Θέμα δημιουργίας ρωσικής στρατιωτικής βάσης στην Σερβία ήρθε στην επιφάνεια από την ρωσική πλευρά, με το Κόσοβο πάλι να «κοχλάζει» και το ΝΑΤΟ να απαντά με ανάπτυξη τουρκικού στρατού στα σύνορα Κοσόβου-Σερβίας σαν να θέλει να δώσει “δώρο” στην Άγκυρα την “ειρήνευση” στα κεντρικά Βαλκάνια.
Τελικά το Βελιγράδι βλέπει ότι η Δύση δεν έχει κάποιο σκοπό να μην προσχωρήσει μόλις βρεθεί η ευκαιρία στην οριστική ανεξαρτησία ου Κοσόβου και γι αυτό βλέπει ότι μόνο μία συμμαχία με τα ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσε να δράσει σαν εγγυητής ειρήνης ειδικά κάτω και από τις δηλώσεις του Γ.Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ είναι «έτοιμο να επέμβει εάν απειληθεί η σταθερότητα» στα σύνορα με τη Σερβία.
Έτσι 110 χρόνια μετά τους Βαλκανικούς πολέμους, Τούρκοι στρατιώτες κινούνται σε πρώην σερβικά εδάφη μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, προκαλώντας την οργή των Σέρβων που δεν είδαν φυσικά με καθόλου καλό μάτι την απόφαση της KFOR.
Η αποστολή της KFOR ανακοίνωσε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες που συμμετείχαν στην ειρηνευτική αποστολή, πραγματοποιούν πλέον “ανεξάρτητες περιπολίες” στα ανατολικά του Κοσσυφοπεδίου.
“Η τουρκική μονάδα πεζικού του τουρκικού στρατού πραγματοποιεί περιπολίες κατά μήκος της ζώνης ευθύνης της στο ανατολικό Κοσσυφοπέδιο σύμφωνα με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από το 1999, προκειμένου να «διατηρηθεί ένα ειρηνικό και ασφαλές περιβάλλον και ελευθερία του κινήματος για όλες τις κοινότητες στο Κοσσυφοπέδιο», ανέφερε η ανακοίνωση της KFOR.
Το κύριος ερώτημα στην προκειμένη περίπτωση είναι τι είδους αποστολές θα αναλάβουν οι Τούρκοι στρατιώτες στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο έντασης, σε μια περιοχή που “βράζει” στην κυριολεξία.
Η Πρίστινα είναι αποφασισμένη να επιβάλει αλβανικά διαβατήρια και πινακίδες στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, ενώ οι Σέρβοι δεν πρόκειται να το δεχθούν σε καμία περίπτωση.