Με την υπερφορολόγηση πληρώνει η κυβέρνηση τις “επιδοτήσεις” εντελώς….”αναίμακτα”

731

Είναι σα να ληστεύουν κάποιον και να του αφήνουν 5 ευρώ για το ταξί!

Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση μέσω της υπερφορολόγησης χρηματοδοτεί μία σειρά επιδομάτων.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει στους πολίτες μία εικόνα ότι «κατανοεί» τον πόνο τους και σπεύδει να τους τον «απαλύνει» μέσω επιδομάτων.

Όμως η αλήθεια είναι ότι περισσότερο μοιάζει με την ιστορία του ανθρώπου που τον ληστεύουν στην μέση του δρόμου, του παίρνουν τα εκατό ευρώ που έχει στο πορτοφόλι του και του αφήνουν πέντε ευρώ για να πάρει ταξί!

Γιατί περι αυτού πρόκειται.

Αρκεί μόνο κάποιος να σκεφτεί ότι κατά 2 δισ. αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο τα έσοδα μόνο από τον ΦΠΑ και ήταν σχεδόν 1 δισ. υψηλότερα από τον στόχο του προϋπολογισμού, καθώς οι αυξήσεις των τιμών ενίσχυσαν τις εισπράξεις. Δηλαδή ο πληθωρισμός ευνόησε την κυβέρηνση για να εισπράξει περισσότερα λεφτά από τους Έλληνες… αναίμακτα.

Γιατί τον ΦΠΑ τον πληρώνουν όλοι. Από τους πλούσιους μέχρι και τους άστεγους που μαζεύουν ψιλά για να πάρουν μία τυρόπιτα.

Με την συνολική αύξηση κατά 3,58 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα πληρώνονται άνετα οι επιδοτήσεις στο ρεύμα, τα power pass, τα fuel pass και γενικώς όλα τα… pass (τα αγγλικά μας μάραναν, άλλο ένα δείγμα ότι ούτε η ελληνική κυβέρνηση δεν κατανοεί πως η Ελλάδα δεν ανήκει σε αγγλοσαξονική κοινοπολιτεία).

Συγκεκριμένα, το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» ανήλθαν σε 24,67 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,58 δισ. ευρώ ή 17% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Τα έσοδα αυτά οφείλονται στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, καθώς και στην είσπραξη της πρώτης και της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, ενώ είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, αντίστοιχα.

Πάντως εδώ πρέπει να πούμε ότι λόγω της πτώσης της κατανάλωσης και λόγω της ακρίβειας στους σταθερούς φόρους, όπως οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης, τα έσοδα είναι μειωμένα κατά 121 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο και κατά 11 εκ. ευρώ τον Ιούνιο, πράγμα όμως που δεν επηρεάζει σημαντικά το πλεόνασμα των φόρων.

Δείχνει όμως ότι η στάση της κυβέρνησης να μην μειώνει τον ΕΦΚ στα καύσιμα εν τέλει είναι ζημιογόνα καθώς αν το έπραττε θα αυξάνονταν η κατανάλωση των καυσίμων και οι διαδρομές των πολιτών (και όποιος γυρίζει ξοδεύει) γιατί εν τέλει είναι όπως το λέει το ρητό: Εν τη καταναλώσει το κέρδος.

Για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής :
· Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 9.853.000 ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 985.000.000 ευρώ

· Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 3.198.000 ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 121.000.000 ευρώ

· Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 1,66 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1,05 δισ. ευρώ, εξαιτίας της είσπραξης της πρώτης και της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ, όπως προαναφέρθηκε

· Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 6,48 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 745.000.000 ευρώ.

Για τον Ιούνιο 2022 τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 4,06 δις ευρώ, αυξημένα κατά 741.000.000 ευρώ ή 22,3% έναντι του στόχου, λόγω της καλύτερης απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, καθώς και της είσπραξης της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον μήνα Οκτώβριο.

Για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής :
· Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 1,53 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 231.000.000 ευρώ

· Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 591.000.000 ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 11.000.000 ευρώ

· Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 269.000.000 ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 223.000.000 ευρώ, εξαιτίας της καταβολής της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ

· Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 1,138 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 194.000.000 ευρώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας