Μερικά καίρια ερωτήματα για τις μεγάλες εκκλησιαστικές μπίζνες στο Σχιστό

1042

Μνημόσυνο για ένα μεγάλο χώρο που θα μπορούσε να δώσει μια «ανάσα» στην ταλαίπωρη Αττική έκαναν πάλι, χθες, στο Μέγαρο..

Μνημόσυνο για ένα μεγάλο χώρο που θα μπορούσε να δώσει μια «ανάσα» στην ταλαίπωρη Αττική έκαναν πάλι, χθες, στο Μέγαρο Μαξίμου, για δεύτερη φορά από τις 14 του  περασμένου Σεπτέμβρη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Και ποια ήταν τα κόλυβα; Το «φιλέτο» της Εκκλησίας στο Σχιστό που προχωράει η «αξιοποίησή» του κάτω από τον εντυπωσιακό τίτλο « Green Σχιστό».

Πέρα από τις επίσημες διθυραμβικές δηλώσεις ( το «όραμα» για την «δυναμική ανάπτυξη της Δυτικής Αττικής», «η ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου, φιλικού προς το περιβάλλον κέντρου logistics, μεταφοράς και διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων» κ.λπ. κ.λπ.) άς δούμε πόσο Green και φιλικές στο περιβάλλον  είναι αυτές οι μπίζνες σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής. Και πόσο πέρα από το «νόμιμο» είναι ηθικό και χριστιανικό αυτό το φαραωνικό σχέδιο, που αποτελεί μια ξεκάθαρα εμπορική σχέση.

Θυμίζουμε πως για το Σχιστό υπογράφτηκε  συμφωνία μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση Κτήματος που ανήκει στην Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών της Εκκλησίας (ΕΚΥΟ).

Ας δούμε λοιπόν τι ακριβώς συμβαίνει με αυτή την αξιοποίηση θέτοντας και ορισμένα καίρια ερωτήματα.

Η Εκκλησία της Ελλάδος,  μέσω της ανώνυμης εταιρείας «ΣΧΙΣΤΟ Α.Ε.», την οποία έχει ήδη συστήσει, επιδιώκει την ολιστική αξιοποίηση της συγκεκριμένης ιδιόκτητης έκτασης, περίπου 3.000 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε κομβική θέση, καθώς συνορεύει νοτιοανατολικά με τον Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, και βόρεια με την περιοχή του Σκαραμαγκά.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους της Εκκλησίας της Ελλάδος και η διάρκεια υλοποίησής του μέχρι και την ολοκλήρωσή του και την έναρξη της λειτουργίας του είναι περίπου τέσσερα χρόνια.

Το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεργαστεί με τον Δικαιούχο του έργου, την Εκκλησία δηλαδή, για την ωρίμανση και τη διενέργεια των διαγωνιστικών διαδικασιών και την παρακολούθηση της εκτέλεσης των συμβάσεων.

 Το Σχιστό στο όρος Αιγάλεω και στο βάθος το τσιμεντένιο χάος της πρωτεύουσας. Μέχρι την κατοχή ήταν κατάφυτο. Τότε οι βασανισμένοι έλληνες του λεκανοπεδίου έκοψαν τα δέντρα για να ζεσταθούν στη μεγάλη φτώχεια της ναζιστικής κατοχής. Μετά την απελευθέρωση στους πρόποδές του κατέφυγε η φτωχολογία για να βρει μια στέγη πάνω από το κεφάλι της. Και όλες οι από τότε κυβερνήσεις, αντί να βοηθήσουν τους φτωχούς να ζήσουν σε ανθρώπινα σπίτια, ενθάρρυναν ( για την εξαγορά των ψήφων)  όλη αυτή την άναρχη οικοδόμηση

Η εταιρεία της Εκκλησίας 

Για την εκτέλεση του έργου αυτού δημιουργήθηκε το 2022 εταιρεία με μοναδικό μέτοχο την Εκκλησία με την ονομασία « «Σχιστό- Εταιρεία Ανάπτυξης ,  Αξιοποίησης και Διαχείρισης Κτήματος Σχιστού Σκαραμαγκά μονοπρόσωπη (σ.σ. μοναδικός μέτοχος η Εκκλησία) Ανώνυμη Εταιρεία ( διακριτικός τίτλος Σχιστό Μονοπρόσωπη Α.Ε.» με σκοπούς:

Πρώτον: To σχεδιασμό, κατασκευή ανάπτυξη, αξιοποίηση, διαχείριση και εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας και ιδίως την εκτέλεση κάθε δραστηριότητας σχετικής με την ανάπτυξη και αξιοποίηση του Κτήματος Σχιστού/Σκαραμαγκά σε όλη του την έκταση.

Δεύτερον: Την πολεοδομική τακτοποίηση της ζώνης αμφίπλευρα της Λεωφόρου Σχιστού με διεύρυνση των ορίων της και αξιοποίηση των επιτρεπομένων χρήσεων γης για παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής και μέσης όχλησης ή η χωροθέτηση ζώνης με χρήση μεταφόρτωσης απορριμάτων.

Τι κρύβουν τα ωραία λόγια 

Μάλιστα. Μέχρι εδώ έχουμε τα ωραία λόγια. Ας δούμε όμως τί έχει θεσπισθεί εδώ και χρόνια, από το 1999,  για την συγκεκριμένη περιοχή θέτοντας και τα ανάλογα ερωτήματα που θέτουν και οι γειτονικοί Δήμοι αλλά και οι περιβαλλοντικοί φορείς;

Σημείο πρώτο: Με το Άρθρο 21 του νόμου 2742/1999 καθορίζονται τα όρια προστασίας του Όρους Αιγάλεω, καθώς και των χρήσεων και όρων δόμησης σε αυτές. Στην παράγραφο ΙΙ.1Ζώνη Α του άρθρου αυτού καθορίζονται συγκεκριμένα για την περιοχή (Ζώνη Α) στην οποία εμπίπτει η συντριπτική πλειοψηφία των εκτάσεων των 3.000 στρεμμάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος τα εξής:

«Μέσα στα όρια του Όρους Αιγάλεω, όπως καθορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο, ορίζονται ζώνες προστασίας αυτού, όπως φαίνονται με τα στοιχεία Α, Α1, Β, Γ, Δ και Ζ (Ζ1, Ζ2, Ζ3) στα διαγράμματα της προηγούμενης παραγράφου και καθορίζονται κατά ζώνη ειδικές χρήσεις γης, ως εξής:

1. Ζώνη Α: 

Η ζώνη αυτή καθορίζεται ως περιοχή απόλυτης προστασίας και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος, στην οποία επιτρέπεται μόνο η εγκατάσταση υπαίθριων ή ημιυπαίθριων καθιστικών (περίπτερα αναψυχής). 

Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται στη ζώνη αυτή η χρήση υφιστάμενων κτιρίων εκπαιδεύσεως και παρεμφερών κοινωφελών λειτουργιών, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι το γήπεδο δεν εμπίπτει στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, έχει εμβαδόν τουλάχιστον 6.000 τ.μ. και έχει πρόσωπο στην οριακή εγκεκριμένη οδό του σχεδίου πόλεως. 

Για τα κτίρια των παραπάνω χρήσεων ορίζεται ο συντελεστής δόμησης 0,30 και συντελεστής κάλυψης 0,20. 

Εγκαταστάσεις, που εξυπηρετούν την εθνική άμυνα και υφίστανται στη ζώνη αυτή διέπονται από το δικό τους νομικό καθεστώς. 

Στο χώρο της πρώην χωματερής του Σχιστού, που εμπίπτει στην παραπάνω ζώνη, επιτρέπονται ελαφρές εγκαταστάσεις αναψυχής και αθλητισμού, μετά από έγκριση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (στο εξής, για συντομία Ο.Ρ.Σ.Α.). 

Εγκαταστάσεις, που εξυπηρετούν την εθνική άμυνα και υφίστανται στη ζώνη αυτή διέπονται από το δικό τους νομικό καθεστώς». 

Δασικοί περιορισμοί στο σύνολο της έκτασης της Εκκλησίας 

Σημείο δεύτερο:Με βάση τους δασικούς Χάρτες της περιοχής που έχουν αναρτηθεί το σύνολο των εκτάσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος περιλαμβάνονται  εντός δασικών εκτάσεων. Πώς τώρα  σε μια περιοχή που με βάση το θεσμικό πλαίσιο έχει χαρακτηριστεί ως απολύτου προστασίας και σύμφωνα με τους αναρτημένους δασικούς χάρτες είναι χαρακτηρισμένη ως δασική, περιοχή δηλαδή με απόλυτα απαγορευτική δόμηση για εμπορικές χρήσεις, θα ανεγερθούν τα δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα των logistics και άλλων αναπτύξεων που προβλέπει το Καταστατικό  είναι μια υπόθεση που μόνο με ένα… θαύμα  μπορεί να ερμηνευθεί. 

Και επειδή τα θαύματα πλασάρονται με διάφορες γαρνιτούρες ο επικεφαλής των οικονομικών της; Εκκλησίας αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης μιλάει με τους δημάρχους των γύρω περιοχών προσφέροντας και το κερασάκι των 10.000 θέσεων εργασίας που υπόσχεται πως θα δημιουργηθούν. Κάτι ανάλογο δεν υπόσχονται οι Λάτσηδες για το Ελληνικό έτσι ώστε να καταπιούμε τη μετατροπή ενός τεράστιου χώρου σε καζινοπάρκο με ουρανοξύστη που θα κρύβει ακόμη και την Ακρόπολη; Ο ένας είναι κλασσικός μπίζνεσμαν, οι άλλοι οι ρασοφόροι αποδεικνύονται χριστιανικότατα και ηθικότατα αντάξιοι έμποροι. Βοήθειά τους και ο Θεός τους να τους συγχωρέσει!

Όσο για τον Μητσοτάκη, μπροστά στους ψήφους ας καεί και το παλιάμπελο του Σχιστού.

Αυτά προς το παρόν και επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε με νέα στοιχεία…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας