Οπρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ένα ακόμα μήνυμα του (κάθε τόσο κάνει κι ένα για να μην χάνουμε την επαφή μαζί του), ανακοίνωσε μέτρα για τις ασφυκτικές αυξήσεις στην ενέργεια.
Υπό το βάρος της ανεξέλεγκτης κατάστασης με τους λογαριασμούς που αδυνατεί να πληρώσει η πλειοψηφία του λαού αναφέρθηκε σε ένα «νέο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης» το οποίο, τελικά, δεν θα καλύπτει τις τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια.
Με απλά μαθηματικά:
- Ακόμα κι αν πιστέψουμε τον κύριο Μητσοτάκη («η νέα δέσμη παρεμβάσεων θα απορροφήσει το 70% έως 80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες μας. Με ορίζοντα τους επόμενους 12 μήνες και με παρεμβάσεις σε όλα τα μέτωπα») αυτό σημαίνει πως θα πληρώνουμε αυξημένους λογαριασμούς στην καλύτερη περίπτωση 20% έως 30%. Στις αυξήσεις αυτές δεν είναι βέβαια οι μοναδικές, αφού υπάρχει και το κύμα ακρίβειας ακόμα και στα είδη βασικής κατανάλωσης.
- Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επί της ουσίας ότι η κλοπή από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια θα φτάνει από 40% έως και 50%. Συγκεκριμένα, υποστήριξε πρόκειται να υπάρξει 60% κάλυψη των πρόσθετων επιβαρύνσεων, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο, με όριο της έκτακτης αποζημίωσης να είναι στα 600 ευρώ. Θα αφορά εκείνους με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ. Τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh.
- Οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος θα κληθούν να καταβάλουν «μέρισμα αλληλεγγύης στην κοινωνία». Καταλάβατε; Θα «βοηθήσουν» οι επιχειρήσεις αυτές που έχουν πλουτίσει με όρους μαυραγοριτισμού! Πότε; Μα, μετά από το τελικό πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Πώς; Τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδά τους θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%. Ξανακαταλάβατε; Μιλάμε για ειδικό τέλος στα κέρδη. Τέτοια «αλληλεγγύη».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας κάθε λίγο και λιγάκι ότι είναι προσωπικές του οι αποφάσεις και αφήνοντας «αιχμούλες» για τις καθυστερήσεις μιας ενιαίας ευρωενωσιακής λύσης (η ΕΕ «εμφανίζεται -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- κατώτερη των περιστάσεων. Και, δυστυχώς, η λύση της αργεί») μας έκανε και συστάσεις: «Μικρές αλλαγές στις συνήθειες μας, όπως μικρές αλλαγές στις ρυθμίσεις των κλιματιστικών μας, θα φέρουν αμέσως και χαμηλότερους λογαριασμούς»!
Μάθαμε και κάτι ακόμα για τον πρωθυπουργό: «Πρώτος εγώ αισθάνομαι ότι οι δυσκολίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών μας δεν μπορούν να περιμένουν άλλο». Εάν ψάχνετε τον εαυτός σας ως «πρώτο» που νιώθει τις δυσκολίες, λάθος κάνετε. «Πρώτος» είναι ο πρωθυπουργός.
Κατά τα άλλα ανακοίνωσε πως τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή» και το φθινόπωρο, παράλληλα με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» των κατοικιών, δρομολογείται και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις». Σωθήκαμε…
Ο πρωθυπουργός, πάντως, το είπε σαφώς: «Θα είμαι, ωστόσο, ειλικρινής: όσο διαρκεί ο πόλεμος, καμία εθνική στήριξη δεν θα μπορεί να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις και να κρατήσει τις τιμές ενέργειας εκεί που ήταν πριν την κρίση».
Για να δούμε, όμως, ποια ήταν η οικονομική κατάσταση του λαού, πριν ξεκινήσει ουσιαστικά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο που δημοσιοποιήθηκε για τον χειμώνα 2021-2022 κι αφορά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, διάστημα που δεν περιλαμβάνει, ουσιαστικά, τις εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία:
Στην Ελλάδα υπάρχει αδυναμία πληρωμών των μηνιαίων λογαριασμών για πάνω από 3 στους 4 Έλληνες (77%, έναντι 33% στην ΕΕ).
Η αδυναμία αυτή είναι πάγια για το 29%, ενώ για το 48% ήταν το χειμώνα περιστασιακή, δηλαδή πριν την κορύφωση της κρίσης και της ακρίβειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι 1 στους 2 Έλληνες (49%) δηλώνει αγωνία για την κάλυψη των δαπανών της οικογένειας και του νοικοκυριού, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ των 27 (26%).
Το μήνυμα Μητσοτάκη: