Ο οικονομολόγος Nouriel Roubini είπε ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν μια βαθιά ύφεση, καθώς τα επιτόκια αυξάνονται
Εντελώς εκτός πραγματικότητας, έως και παραληρηματικές, χαρακτήρισε τις εκτιμήσεις περί ρηχής και ήπιας ύφεσης o διακεκριμένος οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Clinton, Nouriel Roubini.
Ειδικότερα, όπως επεσήμανε στο Bloomberg TV, οι ΗΠΑ όσο και ο υπόλοιπος κόσμος αντιμετωπίζουν μια βαθιά ύφεση, καθώς τα επιτόκια αυξάνονται και η οικονομία επιβαρύνεται λόγω των υψηλών φορτιών χρέους.
«Συντρέχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα έλθουμε αντιμέτωποι με μια σοβαρή αλλά οδυνηρή ύφεση και μια σοβαρή και οδυνηρή κρίση χρέους» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Roubini Macro Associates τη Δευτέρα 25 Ιουλίου, προσθέτοντας: «Η ιδέα ότι αυτή η κατάσταση θα διαρκέσει λίγο και ότι αντίκτυπός της θα είναι περιορισμένος είναι εντελώς απατηλή».
Τα αίτια…
Μεταξύ των λόγων τους οποίους «έδειξε» ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος είναι οι ιστορικά υψηλοί δείκτες χρέους, ως αποτέλεσμα των μέτρων που ελήφθησαν για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης.
Ο Roubini έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιβάρυνση που έχουν δεχθεί οι προηγμένες οικονομίες, οι οποίες, όπως είπε, «παρά ταύτα δεν σταματούν να αυξάνουν το χρέος τους – ακόμα και σε υποτομείς της οικονομικής δραστηριότητας».
«Κατά τούτο, η σημερινή κατάσταση διαφέρει από αυτή που επικρατούσε τη δεκαετία του 1970 όταν ο λόγος του χρέους προς ΑΕΠ ήταν χαμηλός, παρά τον συνδυασμό της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και του υψηλού πληθωρισμού – μια κατάσταση που είναι γνωστή ως στασιμοπληθωρισμός» σχολίασε.
Το χρέος των ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως έχει εκτοξευθεί μετά την οικονομική κρίση του 2008, την οποία ακολούθησε χαμηλός πληθωρισμός ή αποπληθωρισμός λόγω πιστωτικής κρίσης και του σοκ ζήτησης, πρόσθεσε.
«Αυτή τη φορά, έχουμε αρνητικά – στασιμοπληθωριστικά σοκ που σχετίζονται με τη συνολική προσφορά και τους δείκτες χρέους, οι οποίοι βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα», είπε ο Rubini, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, φέρει το παρατσούκλι «Dr. Doom» λόγω των ζοφερών προβλέψεών του.
«Στις προηγούμενες υφέσεις, όπως και στις δύο τελευταίες, είχαμε τεράστια νομισματική και δημοσιονομική χαλάρωση.
Αυτή τη φορά μπαίνουμε σε ύφεση με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Δεν έχουμε δημοσιονομικό χώρο».
Η ανησυχία ότι η αύξηση των επιτοκίων θα οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση κλιμακώνεται καθώς η Fed αυστηροποιεί επιθετικά τη νομισματική πολιτική για να μειώσει τον πιο υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.
Ο πρόεδρός της Jerome Powell είπε ότι η αποτυχία αποκατάστασης της σταθερότητας των τιμών θα ήταν «μεγαλύτερο λάθος» από το να ωθήσει τις ΗΠΑ σε ύφεση, που όπως συνηθίζει να αναφέρει μπορεί να αποφευχθεί.
Ο Powell και οι υπόλοιποι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ αναμένεται να εγκρίνουν άλλη μία επιτοκιακή αύξηση 75 μονάδων βάσης αυτή την εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται πως στη συνάντηση του Ιουνίου αύξησαν τα επιτόκια τον Ιούνιο 75 μ.β. – κάτι το οποίο είχε να συμβεί από το 1994.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται επίσης να «αποκαλύψουν» την πρόθεσή τους για νέες επιτοκιακές αυξήσεις τους επόμενους μήνες.
«Αυτή τη φορά, έχουμε στασιμοπληθωρισμό και σοβαρή κρίση χρέους», είπε ο Roubini.
«Tα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν χειρότερα από τη δεκαετία του ’70 και τη Μεχάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση του 2008».