Οι Δημόσιες Αρχές βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή λόγω των συνεχόμενων σεισμών που σημειώνονται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, σεισμοί οι οποίοι προκλήθηκαν από την ηφαιστειακή δραστηριότητα στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολοτούμπο της Σαντορίνης!
Δηλαδή το ηφαίστειο προκάλεσε ενεργοποίηση των τεκτονικών ρηγμάτων της περιοχής.
Τις τελευταίες ώρες η περιοχή των νότιων Κυκλάων κυριολεκτικά «χορεύει» στον ρυθμό των Ρίχτερ:
Νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε ανοιχτά της Ανάφης μεγέθους 4,6 βαθμών Ρίχτερ, ενώ την ίδια στιγμή σημειώθηκε σεισμός 4,7 Ρίχτερ στη Σαντορίνη.
Συγκεκριμένα, ο σεισμός σημειώθηκε 24 χιλιόμετρα βόρεια της Ανάφης, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και είχε εστιακό βάθος 10 χλμ.
Παράλληλα, νέος σεισμός 4,7 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 19:45 στη Σαντορίνη. Είχε προηγηθεί σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο ίδιο σημείο, στις 19:41.
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το εστιακό βάθος του σεισμού των 4,5 Ρίχτερ είναι στα 13,5 χιλιόμετρα, ενώ το επίκεντρό του εντοπίζεται νότια της Αρκεσίνης Αμοργού.
Το ίδιο επίκεντρο είχε και ο μεγαλύτερος σεισμός των 4,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο αργότερα, ωστόσο αυτή η δόνηση είχε εστιακό βάθος 14,9 χιλιομέτρων.
Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου:
«Σεισμοί στη Σαντορίνη-Αμοργό. Ξεκαθαρίσαμε ότι πρόκειται για ακολουθία με όλα τα γνωρίσματα των προσεισμών. Όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά. Ευτυχώς, η σεισμική δράση εξελίσσεται σε θαλάσσιο χώρο σε σημαντικές αποστάσεις από τα νησιά».
Περισσότεροι από 380 σεισμοί έχουν καταγραφεί μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού μετά την 24η Ιανουαρίου
Περισσότεροι από 380 σεισμοί έχουν καταγραφεί μετά από την 24η Ιανουαρίου κι έπειτα, στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Β. Καραστάθης.
«Η περιοχή που λαμβάνει η χώρα η σεισμική δραστηριότητα, είναι μια περιοχή η οποία έχει σημαντικές τεκτονικές δομές και εξαιτίας αυτού του γεγονότος θεωρείται υψηλού δυναμικού. Τώρα, μετά την 24η Ιανουαρίου, έχει παρατηρηθεί μια μεγάλη αύξηση της σεισμικότητας στην περιοχή και έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 380 σεισμοί.
Μάλιστα, άνω του μεγέθους του 3 είναι οι 85 μέχρι στιγμής», υπογραμμίζει και επισημαίνει ότι τα τελευταία 24ώρα έχουν γίνει και 10 σεισμοί με μεγέθη άνω του 4, φτάνοντας στο μέγεθος του 4,6.
Όλα αυτά μας κάνουν να είμαστε επιφυλακτικοί με τα δεδομένα, δηλαδή δεν μπορούμε παρά να είμαστε επιφυλακτικοί.
Δεν μπορούμε να καθησυχάσουμε τον κόσμο με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρακολουθεί με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου.
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών βρίσκεται σε επιφυλακή, έχοντας αυξήσει τις βάρδιες και αναλύοντας τα δεδομένα αρκετές φορές μέσα στη μέρα.
Οι σεισμοί είναι πλέον ξεκάθαρα τεκτονικής προέλευσης. Η σύνδεση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα έγινε εξαιτίας μιας προηγούμενης φάσης στην οποία υπήρχε μικροσεισμικότητα εντός της Καλδέρας.
Μέσα στα πλαίσια επίσης της πολιτικής προστασίας, ήταν να αναλυθεί και αυτή η κατάσταση. Να ενημερωθούν σχετικά με αυτή την κατάσταση.
Από εκεί και πέρα όμως, η εξέλιξη που παρακολουθούμε τα τελευταία 24ωρα με τους σεισμούς στην περιοχή μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης, είναι καθαρά τεκτονική.
Δηλαδή το ηφαίστειο «ξύπνησε» τον Εγκέλαδο!