Μεξικό: Φοιτητής ανακάλυψε τυχαία μία «θαμμένη πόλη» των Μάγιας(βίντεο)

764

Μια τεράστια πόλη των Μάγιας, όπως επισημάνθηκε την Τρίτη (29/10), ανακαλύφθηκε αιώνες αφότου εξαφανίστηκε από τη ζούγκλα στο Μεξικό

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν πυραμίδες, χώρους άθλησης, δρόμους που συνδέουν συνοικίες και αμφιθέατρα στη νοτιοανατολική πολιτεία Καμπέτσε. Μάλιστα, οι επιστήμονες εντόπισαν το κρυμμένο συγκρότημα – το οποίο ονόμασαν «Βαλεριάνα» – χρησιμοποιώντας το Lidar, ένα είδος έρευνας με λέιζερ που χαρτογραφεί δομές θαμμένες κάτω από τη βλάστηση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, ότι είναι το δεύτερο σε πυκνότητα μετά τον αρχαιολογικό χώρο του Καλακμούκ, που θεωρείται η μεγαλύτερη τοποθεσία των Μάγια στην αρχαία Λατινική Αμερική. Η ομάδα ανακάλυψε «τυχαία» συνολικά τρεις τοποθεσίες όταν ένας αρχαιολόγος περιηγήθηκε σε δεδομένα στο διαδίκτυο. Μάλιστα, οι εν λόγω τοποθεσίες έχουν το μέγεθος του Εδιμβούργου, δηλαδή της σκωτσέζικης πρωτεύουσας.

Πώς έγινε η ανακάλυψη της πόλης των Μάγιας

«Βρισκόμουν περίπου στη σελίδα 16 της αναζήτησης στο Google και βρήκα μια έρευνα με λέιζερ που έγινε από έναν μεξικανικό οργανισμό για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος», ανέφερε ο Λουκ Ολντ-Τόμας, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Τουλέιν των ΗΠΑ. Ήταν μια έρευνα Lidar, με τεχνική τηλεπισκόπησης που εκτοξεύει χιλιάδες παλμούς λέιζερ από ένα αεροπλάνο και χαρτογραφεί τα αντικείμενα κάτω από αυτό, χρησιμοποιώντας τον χρόνο που χρειάζεται το σήμα για να επιστρέψει.

Παρ’ όλα αυτά, όταν ο φοιτητής επεξεργάστηκε τα δεδομένα με μεθόδους που χρησιμοποιούν οι αρχαιολόγοι, είδε αυτό που οι άλλοι είχαν χάσει – μία τεράστια αρχαία πόλη που μπορεί να φιλοξενούσε από 30.000 έως 50.000 ανθρώπους στην ακμή της, δηλαδή από το 750 έως το 850 μ.Χ. Αυτός ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν σήμερα στην περιοχή, λένε οι ερευνητές.

Ο Λουκ Ολντ-Τόμας και οι συνάδελφοί του ονόμασαν την πόλη αυτή «Βαλεριάνα» από μια κοντινή λιμνοθάλασσα. Απ’ ό,τι φαίνεται, αυτή η πόλη των Μάγια φιλοξενούσε πλούσιους και πολύπλοκους πολιτισμούς, ωστόσο δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το τι οδήγησε στην καταστροφή και στην τελική εγκατάλειψη της πόλης, αλλά οι αρχαιολόγοι λένε ότι η κλιματική αλλαγή ίσως να ήταν ένας σημαντικός παράγοντας.

Τα χαρακτηριστικά αυτής της πόλης

Η Βαλεριάνα έχει τα «χαρακτηριστικά μιας πρωτεύουσας» και ήταν δεύτερη σε πυκνότητα κτηρίων μετά τη θεαματική τοποθεσία του Καλακμούλ, που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα μακριά. Είναι «κρυμμένη σε κοινή θέα», λένε οι αρχαιολόγοι, καθώς απέχει μόλις 15 λεπτά από έναν κεντρικό δρόμο. Δεν υπάρχουν γνωστές φωτογραφίες της χαμένης πόλης επειδή «κανείς δεν έχει πάει ποτέ εκεί», όπως λένε οι ερευνητές, αν και οι ντόπιοι μπορεί να υποψιάζονταν ότι υπήρχαν ερείπια κάτω από τους λόφους της γης.

Πάντως, η εν λόγω πόλη των Μάγια εκτείνεται σε περίπου 16,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είχε δύο μεγάλα κέντρα με μεγάλα κτήρια σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων μεταξύ τους, που συνδέονταν με πυκνά σπίτια και δρόμους. Έχει δύο πλατείες με πυραμίδες-ναούς των Μάγια. Ακόμα, η συγκεκριμένη πόλη είχε και ένα γήπεδο, όπου οι άνθρωποι θεωρείται ότι έπαιζαν ένα αρχαίο παιχνίδι με μπάλα.

Επίσης, υπήρξαν ενδείξεις μιας δεξαμενής, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι Μάγια χρησιμοποιούσαν το τοπίο για να συντηρήσουν έναν μεγάλο πληθυσμό. Συνολικά, ο Λουκ Ολντ-Τόμας και ο καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τουλέιν, Μαρσέλο Κανούτο, εξέτασαν τρεις διαφορετικές τοποθεσίες στη ζούγκλα και βρήκαν 6.764 κτήρια διαφόρων μεγεθών.

«Οι Μάγια ζούσαν σε πολύπλοκες πόλεις»

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Ελίζαμπεθ Γκράχαμ από το University College του Λονδίνου, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα, λέει ότι υποστηρίζει τους ισχυρισμούς ότι οι Μάγια ζούσαν σε πολύπλοκες πόλεις ή κωμοπόλεις και όχι σε απομονωμένα χωριά.

«Το θέμα είναι ότι το τοπίο είναι σίγουρα κατοικημένο – δηλαδή κατοικημένο στο παρελθόν – και όχι, όπως φαίνεται με γυμνό μάτι, ακατοίκητο ή “άγριο”», είπε χαρακτηριστικά η Ελίζαμπεθ Γκράχαμ, oμότιμη καθηγήτρια Μεσοαμερικανικής Αρχαιολογίας.

Μάλιστα, η επιστημονική έρευνα υποδηλώνει ότι όταν οι πολιτισμοί των Μάγια κατέρρευσαν από το 800 μ.Χ. και μετά, αυτό συνέβη εν μέρει επειδή ήταν τόσο πυκνοκατοικημένοι και δεν μπορούσαν να επιβιώσουν από τα κλιματικά προβλήματα.

«Υποδηλώνει ότι το τοπίο ήταν απλώς εντελώς γεμάτο από ανθρώπους κατά την έναρξη των συνθηκών ξηρασίας και δεν του είχε απομείνει μεγάλη ευελιξία», ανέφερε ο Λουκ Ολντ-Τόμας και πρόσθεσε: «Και έτσι, ίσως ολόκληρο το σύστημα ουσιαστικά να διαλύθηκε καθώς οι άνθρωποι απομακρύνονταν περισσότερο». Φυσικά, οι πολεμικές συγκρούσεις και η κατάκτηση της περιοχής από τους Ισπανούς εισβολείς κατά τον 16ο αιώνα συνέβαλαν, επίσης, στην εξάλειψη των πόλεων-κρατών των Μάγια.

*φωτό αρχείου

     

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας