Μιανμάρ: «Προειδοποίηση για εκτεταμένη ρευστοποίηση» – Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς από τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ

201

Σοκ από τη βιβλική καταστροφή στη Μιανμάρ μετά τον σεισμό των 7,7 Ριχτερ. Τεράστιες καταστροφές σε πολλές περιοχές της χώρας, την ώρα που οι Αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι τετραψήφιος.

Παράλληλα, το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) εξέδωσε προειδοποίηση για κίνδυνο εκτεταμένης ρευστοποίησης του εδάφους. Μετά από έναν μέγα-σεισμό, η ρευστοποίηση μπορεί να συνεχίσει την πρόκληση ζημιών σε κτίρια και υποδομές.

Πρόκειται για τη διαδικασία στην οποία το κορεσμένο με νερό έδαφος χάνει την αντοχή του και συμπεριφέρεται όπως ένα υγρό κατά τη διάρκεια των σεισμών, σύμφωνα με το USGS.

Σύμφωνα με το USGS: «Η ρευστοποίηση που προκλήθηκε από τον συγκεκριμένο σεισμό εκτιμάται ότι θα είναι εκτεταμένη και σε ένταση και σε έκταση», σημειώνοντας ότι θα επηρεαστούν 1.000 τ.χλμ. Παράλληλα, προειδοποιεί για σημαντικό κίνδυνο κατολισθήσεων.

 

Τουλάχιστον 144 οι νεκροί

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για 144 νεκρούς και 732 τραυματίες. Η κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση για δωρεές αίματος και ιατρικών προμηθειών για βοήθεια σε ανθρώπους που νοσηλεύονται. Στο δελτίο ειδήσεων έγινε κάλεσμα για αιμοδοσία λόγω «τόσων πολλών» τραυματιών σε τρία αστικά κέντρα.

Στην Μπανγκόκ, που κηρύχθηκε ζώνη καταστροφής, κατέρρευσε ένας υπό κατασκευή ουρανοξύστης σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους και παγιδεύοντας δεκάδες ανθρώπους στα συντρίμμια. Σύμφωνα με διασώστες, 117 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται από την κατάρρευση του ουραξονύστη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε ότι συντονίζει την απάντησή του για τον σεισμό από τα κεντρικά του γραφεία στη Γενεύη επειδή «τον θεωρούμε τεράστιο γεγονός» που σαφώς αποτελεί «πολύ, πολύ σοβαρή απειλή για τις ζωές και την υγεία», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Χάρις.
Ο Οργανισμός έχει ενεργοποιήσει το κέντρο επιμελητείας του, ιδιαίτερα για να συγκεντρώσει προμήθειες για τραυματίες και ιατρικά είδη, επειδή «αναμένουμε ότι θα υπάρξουν πολλοί τραυματισμοί που θα χρειαστούν φροντίδα», πρόσθεσε.

Ο ΠΟΥ θα επικεντρωθεί επίσης στην προμήθεια βασικών φαρμάκων, καθώς η υγειονομική υποδομή της Μιανμάρ ενδέχεται να έχει υποστεί ζημιές.
Λόγω της πρόσφατης εμπειρίας του ΠΟΥ με τους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία, «ξέρουμε πολύ καλά τι να στείλουμε πρώτα», είπε η Χάρις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας