Μεγάλη νίκη Νίγηρα; Ξαφνική «στροφή» των ΗΠΑ-Ζητούν αποκλιμάκωση χωρίς όρους

1840

Δεν θέτουν θέμα επαναφοράς της προηγούμενης κυβέρνησης!

Γαλλοαμερικάνοι τρέμουν τη Ρωσία-Διστάζουν να ανοίξουν νέο πολεμικό μέτωπο

Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν στροφή 180° σε ότι αφορά το θέμα του Νίγηρα και πλέον ζητούν αποκλιμάκωση της κρίσης χωρίς  όμως να θέτουν ζήτημα επαναφοράς της προηγούμενης κυβέρνησης!

Έτσι λοιπόν όχι μόνο σταματάει την ρητορική περί πραξικοπήματος με το οποίο ανατράπηκε η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά διόρισε και… πρεσβευτή!

ε απλά λόγια, οι ΗΠΑ επέλεξαν να υποχωρήσουν από την αρχική επιθετική θέση που είχαν υιοθετήσει κατά της νέας στρατιωτικής κυβέρνησης του Νίγηρα προφανώς βλέποντας πως στο τέλος θα έχαναν πάρα πολλά εάν συνέχιζαν έτσι.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν στο Νίγηρα την μεγαλύτερη βάση με drones στην Δυτική Αφρική και δεν θα ήθελαν να τεθεί η ασφάλειά της σε κίνδυνο.

Άλλωστε αμερικανικές εταιρείες έχουν συμφέροντα στην περιοχή, τα οποία δεν θέλουν να διακινδυνέψουν.

Άλλωστε ο πόλεμος στην Ουκρανία απορροφά μεγάλο μέρος των διαθέσιμων πόρων των ΗΠΑ και δεν θα ήθελαν ένα δεύτερο μέτωπο σε μία περιοχή που είναι πολύ πιο φιλική για τους Ρώσους αλλά και τους Κινέζους.

Αν οι ΗΠΑ ένιωθαν πως η ανατροπή του νέου καθεστώτος στο Νίγηρα θα ήταν εύκολη υπόθεση θα το έκαναν. Φαίνεται όμως πως δεν είναι και έτσι η Γαλλία μένει μόνη της απέναντι στη νέα στρατιωτική κυβέρνηση.

Μετά από αυτή την αλλαγή στάσης καθίσταται δύσκολη μία εισβολή από τη Νιγηρία, γιατί η Αμπούτζα προετοιμάζονταν να το κάνει κατ’ απαίτηση των Αγγλοσαξόνων και κυρίως των ΗΠΑ.

Σε ότι αφορά τους Γάλλους πολύ δύσκολα θα πραγματοποιήσουν μία δική τους επίθεση καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μεγάλες δυνάμεις υποστήριξης και αυτή την στιγμή η Γαλλία δεν δείχνει ικανή για κάτι τέτοιο ενώ δεν υπάρχουν και πολλά κράτη στην περιοχή που να έχουν καλή γνώμη για τους Γάλλους.

Η νέα κυβέρνηση ζήτησε την αποχώρηση των ξένων βάσεων (ΗΠΑ, Γαλλίας, Ιταλία) από την χώρα και την διακοπή αποστολής ουρανίου στην Γαλλία (εφοδιάζει το 25% των αναγκών της Γαλλίας σε ουράνιο) και ως απάντηση έλαβε τελεσίγραφο από την Νιγηρία και άρνηση αποχώρησης από της δύο πρώτες χώρες.

Ο στρατηγός Abdourahamane Tchiani που ανέλαβε προσωρινός πρόεδρος της κυβέρνησης του Νίγηρα, ζήτησε την βοήθεια του εθελοντικού ρωσικού σώματος της Wagner που ήδη είναι ανεπτυγμένο στην Λιβύη και το Μάλι, αλλά και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η συμφωνία έκλεισε άμεσα.

Ο πρώτος λόχος του εθελοντικού σώματος έφτασε στην Νιαμέι με πρωταρχική αποστολή την περιφρούρησης της νέας κυβέρνησης.

Ο Νίγηρας μια πάμφτωχη χώρα, της οποίας τα πλούσια κοιτάσματα ουρανίου και χρυσού εκμεταλλεύονται οι δυτικοί (μόνο το 5% επιστρέφει στην τοπική οικονομία) γνώρισε πληθυσμιακή έκρηξη τα τελευταία 15 χρόνια και είχε τον πληθυσμιό της από τα 12 εκατ. κατοίκους να εκτοξεύεται στα 25 εκατ. παρά τον εξαιρετικά χαμηλό μέσο όρο διάρκειας ζωής λόγω πείνας και ανυπαρξίας νοσηλευτικών μονάδων που φτάνει με το ζόρι τα 60 έτη.

Η Wagner θα αναλάβει την προστασία του Προεδρικού Μεγάρου και των κυριότερων υποδομών της χώρας που απειλούνται από τη Νιγηρία.

Σημειώνται ότι η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, παρά τις απειλές προς τη νέα κυβέρνηση για την συνεργασία της με την Wagner, κατά την επίσκεψή της στο Νίγηρα πριν λίγες ημέρες, έφυγε άπρακτη και εμφανώς απογοητευμένη από την συνάντησή της με τους ηγέτες της στρατιωτικής κυβέρνησης.

Το αποτέλεσμα ήταν τόσο αρνητικό για τις ΗΠΑ που η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα, «πανηγύριζε» με δηλώσεις της σε μία πρωτοφανή λεκτική αντιπαράθεση Ουάσικτον και Μόσχας.

Το άμεσο (ορατό…) αποτέλεσμα της επίσκεψης από πλευράς ΗΠΑ, ήταν η Ουάσιγκτον να αναστείλει ακαριαία το κυβερνητικό πρόγραμμα «βοήθειας στον Νίγηρα».

Οι δηλώσεις της Β.Νούλαντ μετά την επίσκεψη ιδιαίτερα «φαρμακερές» αν αποκωδικοποιηθούν ορθά και δεν προϊδεάζουν για τίποτα το καλό: «Οι συνομιλητές του στη Νιαμέι είναι αρκετά σταθεροί στην άποψή τους για το πώς θέλουν να προχωρήσουν, αλλά αυτό δεν συνάδει με το Σύνταγμα του Νίγηρα. Ήταν δύσκολο σήμερα, και θα είμαι ξεκάθαρη για αυτό.

Μου αρνήθηκαν μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Bazum, ο οποίος απομακρύνθηκε από την εξουσία και με τον στρατηγό Tchiyani. Ο Tchiyani μου αρνήθηκε την είσοδο στο γραφείο του».

Φαίνεται πως οι ΗΠΑ μετά την αποτυχημένη επίσκεψη Νούλαντ το σκέφτηκαν πιο ψύχραιμα και αποφάσισαν τουλάχιστον για τώρα να κάνουν πως… δεν είδαν τίποτα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας