Μήνυμα Putin: Η ρωσική αεράμυνα σπάει…σαν καρύδια τους πυραύλους των ΗΠΑ

1107
Η ρωσική αεράμυνα σπάει

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin εξήρε την αποτελεσματικότητα των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας στην απόκρουση επιθέσεων από πυραυλικά συστήματα που προμηθεύεται η Ουκρανία από τις ΗΠΑ.
«Τα συστήματα αεράμυνας μας σπάνε (σ.σ. τους πυραυλους) σαν καρύδια, εκατονταδες έχουν καταστραφεί», δήλωσε σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Pavel Zarumbin στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 1 το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022.
Ο Putin. την ίδια ώρα,  καθόρισε ως στόχο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» όπως την χαρακτήρισε που ξεκίνησε την 24η Φεβρουαρίου «την προστασία των ανθρώπων που έχουν υποστεί διώξεις και γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου για οκτώ χρόνια».

Μήνυμα στη Δύση

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ συνεχίζουν να αποστέλλουν όπλα στην Ουκρανία, επισήμανε ο Ρώσος πρόδρος.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η προμήθεια όπλων απλώς παρατείνει την πολεμική σύγκρουση και η μεταφορά τους καθίσταται νόμιμος στόχος για τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις, σημείωσε ο Putin .
Να σημειωθεί  ότι το νέο πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας περιλαμβάνει τέσσερα σύγχρονα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων πυραύλων HIMARS ικανά να πλήξουν στόχους σε απόσταση έως και 80 χιλιομέτρων στον μεταφερόμενο εξοπλισμό.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky υποσχέθηκε να μην χρησιμοποιήσει αυτά τα συστήματα για να εξαπολύσει επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος.
Ωστόσο, το Κρεμλίνο, υπενθύμισε ότι η Μόσχα δεν εμπιστεύεται την ουκρανική πλευρά, αφού οι συμφωνίες του Μινσκ έπαψαν επίσης να υφίστανται με υπαιτιότητα του Κιέβου.

Επισιτιστική κρίση κα πληθωρισμός

Οσον αφορά κατάσταση με την παγκόσμια αγορά τροφίμων και καθώς η Ρωσία εγκαλείται ότι προκάλεσε επισιτιστική κρίση και επέτεινε τις πληθωριστικές πιέσεις, ο πρόεδρος Putin απάντησε ότι αυτή δεν επιδεινώθηκε χθες ή ακόμη και με την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στο Donbass, στην Ουκρανία.
Επισήμανε ότι «στις Ηνωμένες Πολιτείες η προσφορά χρήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 5,9 τρισεκατομμύρια σε λιγότερο από δύο χρόνια, από τον Φεβρουάριο του 2020 έως το τέλος του 2021
Η συνολική προσφορά μετρητών αυξήθηκε κατά 38,6%.
Προφανώς, επισήμανε, οι οικονομικές αρχές των ΗΠΑ πίστευαν ότι το δολάριο ήταν το κύριο παγκόσμιο αποθεματικό μέσο και θα εξαπλωθεί, ως συνήθως, όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, θα απορραφάτο στην παγκόσμια οικονομία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ένιωθαν καν τη πίεση από την ποσοτικη΄χαλάρωση.
Επισημανε όι αυτό ήταν ένα λάθος που έκαναν οι οικονομικές και πολιτικές αρχές των ΗΠΑ – δεν έχει καμία σχέση με τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι εντελώς άσχετο, ενώ σημείωσε ότι αρκετοί σοβαροί Αμερικανοί οικονομολόγοι το έχουν επισημάνει αυτό επίσης

Για την ενεργειακή κρίση – Υπερεκτιμημένες οι ΑΠΕ

Ο δεύτερος λόγος για την ένταση των πληθωριστικών σύμφωνα με τον πρόεδρο Putin ήταν «οι κοντόφθαλμες πολιτικές των ευρωπαϊκών χωρών και κυρίως η πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της ενέργειας».
Όπως επισήμανε «πολλοί πολιτικοί παράγοντες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη έχουν εκμεταλλευτεί τις φυσιολογικές ανησυχίες των ανθρώπων για το κλίμα, την κλιματική αλλαγή και άρχισαν να προωθούν αυτήν την πράσινη ατζέντα, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα.
Συμείωσε ότι οι δυνατότητες εναλλακτικών τύπων ενέργειας υπερεκτιμώνται: ηλιακή, αιολική, οποιοσδήποτε άλλος τύπος, ενέργεια υδρογόνου – αυτές είναι καλές προοπτικές για το μέλλον, πιθανώς, αλλά σήμερα δεν μπορούν να παραχθούν στην απαιτούμενη ποσότητα, με την απαιτούμενη ποιότητα και σε αποδεκτές τιμές.
Και την ίδια στιγμή, άρχισαν να υποτιμήθηκε η σημασία των συμβατικών τύπων ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων, και κυρίως, των υδρογονανθράκων.
Η έλλειψη επενδύσεων στον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα και οι αυξήσεις τιμών, σύμφωνα με το Ρώσο πρόεδρο ήταν αποτέλεσμα αυτής πολιτικής .

Συμβόλαια φυσικού αερίου

Επισήμανε ότι «οι Ευρωπαίοι δεν άκουσαν τα επίμονα αιτήματά μας για διατήρηση των μακροπρόθεσμων συμβάσεων για την παράδοση φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες.
Άρχισαν να τα αμφισβητούν.

Αυτό είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας: οι τιμές ανέβηκαν.
«Η Ρωσία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό», υπογράμμισε.

Αγορά λιπασμάτων

Επισήμανε ότι όταν « οι τιμές του φυσικού αερίου άρχισαν να ανεβαίνουν, οι τιμές των λιπασμάτων ακολούθησαν το παράδειγμά τους επειδή το αέριο χρησιμοποιείται για την παραγωγή ορισμένων από αυτά τα λιπάσματα».
Διευκρίνησε ότι «μόλις οι τιμές των λιπασμάτων άρχισαν να αυξάνονται, πολλές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις ευρωπαϊκές χώρες, χρεοκόπησαν».
Η καμπύλη προσσφοράς των λιπασμάτων στην παγκόσμια αγορά έκανε βουτιά και οι τιμές αυξήθηκαν δραματικά, προς μεγάλη έκπληξη πολλών Ευρωπαίων πολιτικών.
Παρεμπιπτόντως, επισήμανε ότι «η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 25% της παγκόσμιας παραγωγής λιπασμάτων.
Όσον αφορά τα λιπάσματα ποτάσας, η Ρωσία και η Λευκορωσία αντιπροσωπεύουν το 45 % της παγκόσμιας αγοράς»
“Οι Βρετανοί και αργότερα οι Αμερικανοί –Αγγλοσάξονες– επέβαλαν κυρώσεις στα λιπάσματα μας.
Στη συνέχεια, έχοντας συνειδητοποιήσει τι συνέβαινε, οι Αμερικανοί ήραν τις κυρώσεις τους, αλλά οι Ευρωπαίοι όχι.
Αυτό θα κάνει την κατάσταση στην παγκόσμια αγορά λιπασμάτων χειρότερη συμπρα’ίνει, και ως εκ τούτου οι προοπτικές των καλλιεργειών θα είναι πολύ πιο μέτριες και οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν…
Πρόκειται για μια απολύτως μυωπική, λανθασμένη, θα έλεγα, απλώς ανόητη πολιτική που οδηγεί σε αδιέξοδο, σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Για τις ελλείψεις στα σιτηρά 

Οσον αφορά την παγκόσμια αγορά σιτηρών ο πρόεδρος Putin επισήμανε ότι η παγκόσμια παραγωγή είνσι περίπου 800 εκατομμύρια τόνοι ετησίως. ‘
Για το ζήτημα του αποκλεισμού των ουκρανικών εξαγωγών επισήμανε ότι σύμφωνα με τη Δύση Ουκρανία είναι έτοιμη να εξάγει 20 εκατομμύρια τόνους,, το 2,5% τηε παγκόσμιας παραγωγής.
Υπογράμμισε ότι καθότι το σιτάρι αντιπροσωπεύει μόλις το 20 % όλων των προϊόντων διατροφής στον κόσμο –αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι 20 εκατομμύρια τόνοι ουκρανικού σίτου είναι μόλις 0,5&, σχεδόν τίποτα. .
Απάντησε στις επισημανσεις φορέων από τις ΗΠΑ η Ουκρανία θα μπορούσε να εξάγει έξι εκατομμύρια τόνους σιταριού. «Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας μας, ο αριθμός δεν είναι έξι αλλά περίπου πέντε εκατομμύρια», επισήμανε ο Vladimir Putin

Τα λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα και οι 5 διάδρομοι για το σιτάρι 

«Όσο για την αποστολή ουκρανικών σιτηρών για εξαγωγές, δεν την εμποδίζουμε» σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος καθώς υπάρχουν πολλές διαδρομές.
«Μπορείτε να το στείλετε μέσω των λιμένων που ελέγχονται από την Ουκρανία, κυρίως στη Μαύρη Θάλασσα – Οδησσό και κοντινά λιμάνια.
Δεν ναρκοθετήσαμε τις  διαδρομές στο λιμάνι – η Ουκρανία το έκανε αυτό», επισήμανε.
Επισημανε ότι οι Ουκρανοί «πρέπει να καθαρίσουν τις νάρκες και να ανελκύσουν τα πλοία που βύθισαν επίτηδες στη Μαύρη Θάλασσα για να δυσκολέψουν την είσοδο στα λιμάνια στα νότια της Ουκρανίας.
«Δεν θα χρησιμοποιήσουμε τη διαδικασία αποναρκοθέτησης για να ξεκινήσουμε επίθεση από τη θάλασσα.
Το έχω ήδη πει αυτό» σημείωσε.
Σύμφωνα με το Putin για τη μεταφορά των σιτηρών «υπάρχει άλλη μια δεύτερη διαδρομή: Τα λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα – Μπερντιάνσκ και Μαριούπολη – είναι υπό τον έλεγχό μας και είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε μια απρόσκοπτη έξοδο από αυτά τα λιμάνια, συμπεριλαμβανομένων των ουκρανικών σιτηρών».
Η τρίτη διαδρομή είναι μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία μέσω του Δούναβη και της Ρουμανίας ενώ η τέταρτη διαδρομή είναι μέσω Ουγγαρίας.
Ο πέμπτος διάδρομος μεταφοράς είναι είναι μέσω Πολωνίας.
Σημείωσε ότι , υπάρχουν κάποια τεχνικά προβλήματα γιατί οι ράγες των σιδηροδρόμων δεν είναι συμβατες με τις αμαξοστοιχίες αλλά αυτό διαθετείται σε λίγες ώρες σημείωσε.
Τέλος, ο ευκολότερος τρόπος, σύμφωνα με το ρώσω ηγέτη είναι η μεταφορά σιτηρών μέσω Λευκορωσίας.
«Αυτός είναι ο ευκολότερος και ο φθηνότερος τρόπος γιατί από εκεί μπορεί να αποσταλεί άμεσα στα λιμάνια της Βαλτικής και περαιτέρω σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.
Αλλά θα έπρεπε να άρουν (σ.σ. οι δυτικοί) τις κυρώσεις από τη Λευκορωσία», σημείωσε.
«Το πρόβλημα των εξεγωγών σιτηρών από την Ουκρανία δεν υφίσταται πραγματικά» σημείωσε ο Vladimir Putin, ενώ σημειωσε ότι «χωρίς όρους θα παρέχουμε ειρηνική διέλευση, θα εγγυηθούμε ασφαλείς προσεγγίσεις σε αυτά τα λιμάνια και θα διασφαλίσουμε την ασφαλή είσοδο ξένων πλοίων και τη διέλευση από τη Θάλασσα του Azov και τη Μαύρη Θάλασσα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας