Υποστηρίζοντας το πραξικόπημα στον Νίγηρα, η Ρωσία αποδεικνύει ότι βλέπει τον αγώνα της ενάντια στη Δύση ως έναν παγκόσμιο πόλεμο – απλώς ακόμη δεν τον έχει κηρύξει…
Αυτό επισημαίνει σε πρόσφατο άρθρο του ο γνωστός γεωπολιτικός αναλυτής και αρθρογράφος του Bloomberg Andreas Kluth, που παρά τον σαφή δυτικό και φιλονατοϊκό του προσανατολισμό βοηθά με την κατά τ’ άλλα κριτική του ματιά να εξαχθούν κρίσιμα συμπεράσματα για το τι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στην Αφρική.
Όπως επισημαίνει, «καλό θα ήταν να σκεφτούμε την εκτυλισσόμενη καταστροφή στον Νίγηρα ως εξής: από ντροπιαστική έως δυσοίωνη, καταστροφική και μας φέρνει ολοένα πιο κοντά στην Αποκάλυψη».
Και εξηγείται: «Είναι ντροπιαστική, γιατί το πραξικόπημα στις 26 Ιουλίου είναι πλήγμα για μια ανίδεη Δύση:
Ούτε η πρώην αποικιακή δύναμη, η Γαλλία, ούτε η φθίνουσα υπερδύναμη, οι ΗΠΑ, δεν το είδαν να έρχεται.
Δυσοίωνη, γιατί είναι ένα απροσδόκητο κέρδος για τη Ρωσία και την Κίνα, που ανταγωνίζονται με τη Δύση για την παγκόσμια κυριάρχια.
Δυνητικά καταστροφική, γιατί είναι μια οπισθοδρόμηση στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία των τζιχαντιστών και την ανεξέλεγκτη μετανάστευση.
Ενδεχομένως μας φέρνει κοντά στον Αρμαγεδδώνα, διότι σηματοδοτεί μια διολίσθηση στον παγκόσμιο πόλεμο.
Και όλα αυτά επειδή ένας στρατηγός άκουσε ότι μπορεί να… απολυθεί και αποφάσισε να εκδιώξει τον αρχηγό που προοριζόταν να προστατεύσει.
Αυτός –ούτε η ιδεολογία, ούτε η γεωπολιτική, ούτε η παγκόσμια επισιτιστική κρίση, ούτε κάτι μεγάλο, αλλά ένα προσωπικό πρόβλημα– είναι ο λόγος για το πραξικόπημα του Νίγηρα, το πέμπτο μετά την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία, το 1960».
Και η αλήθεια είναι πως η γύρω περιοχή κουβαλά πάνω της μισή ντουζίνα πραξικοπήματα, συμπεριλαμβανομένων δύο στο Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο και άλλων δύο στη Γουινέα και το Σουδάν.
Τώρα επικρατεί χάος από τον Ατλαντικό μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα.
Και αν υπάρχει κόλαση στη Γη, αυτή βρίσκεται στο Σαχέλ, στις άνυδρες και άθλιες σαβάνες νότια της Σαχάρας.
Μια πρώτη γραμμή πραξικοπημάτων και χάους
Το όνομα του Νιγηριανού στρατηγού είναι Abdourahamane (Omar) Tchiani.
Ως διοικητής της προεδρικής φρουράς, υποτίθεται ότι έπρεπε να προστατεύει τον Πρόεδρο Mohamed Bazoum, που εξελέγη το 2021, σπάνιο σύμμαχο των ΗΠΑ στο Σαχέλ.
Αλλά, όταν ο Bazoum σκέφτηκε να αντικαταστήσει τον Tchiani, εμφανίστηκε ο στρατηγός με τη χούντα και τους ακολούθους του.
Ο Bazoum διέφυγε από τον διάδρομο του γραφείου του σε ένα ασφαλές δωμάτιο.
Κρυμμένος, εκλιπαρούσε τον έξω κόσμο για βοήθεια, υπαγορεύοντας ακόμη και άρθρο στην «Washington Post» μέσω τηλεφώνου.
Εάν τα πραξικοπήματα στην Μπουρκίνα Φάσο και στο Μάλι αποτελούν οδηγό, να τι θα συμβεί στη συνέχεια.
Η χούντα του Νίγηρα θα εκδιώξει τα γαλλικά και αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν εκεί και θα πέσει στην αγκαλιά του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin και του Yevgeny Prigozhin, αρχηγού της Ομάδας Wagner.
Ακόμη και την ώρα που η εξέγερση της Νιγηρίας βρισκόταν σε εξέλιξη, ο Putin φιλοξενούσε άλλους Αφρικανούς ηγέτες στην Αγία Πετρούπολη, προσπαθώντας να τους κάνει να υποστηρίξουν ή τουλάχιστον να μην εναντιωθούν στον πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας.
Ο Prigozhin εμφανίστηκε επίσης στην Αγία Πετρούπολη για φωτογραφήσεις με τους Αφρικανούς ηγέτες.
Αυτό μπορεί να φαίνεται περίεργο, καθώς το αφεντικό της Wagner υποτίθεται ότι βρίσκεται στην εξορία της Λευκορωσίας, ως τιμωρία για τη βραχύβια ανταρσία του τον Ιούνιο.
Προφανώς, όμως, τα συμφέροντα του Putin στο Σαχέλ υπερισχύουν των ανησυχιών του για τον Prigozhin.
Για χρόνια, ο όμιλος Wagner παλεύει στην Αφρική, προσφέροντας τις υπηρεσίες του με αντάλλαγμα π.χ. διαμάντια.
«O Putin ευλογεί αυτές τις επιχειρήσεις και τις φρικαλεότητες της Wagner, επειδή θα κάνει τα πάντα για να απομακρύνει χώρες από τις ΗΠΑ» επισημαίνει ο Kluth.
Όπως γίνεται αντιληπτό, ο Putin, όπως και ο Κινέζος ομόλογός του, Xi Jinping, βλέπει το Σαχέλ ως άλλη μια πρώτη γραμμή στον πολιτισμικό αγώνα του ενάντια στη Δύση, που είναι υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Άλλοι διασχίζουν την Ουκρανία, προφανώς, αλλά και την Ασία και την Αρκτική – την περασμένη εβδομάδα, ένας συνδυασμένος στολίσκος Ρωσίας και Κίνας έπλευσε κοντά στην Αλάσκα.
Ο Putin ελκύεται από το Σαχέλ επειδή η περιοχή μπορεί να αποσταθεροποιήσει τη Δύση με πολλούς τρόπους ταυτόχρονα.
Είναι το επίκεντρο της παγκόσμιας τρομοκρατίας, καθώς ομάδες όπως η Μπόκο Χαράμ και οι τοπικοί κλάδοι του Ισλαμικού Κράτους κινούνται στα κενά εξουσίας που αφήνουν τα πραξικοπήματα, οι εθνικές εξεγέρσεις, οι ληστές και οι μισθοφόροι Wagner.
Για να πολεμήσουν τους τρομοκράτες, οι δυτικές χώρες, και κυρίως η Γαλλία και οι ΗΠΑ, έχουν τοποθετήσει στρατεύματα στα λιγοστά μέρη που παραμένουν συνεργάσιμα.
Ο Νίγηρας ήταν από τα πιο σημαντικά κράτη,
Μάλιστα, στεγάζει μια αμερικανική βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Χωρίς δυτική παρουσία, τίποτα δεν θα μπορεί να σταματήσει τους τρομοκράτες.
Ο Putin λατρεύει αυτή την προοπτική.
Θα προκαλέσει ακόμη περισσότερα δεινά και ακόμη μεγαλύτερες μεταναστεύσεις προς τα βόρεια και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία θέλει να αποσταθεροποιήσει.
Αυτός είναι επίσης ένας λόγος που οπλοποιήσει τα ουκρανικά σιτηρά, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι ο αποκλεισμός τους μπορεί να προκαλέσει πείνα σε μέρη όπως η Αφρική.
Η ηθελημένη ευπιστία του αφρικανικού κοινού τους είναι εξίσου συγκλονιστική.
Τι μπορεί να κάνει ο υπόλοιπος κόσμος;
Σύμφωνα με τον δυτικών πεποιθήσεων Kluth, η Αφρικανική Ένωση και η Δύση έχουν φυσικά καταδικάσει το πραξικόπημα.
Η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (Ecowas), ένα μπλοκ υπό την ηγεσία της Νιγηρίας, σταμάτησε το εμπόριο με τον Νίγηρα και διέκοψε τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Νιγηρίας προς αυτόν.
Η Ecowa εξέδωσε ακόμη και τελεσίγραφο στη χούντα να επαναφέρει το Bazoum στην εξουσία ή να αντιμετωπίσει στρατιωτική επέμβαση.
Εν συνεχεία, τα φιλορωσικά καθεστώτα στη Μπουρκίνα Φάσο και στο Μάλι απάντησαν πως θα σπεύσουν να βοηθήσουν τους νέους ηγέτες στον Νίγηρα.
Με τους Ρώσους από τη μια πλευρά και τους Αμερικανούς από την άλλη, θα είχαμε άλλον έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων – ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Προς το παρόν, η Νιγηρία και οι άλλες χώρες Ecowas φαίνεται να έχουν εκτιμήσει ότι ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος – άφησαν την προθεσμία του τελεσίγραφού τους να εκπνεύσει την Κυριακή χωρίς να στείλουν στρατιώτες.
Οι ΗΠΑ και η Γαλλία είναι επίσης απίθανο να πιάσουν τα όπλα κατά του Bazoum.
Φοβούνται ότι ο Νίγηρας θα μπορούσε να είναι το επόμενο Ιράκ ή Αφγανιστάν, ή ακόμη χειρότερα, ότι μπορεί να καταλήξουν να πυροβολούν εναντίον των Ρώσων και να πυροδοτήσουν μια παγκόσμια πυρκαγιά.
«Όπως είπα, ανάφλεξη»…
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εδώ και χρόνια έχουν παραμελήσει την περιοχή διπλωματικά.
Η Ουάσιγκτον δεν έχει καν πρεσβευτές στον Νίγηρα ή τη Νιγηρία.
Ο νέος πρεσβευτής στον Νίγηρα επιβεβαιώθηκε μόλις την επομένη του πραξικοπήματος.
Bρισκόμαστε ήδη προ των πυλών του επόμενου παγκόσμιου πολέμου – ακόμα κι αν κανείς δεν τον έχει κηρύξει, ακόμη και αν δεν έχει αρχίσει να πυροβολεί απευθείας στην άλλη πλευρά.
«Οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η ευρύτερη Δύση πρέπει να υποστηρίξουν την Αφρική – και μάλιστα ολόκληρο τον παγκόσμιο Νότο – όχι μόνο τώρα, αλλά από εδώ και στο εξής.
Πρέπει να διευκολύνουμε τον κόσμο όχι μόνο να κοιτάζει κατάματα τις χούντες, αλλά να αντιστέκεται στη σκοτεινή πλευρά της γεωπολιτικής» ο «νατοϊκός» Kluth…