Μητσοτάκης, ο «Υπερασπιστής των Φτωχών»-Διακοσάρια, ρυθμίσεις παγίδες, ΕΣΠΑ και… γρήγορο ίντερνετ

925
Ξετυλίγεται μέρα με την ημέρα το σχέδιο εξαγοράς συνειδήσεων και υφαρπαγής ψήφων του Μεγάρου Μαξίμου με επίκεντρο τον ίδιο τον πρωθυπουργό
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το σχέδιο της “τελικής ευθείας” του Μεγάρου Μαξίμου, που περιέχει μια γενικευμένη προσπάθεια εξαγοράς ψηφοφόρων με τις γνωστές “πατέντες” που χρησιμοποιούνται τις τελευταίες δεκαετίες. Η κυβέρνηση επιχειρεί να “μοχλεύσει” τα “προεκλογικά κονδύλια” του προϋπολογισμο, τα οποία εδώ και καιρό έχει προετοιμάσει για την συγεκριμένη περίοδο επιδιώκοντας να εστιάσει στα κοινωνικά στρώματα που θα επιφέρουν τη … μέγιστη απόδοση στην κάλπη. Φυσικά το κυβερνητικό σχέδιο επ’ ουδενί δεν θίγει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του προϋπολογιμού του 2023, ούτε αλλοιώνει τις πολιτικές επιλογές που αυτός εκφράζει.
Στο επίκεντρο του σχεδιασμού βρίσκεται όπως πρόδηλα προκύπτει η “αναστήλωση” του πρωθυπουργικού προφίλ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους επόμενους μήνες στις περιοδείες και τις ομιλίες του σκοπεύει να “φιλοτεχνήσει” το πορτραίτο του “υπερασπιστή των φτωχών”,  ανακοινώνοντας μία φορά την εβδομάδα ένα μέτρο παροχών με έμφαση κυρίως στους συνταξιούχους, τους αγρότες και τη λεγόμενη “μεσαία τάξη”. Αυτά παράλληλα με τις πολιτικές των “κουπονιών” που έχει ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση, ως αναποτελεσματικό αντίβαρο στο κύμα ακρίβειας που συνεχίζει να κυριαρχεί.
Τα δείγματα της κυβέρνητικής τακτικής είναι σαφή αν και αξίζει να τα δεί κανείς κωδικοποιημένα:
Η πιο προφανής ψηφοθηρική εξαγγελία είναι φυσικά αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, που εξειδικευσαν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί υπουργοί και αφορά το περίφημο 200άρι – 300αρι εφάπαξ στους συνταξιούχους.  Πρόκειται για μια κίνηση που δεν σηκώνει κριτική μιας και είναι εμφανές ότι πρόκειται για μία τακτική που συνιστά την πιο γνωστή “συνταγή” πολιτικαντισμού της μεταπολίτευσης. Η κυβέρνηση δηλώνει πως αιφνιδίως ανακάλυψε ένα πλεόνασμα 300 εκατομμυρίων ευρώ στα δημόσια ταμεία και όλως τυχαίως, μερικές εβδομάδες πρίν από τις εκλογές, αποφάσισε να το μοιράσει στους συνταξιούχους. Δηλαδή στους ίδιους ανθρώπους που η σύνταξη έχει περικοπεί με τις μνημονιακές ρυθμίσεις, οι οποίες διατηρούνται αλώβητες. Φυσικά, η αγοραστική δύναμη των συντάξεων έχει μειωθεί κατά 30% και πλεόν την τελευταία διετία.
Όπως έγινε αντιλήπτο μετά την χθεσινή συνάντηση που είχε με τους καλλιτέχνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθει να “κλείσει” το συγκεκριμένο μέτωπο που αποδείχθηκε πολύ περισσότερο επιζήμιο για την εικόνα της κυβέρνησης από όσο υπολόγιζε το Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε το θέμα της υποβάθμισης των πτυχίων των καλλιτεχνών προς επίλυση το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε να βγεί αλώβητος από αυτή την υπόθεση. Αυτό γίνεται ακόμα κι αν ουσιαστικά εκθέτει τη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού που έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα τη, “βρώμικη δουλεια” συκοφαντώντας τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών. Ο πρωθυπουργός αξιοποίησε σε αυτή την κατεύθυνση σειρά υποσχέσεων για το (αβέβαιο) μέλλον και όταν θα έρθει η νομοθετική ρύθμιση θα ξεκαθαρίσουν τελικά οι πραγματικές κυβερνητικές προθέσεις.

Ρύθμιση – παγίδα ώστε ακόμη περισσότεροι “κόκκινοι” δανειολήπτες να μπούν σε “διαπραγμάτευση” με τα περίφημα funds αποτελούν οι διατάξεις που προωθούνται για την διεύρυνση του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Αυτή αφορά τόσο το ιδιωτικό χρέος όσο και το δημόσιο, ενώ ειδικά για το τελευταίο σκέλος ή κυβέρνηση δίνει κάτι παραπάνω περικόπτοντας το πρόστιμο για την πρόωρη εξόφληση οφειλών. Μέσω μιας προεκλογικής “παροχής” δηλαδή επιχειρείται να παραταθεί το καθεστώς “θηλιάς” για κάποιους δανειολήπτες που θα παραμείνουν στην …άκρη του γκρεμού χωρίς να πέφτουν για τους εκλογικούς μήνες. Μετά βλέπουμε.
Ώς ειρωνεία και μόνον μπορεί κανείς να αντιληφθεί τα μέτρα που εξήγγειλε πριν μερικές ημέρες η κυβέρνηση για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως το ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό και οι πυροσβέστες. Αυτά όταν παρόμοια αιτήματα των νοσοκομειακών απορρίπτονταν συλλήβδην την περίοδο της πανδημίας, ενώ η κυβέρνηση επιμένει στην άρνησή της να εντάξει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο ασφαλιστικό καθεστώς των “βαρέων και ανθυγεινων”.
Ο διαμοιρασμός κονδυλίων του ΕΣΠΑ αποτελεί το βασικό όπλο εξαγοράς ψήφων στην περιφέρεια. Τα συναρμόδια για τη διαχείρισή του υπουργεία καλούν τους τοπικούς παράγοντες να δρομολογήσουν δράσεις ένταξης στα επιδοτούμενα προγράμματα. Με αυτόν τον τρόπο δίνουν έμφαση κυρίως σε αυτά που σχετίζονται με το περιβάλλον και τη δημιουργία υποδομών νέων τεχνολογιών. Σε αυτό συμβάλλουν ιδιαίτερα οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων, που συνήθως συνοδεύουν τα κλιμάκια των γαλάζιων υπουργών και βουλευτών οι οποίοι επισκέπτονται τους νομούς της χώρας.
Σε νομοθετικές ρυθμίσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων προσανατολίζεται η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, αφού αναμένονται στην Βουλή ανάλογες νομοθετκές ρυθμίσεις των συναρμόδιων υπουργείων με την μορφή νομοσχεδίου. Για πολλοστή φορά η κυβέρνηση θα συνδυάσει το “τερπνόν μετά το ωφελίμου”, δηλαδή  θα αναζητήσει ψήφους με το γνωστό σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπων που θέλουν να κρατήσουν ασφαλή την πρώτη κατοικία τους. Ταυτόχρονα θα δημιουργήσει το υπόβαθρο για παρεμβάσεις νομιμοποίησης επιχειρηματικών σχεδίων. Αυτά τα τελευταία μπορεί να αποδειχθούν κομβικά για την έκβαση αναμετρήσεων σε νομούς της περιφέρειες και κυρίως σε μονοεδρικές περιφέρειες.
Όπως φαίνεται η κυβέρνηση θα ακολουθήσει και τη συνταγή που είχε χρησιμοποιήσει στις εκλογές του 2013 ο Αντώνης Σαμαράς όταν έταζε δωρεάν ίντερνετ σε όλους. Αυτή την φορά βέβαια η κυβέρνηση θα τάξει …υψηλές ταχύτητες ιντερνετ με μία ανακοίνωσή που σκοπεύει να κάνει την προεκλογική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το “κάρφωσε” μιλώντας σε συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής Περιφερειών ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως είπε “δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες γιατί δεν κάνει, είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα η Ελλάδα, με κάποια νέα μεγάλη επένδυση που ετοιμάζεται και δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, θα έχει ίντερνετ σχεδόν παντού με πολύ διαφορετικό τρόπο απ’ όσο σήμερα και με πολύ ισχυρό σήμα και με υψηλότερες ταχύτητες”….
Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας