Μετά βομβαρδισμό Σερβίας, στην Ουκρανία η δεύτερη επίθεση ΝΑΤΟ κατά Γιουγκοσλαβίας

1673

Με χειμαρρώδη λόγο τοποθετείται πάνω στα γεγονότα και την ρωσική εισβολή στη Ουκρανία ο Σέρβος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα, τονίζοντας πως οι Σέρβοι δεν είναι υπέρ του πολέμου, αλλά θυμούνται το 1999 και κατανοούν τους λόγους της τρέχουσας σύγκρουσης.

Ο παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης μίλησε στη ρωσική κρατική τηλεόραση RT και περιέγραψε την τρέχουσα σύγκρουση έως προέκταση «των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ το 1999».

Ο Σέρβος σκηνοθέτης εκτίμησε ότι «ο κόσμος διέρχεται μια αποδόμηση της εξουσίας που θεωρούσε τον εαυτό της υπέρτατο πριν από 23 χρόνια. Η τρέχουσα σύγκρουση για την Ουκρανία είναι ουσιαστικά η συνέχεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ από το 1999»

Ο βομβαρδισμός της Σερβίας ήταν η πρώτη πράξη, τώρα η Ουκρανία είναι η δεύτερη πράξη της επίθεσης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, δήλωσε χαρακτηριστικά, μετέδωσε το Tanjug.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τη στιγμή που η Ρωσία ήταν αδύναμη εκείνη την εποχή και διοικούνταν από μια «δυτική ολιγαρχία» που υποστήριζε τον τότε πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν, η Σερβία ήταν απολύτως μόνη στον αγώνα για την ελευθερία, τα σύνορα και την επιβίωσή της.

«Στη συνέχεια το διεθνές δίκαιο άλλαξε σε αυτό που αποκαλώ «ανθρωπιστικό» δίκαιο», είπε ο Κουστουρίτσα, αναφερόμενος στον επίσημο λόγο του ΝΑΤΟ για τους βομβαρδισμούς, που είναι να σταματήσει η ανθρωπιστική καταστροφή στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

«Αργότερα έγινε ένα δόγμα που ονομάζεται «ευθύνη προστασίας», που χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για πόλεμο. Ο σημερινός πόλεμος δεν ήρθε από το πουθενά. Αυτό είναι συνέχεια των γεγονότων που είχαν σπαρθεί πολύ νωρίτερα. Μπορούμε να δούμε τη συνέχεια της ρωσοφοβίας στη Δύση, η οποία απέρριψε την πρόταση συνεργασίας της Ρωσίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο», συμπλήρωσε ο Κουστουρίτσα.

«Σε έναν μονοπολικό κόσμο, κανείς δεν πληρώνει το τίμημα για τις κινήσεις του. Τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αποδόμηση της εξουσίας στον κόσμο και αυτό που είναι σημαντικό, νομίζω, αυτό που έχει σημασία είναι τι είδους όπλα έχετε», πρόσθεσε ο σκηνοθέτης.

Σύμφωνα με μετάφραση της ΕΡΤ, ο Κουστουρίτσα είπε ότι το 1999 η Σερβία δεν διέθετε τα πιο σύγχρονα όπλα και ότι ο Yeltsin εμπόδισε την παράδοση αντιαεροπορικών συστημάτων που θα μπορούσαν να έχουν κάνει μεγαλύτερη διαφορά.

«Και ακόμα και τότε οι Σέρβοι κατάφεραν να καταρρίψουν το αμερικανικό «αόρατο» αεροπλάνο. Θυμούνται ακόμα και σήμερα τις «ανθρωπιστικές» βόμβες του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ δεν κατέβηκε στο έδαφος, γιατί ήξερε ότι ο σερβικός λαός θα πολεμούσε», ανέφερε.

Ο Κουστουρίτσα καταδίκασε την απαγόρευση των εμφανίσεων των Ρώσων μαέστρων, συνθετών και διάφορων συγγραφέων.

«Ο Τσέχοφ, ο Πούσκιν, ο Ντοστογιέφσκι, ο Τολστόι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής κουλτούρας. Η Δύση προσπαθεί να τα πετάξει έξω, αλλά ο κόσμος θα δει ότι αυτά τα μέρη θα συναρμολογηθούν ξανά», είπε ο σκηνοθέτης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας