο όνομα της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% παραμένει και είναι αδιαπραγμάτευτος.

Υπό αυτό το πρίσμα, περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι το market pass θα συνεχιστεί τους δυο τελευταίους μήνες του χρόνου μόνο για τις περιοχές που επλήγησαν. Η αποστροφή, μάλιστα, του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η φετινή ΔΕΘ «θα είναι ασυνήθιστη ΔΕΘ με πολλά ΄Δεν΄, με πρώτο και σημαντικότερο ότι δεν θα θέσει ο ίδιος ποτέ σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα»,  προκάλεσε το χειροκρότημα των υπουργών στην αίθουσα της ομιλίας. Σημειώνεται ότι έντονη ανησυχία προκαλεί, στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ., η απόφαση του πρωθυπουργού να μην ανακοινώσει μέτρα ανακούφισης στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας υποστηρίζουν ότι η ανακοίνωση ενός πακέτου παρεμβάσεων για την τιθάσευση της ακρίβειας, θα άμβλυνε το κλίμα γενικευμένης κοινωνικής δυσαρέσκειας λόγω των εκτεταμένων καταστροφών από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές.

Ο κ. Μητσοτάκης, επιδιώκοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αναλώθηκε στην υπενθύμιση των οικονομικών μέτρων που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση. Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του, επεσήμανε ότι φοροδιαφυγή είναι διπλή κατάρα, αντικοινωνική και αντιαναπτυξιακή και προανήγγειλε δέσμη 10 μέτρων για την πάταξη της. «Δεν γίνεται 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια έσοδα ακόμα και κάτω από τον κατώτερο μισθό» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραβλέποντας την έκταση της φοροδιαφυγής στους μεγάλους ομίλους.

Ερωτήματα για το ξεπάγωμα των τριετιών

Πρόδηλη, επίσης, ήταν η στόχευση του να κατευνάσει τις αντιδράσεις του κόσμου της εργασίας λόγω του νέου εργασιακού νομοσχεδίου που βρίσκεται στη Βουλή. Σε αυτό το πλαίσιο,προανήγγειλε ότι από 1η Ιανουαρίου 2024 ξεπαγώνουν οι τριετίες και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρίσκονταν σε αναστολή από το 2012. Δεν ξεκαθάρισε εάν το μέτρο θα ισχύει αναδρομικά από το 2012 ή αν οι εργαζόμενοι θα ξεκινήσουν από το «μηδέν».

Στη σκιά δε των πενιχρών γαλάζιων επιδόσεων για την καταπολέμηση της ανομίας – στοιχείο που τροφοδοτεί τα σχήματα που κινούνται στα δεξιά της Ν.Δ. – ανακοίνωσε ότι αποδεσμεύονται 2.500 στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας που είναι αποσπασμένα στη φύλαξη προσώπων και επιστρέφουν στους δρόμους για να ενισχυθεί η ασφάλεια των πολιτών.

Οι σιωπές  

  • Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε το στόχο για καθιέρωση μέσο μισθό 1500ων ευρώ σε βάθος τετραετίας, χωρίς να κάνει μνεία στην αναγκαία επαναθέσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων – συλλογικών συμβάσεων.
  • Δεν έκανε καμία νύξη στο σκέλος της στελέχωσης του ΣΕΠΕ στη σκιά της αύξησης των εργατικών δυστυχημάτων
  • Αίσθηση προκάλεσε η πρωθυπουργική σιωπή για τη μάστιγα του ιδιωτικού χρέους και τον κίνδυνο των αθρόων πλειστηριασμών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας