Μήνυμα Ρωσίας: Η Ουκρανία δεν θα μπει στο ΝΑΤΟ

38100

Δεν σχετίζεται η επίσκεψη Stoltenberg με αυτήν την προοπτική εκτιμά το Κρεμλίνο

Η αποτροπή της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στόχο της ειδικής στρατιωτικής μας επιχείρησης υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, τη στιγμή που ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στο Κίεβο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.
«Η αποτροπή της ένταξης της Ουκρανίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι ένας από τους στόχους της ειδικής στρατιωτικής μας επιχείρησης.
Και είναι λογικό διότι σε διαφορετική περίπτωση, αυτό θα αποτελούσε μια σοβαρή και σημαντική απειλή για την ασφάλεια της χώρας μας» υπογράμμισε ο Peskov.

Δεν συνδέεται με ένταξη η επίσκεψη Stoltenberg

Ερωτηθείς για τη σημερινή επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg στο Κίεβο, ο Peskov είπε πως η Μόσχα δεν έχει ενδείξεις ότι αυτή συνδέεται με τα περί ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Πράγματι, οι Σύμμαχοι δεν έχουν κρύψει την απροθυμία τους να ανταποκριθούν στο αίτημα του Κιέβου για ένταξη στη Συμμαχία.
Είναι χαρακτηριστικό πως δεν μπορούν να καταλήξουν ακόμα και σε ένα σχετικό χρονοδιάγραμμα που να ορίζει τη διαδικασία για τη μελλοντική εισδοχή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Απροθυμία

Υπενθυμίζεται πως το Κίεβο είχε υποβάλλει επίσημα την αίτηση του για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον περασμένο Σεπτέμβριο, και έκτοτε η Συμμαχία όχι μόνο την έχει αγνοήσει, αλλά δεν έχει κάνει το παραμικρό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Είναι χαρακτηριστικό πως το ΝΑΤΟ, αν και έχει συμφωνήσει ήδη από το 2008 να γίνει μέλος του η Ουκρανία, δεν έχει δώσει ποτέ κάποιον οδικό χάρτη προς αυτήν την κατεύθυνση, διαδικασία που θεωρείται ακόμα πιο δύσκολη όσο μάλιστα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Ρωσία.
Πλέον, πολλά κράτη – μέλη φοβούνται ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα οδηγήσει μαθηματικά στο πλέον απευκταίο σενάριο, που δεν είναι άλλο από μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας

Τι θέλει στο Κίεβο

Αυτήν ακριβώς την απροθυμία τους απέναντι στο διακαή πόθο των Ουκρανών, οι Σύμμαχοι προσπαθούν να καλύψουν με χρήματα και στρατιωτική βοήθεια.
Εκτιμάται ότι η επίσκεψη του Stoltenberg στο Κίεβο έχει να κάνει με το να ακούσει η Συμμαχία τα αιτήματα του Κιέβου ενόψει της αυριανής συνάντησης της ομάδας επαφής των Συμμάχων για την Ουκρανία που θα συνέλθει στη ΝΑΤΟική βάση του Ramstein, στη Γερμανία.

Πρόβλημα αεράμυνας

Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν τα δημοσιεύματα και οι πληροφορίες που θέλουν την Ουκρανία να έχει τεράστιες ελλείψεις σε πυραύλους όσον αφορά την αεράμυνα της.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η Ουκρανία χρειάζεται απεγνωσμένα περισσότερους πυραύλους για να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της από τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και τα drones.
Υπενθυμίζεται πως τα απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν πρόσφατα από το αμερικανικό Πεντάγωνο, ανέφεραν πως η αεράμυνα της Ουκρανίας κινδύνευε με κατάρρευση έως τις 23 Μαΐου λόγω έλλειψης πυραύλων, κάτι που θα είχε τεράστιες συνέπειες μεταξύ άλλων και στις δυνάμεις που επιχειρούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου.
Και ενώ είναι άγνωστο για το εάν η Δύση μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα στα αιτήματα αυτά της Ουκρανίας, πολλοί υποστηρίζουν ότι η έλλειψη αεράμυνας θα αύξανε τους κινδύνους για την αντεπίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς θα καθιστούσε τον ουκρανικό στρατό ιδιαίτερα ευάλωτο.

ΗΠΑ: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία – Πύραυλοι για HIMARS

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 325 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία ενέκριναν οι ΗΠΑ.
Το πακέτο περιλαμβάνει κυρίως πυρομαχικά για τους αυτοκινούμενους εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων HIMARS και άλλα στοιχεία του πυροβολικού.
Πέρα από πυρομαχικά για τα HIMARS και πυροβόλα, θα σταλούν πύραυλοι TOW, αντιαρματικές νάρκες, εξοπλισμός λιμενικής ασφάλειας και 9 εκατομμύρια σφαίρες.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, τα είδη αυτά θα αντληθούν από τα αποθέματα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
Πρόκειται για το 36ο πακέτο βοήθειας που ανακοινώνεται από τις ΗΠΑ μετά τον Φεβρουάριο του 2022, όταν και άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Συνολικά οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει ένα ποσό της τάξης των 35,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως βοήθεια στην Ουκρανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας