Με το βλέμμα στο Αιγαίο: Δοκιμή σμήνους έξι τουρκικών drone-kamikazi

606

Eίναι γνωστό ότι στο δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου εκτελέστηκε στο Κάρς η ΤΑΜΣ “Heydar Aliyev-2023 με την συμμετοχή  τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν, στην οποία εκτελέστηκαν πραγματικά πυρά.

Σκοποί της άσκησης ήταν η διασφάλιση του συντονισμού των ενεργειών των στρατευμάτων στη μάχη, η βελτίωση της διοίκησης και του ελέγχου, η ανταλλαγή εμπειριών και η περαιτέρω αύξηση του επαγγελματισμού τους.

Αγέλη τουρκικών UAV συμμετείχε σε άσκηση

Ωστόσο πέραν των ανωτέρω, σύμφωνα με τουρκικό ΜΜΕ στην εν λόγω άσκηση , αναπτύχθηκε αγέλη UAV και εξετάστηκαν διάφορα σενάρια λειτουργίας του, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

“Το Swarm Drone Operation Project (BUMİN), που αναπτύχθηκε από την STM με τις εθνικές μηχανολογικές του ικανότητες, ήταν εντυπωσιακό στην Άσκηση Haydar Aliyev.

Σύμφωνα με το σενάριο, 6 πλατφόρμες KARGU που απογειώθηκαν πραγματοποίησαν επιχειρήσεις ως  σμήνος drone.

Στο πλαίσιο της άσκησης, το πρώτο εθνικό επιθετικό UAV KARGU της Τουρκίας, το UHA TOGAN και το UHA BOYGA ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις αποστολές τους.

Το σύστημα UAV σταθερής πτέρυγας ALPAGU κατέστρεψε επίσης τους στόχους που καθορίστηκαν  σύμφωνα με το σενάριο της  άσκησης.

 Το Τουρκικό Πρόγραμμα BUMIN

Με το έργο drone αγέλης που αναπτύχθηκε από την STM, τα KARGU μπορούν να επικοινωνούν και να μοιράζονται εργασίες μεταξύ τους.

Με τη δυνατότητα αναγνώρισης και ιεράρχησης στόχων, τα UAV μπορούν να εκτελούν επιθέσεις ως  σμήνος.

 Τα UAV όταν ενεργούν ως σμήνος, μπορούν είτε να κινούνται αυτόνομα,  είτε μπορεί να εκπληρώσουν την αποστολή ου τυς δίνεται  ως κοπάδι.

Αυτά τα συστήματα διαθέτουν προηγμένες λειτουργίες, όπως ανίχνευση αντικειμένων σε πραγματικό χρόνο, διάγνωση και παρακολούθηση με τεχνικές όρασης υπολογιστών που βασίζονται σε βαθιά μάθηση.

Το Swarm Drone Operation Project της STM. «Το BUMİN πήρε το όνομά του από τα παλιά τουρκικά.

Το BUMİN, που σημαίνει «Διαίρεση» και «Ενότητα» στα παλιά τουρκικά, πήρε επίσης το όνομά του από τον Bumin Kagan, τον ιδρυτή της αυτοκρατορίας Gokturk.

 

Η διαδικασία λειτουργίας του σμήνους

Αν και οι Τούρκοι είναι άκρως φειδωλοί από πλευράς πληροφόρησης, εκτίμησή μας είναι ότι τα drone τους  θα πρέπει να  είναι εξοπλισμένα με ένα ενσωματωμένο σύστημα πολλαπλών επεξεργαστών σε τσιπ (MPSoC) για τη βελτίωση των δυνατοτήτων επεξεργασίας.

Κάμερες και αισθητήρες ραντάρ υπάρχουν στο σύστημα drone για τη βελτίωση της πλοήγησης κοντά σε αντικείμενα στόχους.

Η πλατφόρμα λογισμικού τέλος θα παρέχει τμήματα ελέγχου χαμηλού και υψηλού επιπέδου του drone.

Η εφαρμογή επιθεώρησης  θα αλληλεπιδρά με το σύστημα ελέγχου υψηλού επιπέδου για να υποστηρίζει αλγόριθμους για χρήση, όπως ανίχνευση και αναγνώριση καλωδίων, σχεδιασμό διαδρομής κίνησης, αποφυγή εμποδίων, πτήση σχηματισμού, ανίχνευση αντικειμένων και σφαλμάτων με τεχνητή νοημοσύνη(ΑΙ) και διαχείριση μελών σμήνους.

Η επικοινωνία Drone-to-Drone (D2D) χρησιμοποιείται για συνεργατικές λειτουργίες και για υποστήριξη ασύρματου πλέγματος υψηλής ταχύτητας δεδομένων με εμβέλεια μερικών εκατοντάδων μέτρων.

Η επικοινωνία Drone-to-Ground (D2G) χρησιμοποιείται για αναφορές τηλεμετρίας και βασίζεται σε ασύρματη επικοινωνία μεγάλης εμβέλειας.

Το σμήνος drone συνδέεται χαλαρά με ένα σύνολο υποστηρικτικών Υπηρεσιών Cloud χρησιμοποιώντας επικοινωνία Drone-to-Cloud (D2C) που προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Οι Υπηρεσίες Cloud υποστηρίζουν την αυτόνομη επιθεώρηση από άποψη ελέγχου αποστολής.

Λειτουργίες όπως υπηρεσίες σχεδιασμού, παρακολούθησης, αποθήκευσης και ανάλυσης αποτελούν βασικά μέρη αυτής της επιχειρησιακής υποστήριξης.

Οι Υπηρεσίες Cloud παρέχουν τη διασύνδεση μεταξύ ενός απομακρυσμένου ανθρώπινου επόπτη και του συνεταιριστικού σμήνος drone.

Παρά τη μεγάλη πολυπλοκότητά του, διαπιστώνουμε ότι ο σχεδιασμός ενός αυτόνομου συνεταιριστικού σμήνους drone για προσβολή κρίσιμης υποδομής, δεν  είναι  δύσκολα εφικτός, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης στα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, το λογισμικό και την τεχνολογία επικοινωνίας.

Τι ισχύει- Η Ελληνική απάντηση

Εκτίμησή μας είναι ότι η Havelsan, η οποία εργάζεται στην ιδέα των “ψηφιακών συστημάτων” από το 2019, έχει όντως δημιουργήσει την ικανότητα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) να εκτελούν επιχειρήσεις σε ανεξάρτητα σμήνη.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, το σημαντικότερο πλεονέκτημα του συστήματος είναι πως το λογισμικό της Swarm Technology (Τεχνολογίας Σμήνους), το οποίο ανέπτυξε η εταιρεία Havelsan, μπορεί να ενσωματωθεί σε “κάθε πλατφόρμα” ή σε “κάθε χρονική στιγμή”. Βέβαια αυτό δύσκολα  μπορεί να επαληθευθεί.  

Οι Τούρκοι με αυτόν τον τρόπο ελπίζουν πως πολλές μη επανδρωμένες πλατφόρμες τους, θα είναι ικανές να φτάσουν την χωρητικότητα που απαιτείται για να λάβουν μέρος σε ομαδικές επιχειρήσεις σμηνών.

Η απάντηση της Ελλάδας θα πρέπει να εστιαστεί στα παρακάτω:

1.Περαιτέρω αναβάθμιση της αεράμυνας της χώρας, με προμήθεια περισσοτέρων πυραύλων Patriot (ίδε υερκαταναλώσεις στην  Ουκρανία) αλλά και αποστολή πληθώρας φορητών αντιαεροπορικών μας στους Σχηματισμούς Θράκης και νησιών αλλά και σε φρουρές μικρονήσων.

2. Προμήθεια- εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου σε Έβρο και νησιά.

3. Εγκατάσταση  Αnti-drone συστημάτων σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αλλά και στον Έβρο, αλλά και σε θαλάσσια μέσα καλύπτοντας το σύνολο των ανατολικών  συνόρων της χώρας μας  αλλά και σε βάθος μέχρι τουλάχιστον και τον 25ο μεσημβρινό.

4.Ύπαρξη λεπτομερειακού Σχεδίου παραπλανήσεως, με το οποίο θα επιτευχθεί η αύξηση της επιβιωσιμότητας του προσωπικού και των οπλικών συστημάτων μας από τις εχθρικές επιθέσεις.

5.Παλαϊκή άμυνα, με εκπαίδευση  στο χειρισμό drone kamikazi αλλά και σε USV ,του συνόλου του πληθυσμού σε Έβρο και νησιά, γεγονός που θά έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών απωλειών σε λίαν επίλεκτες δυνάμεις του εχθρού που θα ενεργήσουν αποβατική και αεροκίνητες ενέργειες.

6.Αγορά UCAV-drone kamikazi σε μεγάλους αριθμούς και ένταξη τους σε Σχηματισμούς  σε Θράκη και νησιά, με δυνατότητα να πλήξουμε  εφόσον μας επιτεθεί η Τουρκία, ζωτικούς εχθρικούς στόχους στο εσωτερικό της Τουρκίας, όπως τα λιμάνια της στα μικρασιατικά παράλια αποστερώντας σημαντικές βασικές δυνατότητες στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας