Μεγάλη εικόνα

1412
Μεγάλη εικόνα

Η πολιτική απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας ως προς την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ,φυσικά και δεν είναι μία κίνηση που αυτήν την στιγμή οδηγεί σε αποκλιμάκωση τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Αντιθέτως είναι μία κίνηση η οποία οδηγεί στην περαιτέρω κλιμάκωσή του. Η μακρά πλέον διάρκεια του πολέμου πρέπει περίπου να θεωρείται δεδομένη. Επίσης η επιθυμία των ΥΠ.ΕΞ. Σουηδίας και Φινλανδίας να συναντηθούν με τον Ερντογάν,προκειμένου να άρει αυτός τις επιφυλάξεις της η Τουρκία ή και την άσκηση veto,που πιθανόν να θέσει στο ΝΑΤΟ εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ένταξή τους στον στρατιωτικοπολιτικό συνασπισμό,φανερώνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος ανέτως και ανεμποδίστως εμπαίζει την παγκόσμια κοινότητα. Αυτή η τεράστια ανοχή της Δύσεως έναντι της Τουρκίας,η οποία την άγει και την φέρει χωρίς να υφίσταται ουδεμία συνέπειας εξ αυτής,δηλώνει σαφώς ότι η Δύση χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά στις πολιτικές της επιλογές.

Αγνοούμε φυσικά κατά πόσον οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στο πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν λαμβάνονται υπ’ όψιν,με τον τρόπο που πρέπει,από την Δύση. Ως σύμμαχος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και ως απειλούμενη διαρκώς η Ελλάδα από την Τουρκία θεωρεί,σύμφωνα με τον πρωθυπουργό,ότι η αυτή η πολιτική της Τουρκίας, έναντι της Φινλανδίας και της Σουηδίας,θα της γυρίσει μπούμεραγκ,επισημαίνοντας ότι είναι λάθος αρχής και τακτικής. Ούτε φυσικά την δήλωση του,ότι οι ΗΠΑ κατανοούν ποιοί είναι οι αξιόπιστοι εταίροι στην περιοχή,γνωρίζουμε πως την αντιλαμβάνονται στο ΝΑΤΟ. Το ότι η Ελλάδα απειλείται από “σύμμαχο” χώρα εδώ και δεκαετίες,τονίζεται στις ίδιες δηλώσεις του χαρακτηρίζοντας εντελώς απαράδεκτες τις συστηματικές υπερπτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα Ελληνικά νησιά, όπως άλλωστε και το αδιανόητο,δηλαδή η Τουρκία να εκφράζει την δυσαρέσκειά της,όταν Έλληνες αξιωματούχοι επισκέπτονται Ελληνικά νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο(www.cnn.gr 16-5-2022). Επί του παρελθόντος,του παρόντος και όπως φαίνεται και επί του μέλλοντος η Τουρκία αμφισβητεί την εθνική εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας,χωρίς να υφίσταται ουδεμία συνέπεια εξ αυτού του γεγονότος από την συμμαχία του ΝΑΤΟ και την Δύση.

Η απόφαση της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιταριού υπήρξε αποτέλεσμα της αυξήσεως των εγχωρίων τιμών σε αυτό,που κατέγραψαν το πλέον υψηλό επίπεδο όλων των εποχών,ένεκα της μειωμένης παραγωγής του λόγω καύσωνος. Μετά τον πόλεμο οι παγκόσμιοι προμηθευτές στηριζόταν στον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό σιταριού στον κόσμο,η δε Ινδία σκόπευε σε εξαγωγές 10 εκατομ. τόνων(www.moneyreview.gr 14-5-2022).

Μετά λοιπόν την Ινδονησία που απαγόρευσε τις εξαγωγές φοινικελαίου,μέτρα προστατευτισμού της εθνικής της οικονομίας έλαβε και η Ινδία. Θεωρείται περίπου δεδομένο ότι όσο ο πόλεμος συνεχίζεται,παρόμοια μέτρα θα λαμβάνουν και άλλες χώρες,καθώς προβλέπεται περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού. Φυσικά είναι απαράδεκτο οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα να είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο και τούτο να οφείλεται στους φόρους που συνοδεύουν τις τιμές,που αγγίζουν έως και το 50% αυτών. Άμεσα πρέπει να μειωθούν οι φόροι στα καύσιμα και άρα και τα έσοδα του κράτους εξ αυτών,καθώς το κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων (και όχι μόνον αυτών),αλλά και της παραγωγής αυτών, σε πολλές περιπτώσεις, αυξάνει τροφοδοτόντας έτι περισσότερον τον πληθωρισμό.

Η μεγάλη εικόνα της οικονομίας τόσο σε μίκρο όσο και σε μακροοικονομικό επίπεδο φυσικά δεν είναι ενθαρρυντική και όσο ο πόλεμος συνεχίζεται,τόσο το χρονικό βάθος αυτής της μεγάλης εικόνας θα επεκτείνεται σε όλο και περισσότερους τομείς της οικονομίας και βεβαίως σε όλα τα κοινωνικά στρώματα,κυρίως δε στα οικονομικώς ευάλωτα,δηλαδή στα σταθερά,μεσαία και χαμηλά εισοδήματα,καθώς συνεχώς θα μειώνεται η αξία του χρήματος,την αξία του οποίου θα εξαυλώνει η συνεχής και παρατεταμένη αύξηση του πληθωρισμού. Φυσικά εντός αυτού  του κλίματος,μίας συνεχούς αυξανομένης οικονομικής αβεβαιότητος και αστάθειας,οι κάθε είδους επενδύσεις αναβάλλονται και τούτο το γεγονός αυξάνει την ανεργία και μειώνει περαιτέρω το εισόδημα των πολιτών,όπως και το ΑΕΠ. Επιβάλλεται η λήψη μέτρων προστασίας και ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής και των εισοδημάτων που πλήττονται και θα πληγούν. Επίσης επιβάλλεται η μείωση των άμεσων και έμμεσων φόρων,καθώς και η λήψη μέτρων που θα περιορίζουν τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Απαιτείται ένας συνδυασμός λήψης οικονομικών μέτρων, που θα λειτουργήσουν ουσιαστικά,προληπτικά και σε βάθος χρόνου προκειμένου να περιοριστούν-κατά το δυνατόν- οι συνέπειες του πολέμου,που οι ενέργειες των εμπλεκομένων δεν δείχνουν πολιτική βούληση τερματισμού του και επαναφοράς της ειρήνης,αλλά αντιθέτως είναι πολιτική βούληση συνέχισης και επέκτασης αυτού, δυστυχώς. Μία οικονομική πολιτική ευέλικτη και αναπροσαρμόσιμη στα εκάστοτε δεδομένα που θα προκύπτουν στην διάρκεια του χρόνου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας