Μητσοτάκης : «Αποκεφαλίζει» Υπουργούς για να εκτονώσει την λαϊκή δυσαρέσκεια

158

Δομικό ανασχηματισμό σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, του οποίου η προσωπική αξιοπιστία επλήγη μετά την συνέντευξη στον Alpha σύμφωνα με δημοσκόπηση

Σε μεγάλης κλίμακας ανασχηματισμό της Κυβέρνησης με μοναδικό στόχο να εκτονώσει την λαϊκή δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς των Τεμπών προσανατολίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την διαπίστωση ότι, αφενός το ζήτημα των Τεμπών εξακολουθεί να βαρύνει την Κυβέρνηση και αφετέρου η δική του προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισής του δεν απέφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

  • Εφημερίδα «Εστία»

Πράγματι τα ευρήματα μιας πρώτης δημοσκόπησης μετά την συνέντευξη που έδωσε στον Alpha είναι απογοητευτικά. Η δημοσκόπηση διεξήχθη από την εταιρεία QED και διαπιστώνει ότι το 78% των πολιτών (στους οποίους περιλαμβάνεται και το 46% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας) αξιολόγησε αρνητικά την τηλεοπτική παρουσία του Πρωθυπουργού. Κατόπιν τούτου απεφασίσθη να μην πραγματοποιηθούν άλλες συνεντεύξεις του κ. Μητσοτάκη και να αναληφθούν δύο παράλληλες προσπάθειες ανατάξεως της καταστάσεως. Η μία αφορά στην ανάταξη της δημοσίας εικόνας του ιδίου του Πρωθυπουργού και η δεύτερη της κυβέρνησης γενικώς.

Προκειμένου να επιτευχθεί βελτίωση της δημοσίας εικόνας του κ. Μητσοτάκη, η προβολή του επικεντρώνεται στην προσωπική εμπλοκή του στην κρατική κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της καταστάσεως στην Σαντορίνη και τα πέριξ νησιά, ενώ έχει κριθεί ότι απαιτείται ένας ριζικός ανασχηματισμός προκειμένου να δοθεί το μήνυμα ότι και η Κυβέρνηση, ως σύνολον προχωρεί σε ένα είδος νέας αρχής.

Τούτο σημαίνει ότι θα αποκεφαλιστούν υπουργοί, όχι με κριτήριο το αν είναι ή όχι επιτυχημένοι στο έργο τους, αλλά με μοναδικό στόχο να αποσείσει ο κ. Μητσοτάκης τις ευθύνες από τον εαυτό του. Το μήνυμα του ανασχηματισμού πρέπει να είναι ότι ο Πρωθυπουργός αλλάζει καθ’ ολοκληρίαν ένα σύστημα που αποδείχθηκε ανεπαρκές και που τον «παραπληροφόρησε» αφού, όπως είπε στην πρόσφατη τηλεοπτική του παρουσία, δεν είχε ακριβή εικόνα ούτε για τις συνθήκες του δυστυχήματος των Τεμπών, ούτε για το είδος του φορτίου που μπορεί να μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία.

Αν λοιπόν ο Πρωθυπουργός δεν γνώριζε, κάποιος πρέπει να φταίει για αυτό. Και δεν αρκεί σε μια τέτοια περίπτωση να καταλογισθούν ευθύνες αποκλειστικά στον ΟΣΕ και την Hellenic Trainόπως αρχικώς σχεδιαζόταν. Η ανάλυση των ευρημάτων της δημοσκόπησης δεικνύει ότι εν τέλει, αυτή η ενέργεια πολύ μικρή απήχηση μπορεί να έχει στην κοινή γνώμη, η οποία πέρα από την δικαιοσύνη που απαιτεί για τα θύματα των Τεμπών, έχει εξοργισθεί από την απόπειρα συγκάλυψης και κυρίως την απαλλαγή πολιτικών προσώπων από ευθύνες που μπορεί να τα βαρύνουν.

 

Να σημειώσουμε ότι πέρα από το 78% που είναι γενικώς αρνητικό όσον αφορά την τηλεοπτική παρουσία του Πρωθυπουργού, ένα μεγαλύτερο ποσοστό που φθάνει μέχρι το 85% απορρίπτει τους βασικούς ισχυρισμούς που προέβαλε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στις ερωτήσεις του Αντώνη Σρόιτερ.

Οι εισηγήσεις του επικοινωνιακού επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου, είναι ότι ο ανασχηματισμός πρέπει να γίνει χωρίς καθυστέρηση, αμέσως μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να δοθεί το μήνυμα ότι ο Πρωθυπουργός ελέγχει τις πολιτικές εξελίξεις ακόμα και σε συνθήκες κρίσεως και κυρίως, ότι ακούει και λαμβάνει υπ’ όψιν τα μηνύματα της κοινωνίας με αμεσότητα. Η προσδοκία είναι ότι έτσι μπορεί να περιορισθεί η απήχησις των όποιων κινήσεων της αντιπολιτεύσεως, η οποία πάντως δεν έχει κατορθώσει ούτε σε αυτό το ζήτημα να κινηθεί συντονισμένα.

Υπάρχει όμως και η άλλη εισήγησις, ότι οι αποφάσεις αλλαγών στους κόλπους της Κυβερνήσεως θα πρέπει να καθυστερήσουν λίγες εβδομάδες εν αναμονή των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που θα γίνουν στην δεύτερη επέτειο του δυστυχήματος (28 Φεβρουαρίου). Θεωρείται ότι ο ανασχηματισμός θα πρέπει να γίνει μετά από αυτές, ώστε κατά κάποιον τρόπο να σηματοδοτηθεί το κλείσιμο ενός κύκλου και ένα νέο ξεκίνημα.

Οι αλλαγές στο Μαξίμου, με καθοριστική την επιστροφή του κ. Γ. Γεραπετρίτη, πιθανόν σε ρόλο υπουργού Επικρατείας, θα κρίνουν την έκταση και το βάθος του ανασχηματισμού.

Προεξοφλείται αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και διαχωρισμός από το Υποδομών, για να δοθεί η εικόνα ότι –στον απόηχο των Τεμπών- θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στις Μεταφορές. Εκτιμάται επίσης ότι θα γίνουν αλλαγές και στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας