Μέγα φιάσκο με το Ταμείο Ανάκαμψης-Η κυβέρνηση αφαίρεσε αντιπλημμυρικά έργα

879

Η κυβέρνηση τώρα ”ζητιανεύει” από την Von Der Leyen κι αυτή δίνει αόριστες υποσχέσεις για ποσά (2,2 δις) που πολύ απέχουν από τις τρομακτικές ζημιές πλημμυρών και πυρκαγιών που ξεπερνούν κατά πολύ τα 10 δις ευρώ!

Αφαίρεσε τα αντιπλημμυρικά έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης και τώρα τρέχει στο Στρασβούργο… ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Για μέγα φιάσκο με το Ταμείο Ανάκαμψης κάνει λόγο σε αποκαλυπτικό άρθρο του ο ενημερωτικό ιστότοπος Euroaktiv.
Όπως επισημαίνεται σχετικά, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν αποκάλυψε πως λίγες εβδομάδες πριν από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ελλάδα η κυβέρνηση της Αθήνας είχε υποβάλει στoν εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ, ήτοι στην Κομισιόν, μια αναθεωρημένη έκδοση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της χώρας, το λεγόμενο Eλλάδα 2.0, από την οποία είχαν αφαιρεθεί τα αντιπλημμυρικά έργα.
«Επρόκειτο για έργα πρόληψης πλημμυρών (από ποτάμια κ.λπ.)», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι, μετά την τελευταία καταστροφή, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ελπίζουμε ότι θα αλλάξει.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε το θέμα τη Δευτέρα, αλλά η κυβέρνηση δεν έδωσε καμία απάντηση.

Η ελληνική περίπτωση

Σύμφωνα με το Euroaktiv, οι καταστροφικές πλημμύρες στην Ελλάδα μέχρι στιγμής έχουν σκοτώσει 15 ανθρώπους και έχουν καταστρέψει περισσότερα από 450.000 στρέμματα καλλιεργούμενης γης.
Η αγροτική καταστροφή υπολογίζεται σε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ, αν και η εικόνα των πραγματικών ζημιών είναι ακόμη ασαφής, δεδομένου ότι χιλιάδες στρέμματα βρίσκονται ακόμη κάτω από το νερό.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen την Τρίτη στο Στρασβούργο στο πλαίσιο μιας αποστολής για τη διασφάλιση των κονδυλίων της ΕΕ και τον περιορισμό της αυξανόμενης οργής στο εσωτερικό.
H Von der Leyen εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να «μείνει μόνη» σε αυτή την κρίση και υποσχέθηκε πακέτο βοήθειας 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αυτά τα χρήματα, είπαν στο EURACTIV πηγές που γνωρίζουν τη συζήτηση, θα προέλθουν κυρίως από τα αδιάθετα κεφάλαια από τον προϋπολογισμό της ΕΕ 2014-2020, τον νέο προϋπολογισμό 2021-2027, καθώς και από άλλα κονδύλια όπως το NextGenerationEU.
«Δεν πρόκειται για νέα κεφάλαια, αλλά για κεφάλαια που θα λήξουν ούτως ή άλλως τα επόμενα χρόνια […] η Επιτροπή απλώς θα επιταχύνει τα πράγματα», είπε μια πηγή της ΕΕ στην EURACTIV.

Τι πρέπει να κάνουν τα κράτη μέλη…

Λαμβανομένων υπόψη όσων έπραξε η ελληνική κυβέρνηση, «τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αρχίσουν να κάνουν «καλύτερες» επενδύσεις για την καταπολέμηση της κλιμακούμενης κλιματικής αλλαγής καθώς οι πόροι της Ευρώπης φτάνουν στα όριά τους» δήλωσε την Τρίτη (12 Σεπτεμβρίου) ο Επίτροπος ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ, μετά τις πρόσφατες φονικές πλημμύρες στην Ελλάδα.
«Σύντομα μπορεί να μην είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε όπου χρειάζεται […] οι πόροι πιέζονται στα όριά τους» είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Janez Lenarčič, ο Σλοβένος Επίτροπος, ζητώντας ταυτόχρονα αύξηση των κονδυλίων της ΕΕ και περισσότερη «ευελιξία» για την ανακατανομή τους όταν χρειάζεται.
Ο Lenarčič τόνισε την ανάγκη για καλύτερες επενδύσεις για την αύξηση της πρόληψης και της ετοιμότητας στην πολιτική προστασία «σε όλες τις πολιτικές και τα προγράμματα της ΕΕ».
«Οι επενδύσεις στην ετοιμότητα και την πρόληψη σώζουν ζωές, προστατεύουν τις κοινότητες και εξοικονομούν προϋπολογισμούς», είπε ο Lenarčič, προσθέτοντας ότι κάθε ευρώ που επενδύεται στην πρόληψη εξοικονομεί 5 έως 10 ευρώ, «ενώ μέσες ετήσιες απώλειες λόγω καιρικών συνθηκών και ακραίων κλιματικών συνθηκών στα κράτη μέλη τώρα συνολικά 14 δισ. ευρώ».
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, οι καιρικές και κλιματικές καταστροφές προκάλεσαν ζημιές 56,6 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021.
Μεταξύ 1980 και 2021, οι συνολικές απώλειες ανήλθαν συνολικά σε 560 δισεκατομμύρια.

Τα «απροσδόκητα» γεγονότα πίεσαν τα κονδύλια της ΕΕ

Αυτό το καλοκαίρι, η νότια ΕΕ αντιμετώπισε ακραία φυσικά φαινόμενα που κυμαίνονταν από πυρκαγιές έως πρωτοφανείς πλημμύρες.
Αυτό απαιτούσε πολύ περισσότερα χρήματα από το ταμείο αλληλεγγύης της ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτών των καταστροφών.
Αλλά τώρα αυτό το ταμείο έχει εξαντληθεί.
«Γι’ αυτό ζητήσαμε ενίσχυση τόσο του Αποθεματικού Αλληλεγγύης και Έκτακτης Βοήθειας όσο και του μέσου ευελιξίας στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου», πρόσθεσε ο Lenarčič.
Πηγή της Επιτροπής είπε στην EURACTIV ότι βραχυπρόθεσμα αυτό θα μπορούσε να γίνει αν τα κράτη μέλη επαναπρογραμμάτιζαν τα εθνικά τους προγράμματα συνοχής και γεωργίας.
«Η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ μπορεί και πρέπει να δείξει ευελιξία και τα κράτη μέλη πρέπει να ζητήσουν και να κάνουν αλλαγές», είπε η πηγή.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας